Evropa

Italija spremna da proglasi vanredno stanje u Veneciji

Italija je spremna da proglasi vanredno stanje u Veneciji nakon što je visina talasa u tom gradu dostigla 1,87 metara.

Makron - NATO je na samrti, EU na ivici ponora, a od SAD više nema ništa

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je u intervjuu za britanski "Ekonomist" da je NATO na samrti, a da se Evropa nalazi na ivici ponora.


Makron u Kini kao novo lice evropskog jedinstva, slabi uticaj Merkelove

Francuski predsednik u Šangaju i Pekingu, šesti susret sa predsednikom Si Đinpingom

Džonson: Vanredni izbori jedina mogućnost

Britanski premijer Boris Džonson počeo je danas kampanju za izbore 12. decembra optuživši opoziciju da blokira Bregzit.


Austrijski slobodari i nacizam – novi slučaj potresa FPO

Javna dezintegracija austrijske Slobodarske partije započeta prošlog maja ne jenjava. Stranku potresa novi slučaj literature nacističkog sadržaja, pronađene u njoj bliskom gimnazijskom udruženju u štajerskom Knitelfeldu. Istorijska komisija Slobod...

Ujedinjene nacije upozoravaju na masovno iseljavanje iz Jugoistočne Evrope

Zabeležen je dramatičan pad broja stanovnika u zemljama jugoistočne Evrope, uglavnom zbog iseljavanja mladih, saopštile su Ujedinjene nacije.


Parlament podržao predlog o Bregzitu, ali Džonson ima novi problem

Donji dom britanskog Parlamenta u načelu prihvata najnoviji sporazum sa Evropskom unijom. Međutim, da bi on postao zakon, poslanici traže više od tri dana za debatu, koliko je predložila Vlada.

Džonson ponavlja svoje, kontradiktorno sa obećanjem vlade

Britanski premijer Boris Džonson ponovio je svoje obećanje da će izvesti zemlju iz Evropske unije u roku koju je zacrtao, 31. oktobra.


EU odobrila pripremne mere za Bregzit

Evropska unija je odobrila pripremne mere za Bregzit kako bi ublažila finansijski udarac radnicima u ostalim zemljama u evropskom bloku u slučaju da Britanija ode bez dogovora.

KURC "RAZVALIO": Ubedljiva pobeda narodnjaka bivšeg premijera Austrije

Narodna partija Austrije (OVP) bivšeg premijera Sebastijana Kurca ostvarila je, prema rezultatima izlaznih anketa, ubedljivu pobedu na današnjim prevremenim parlamentarnim izborima u Austriji.


Narodna partija pobednik izbora u Austriji, FPO najveći gubitnik

Nakon prebrojanih glasova, sa integrisanom prognozom izbornih karata i uz relativno nisku izlaznost birača od 75 odsto (80 odosto pre dve godine), potpuni neslužbeni rezultati austrijskih izbora izgledaju nepromenjeni od zatvaranja birališta: Naro...

Žak Širak: Život i politika

BBC News 26.09.2019
Žak Širak: Život i politika

Žak Širak preminuo je u 86. godini - na mestu predsednika Francuske služio je dva puta.


Preminuo Žak Širak

RTS 26.09.2019
Preminuo Žak Širak

Nekadašnji predsednik Francuske Žak Širak preminuo je u 87. godini. Bio je predsednik Francuske u dva mandata, od 1995. do 2007. godine.

Počeo generalni štrajk u Grčkoj, brodovi stali, ostali saobraćaj redukovan

U Grčkoj su brodovi ostali u lukama, a gradski prevoz i vozovi su vozili po redukovanom redu vožnje zbog današnjeg, prvog generalnog štrajka koji je organizovan u ovoj zemlji od izbora nove konzervativne vlade u julu.


Kako je Džonson slagao kraljicu, zašto mu nije rekla 'ne'

Vrhovni sud Velike Britanije presudio je danas da je suspenzija parlamenta koju je kraljica Elizabeta II odobrila na zahtev premijera Borisa Džonsona - nezakonita.

Vrhovni sud Velike Britanije: Suspenzija Parlamenta nezakonita

Vrhovni sud Velike Britanije doneo je presudu da je odluka premijera Borisa Džonsona da suspenduje rad parlamenta nezakonita.


Sebastijan Kurc - za jedne 'alpski Makron', za druge 'Orban u nastajanju'

Lider austrijskih konzervativaca Sebastijan Kurc, ili omražen ili obožavan, favorit je na parlamentarnim izborima zakazanim za 29. septembar, ali je zemlja kojom je 18 meseci vladao u koaliciji s ekstremnom desnicom veoma podeljena.

Suđenje veka u Francuskoj, 2.000 umrlih zbog tableta za mršavljenje

U Francuskoj počinje suđenje za jedan od najvećih zdravstvenih skandala u ovoj zemlji oko tableta za mršavljenje za koje se veruje da su ubile oko 2.000 ljudi, a mnogima prouzrokovale doživotna oštećenja. Na optuženičkoj klupi farmaceutska kompani...


Španski kralj: Nijedan kandidat ne može da formira vladu

Španski kralj Felipe VI objavio je da neće predložiti nijednog kandidata za formiranje nove vlade, čime bi trebalo da se otvori put za odražvanje novih parlamentarnih izbora, četvrtih za četiri godine u zemlji.

Džonson i Junker o Bregzitu – stavovi i dalje udaljeni

Odlazeći predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i premijer Velike Britanije Boris Džonson razgovarali su u Luksemburgu o pregovorima o Bregzitu. Džonsona su dočekali demonstranti koji su ga izviždali, a zbog protesta britanski premijer se ni...1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | older »