Obrazovanje

Izložba o dostignućima Nikole Tesle na polju bežičnog prenosa energije

Muzej nauke i tehnike u Beogradu otvoriće u petak izložbu "Teslin svetski sistem" autorke Zorice Civrić, muzejske savetnice, posvećenu dostignućima Nikole Tesle na polju bežičnog prenosa energije.

Petnica nastavila rad

Beta 25.05.2016
Petnica nastavila rad

Istraživačka stanica 'Petnica' (ISP) nastavila je da radi, pošto je s Ministarstvom prosvete i nauke Srbije potpisala ugovor o finansiranju programa, saopštila je danas ta ustanova koja radi s talentovanim djacima i studentima.


Upoznajte olimpijske šampione: Oni medalje osvajaju znanjem

Oni su olimpijski šampioni, ali ih niko ne dočekuje na balkonu. Medalje ne osvajaju sjajnim fintama i odrazima. Njihov teren je nauka, a za '24 sata' otkrivaju kako izgleda njihova borba, ali i koji je sport idealan za fizičare.

Gimnazijalci: Učimo besmislene stvari

Svaki drugi gimnazijalac u Srbiji smatra da u školi uči puno bespotrebnih stvari, svaki treći da nastava nije nimalo zanimljiva, dok školovanje nastavljaju jer sa srednjim obrazovanjem neće pronaći posao, istakla je danas pomoćnica ministra prosve...


Matematičari - srednjoškolci osvojili šest medalja na Kipru

Srpski matematičari osvojili su jednu zlatnu, dve srebrne i tri bronzane medalje na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi koja se održava u mestu Agros na Kipru, saopštila je danas Matematička gimnazija.

Šest medalja za srpske matematičare

Na 17. Juniorskoj matematičkoj olimpijadi koja se održava u Anataliji u Turskoj, učenici iz Srbije osvojili su šest medalja.


Istorijski uspeh: Naši fizičari pronašli rešenja Njutnovog zadatka

Istraživači, dr Milovan Šuvakov i dr Veljko Dmitrašinović načinili su prodor u 300 godina starom izazovu koji je u fizici poznat kao "problem tri tela"

Bravo deco - Medalje za fizičare i matematičare

Ekipe mladih fizičara i matematičara vraćaju se u Srbiju sa prestižnog takmičenja u Rumuniji sa zlatom, srebrom i bronzama.


Nove medalje za mlade matematičare

Na Četvrtom Međunarodnom takmičenju iz matematike mladi matematičari Srbije osvojili su četiri medalje. Takmičenje je održano u bugarskom gradu Jambolu a učestvovalo je 296 takmičara iz Bugarske, Rusije i Srbije.

У продаји збирке задатака за малу матуру

Пуштене у продају збирке задатака за полагање мале матуре. Од 20 задатака на тестовима, пет ће бити делимично познато ђацима, најавио министар Жарко Обрадовић. Збирке ће ускоро бити доступне и у електронској форми.


'Budni uz knjigu' - Popularni naslovi po sajamskim cenama

Sedma po redu manifestacija 'Noć knjige' biće održana 21. decembra od 18 do 24 sata u organizaciji izdavačke kuće 'Laguna' i knjižarskog lanca 'Delfi'. Posetioce biblioteka širom Srbije očekuju brojni popusti na godišnju članarinu.

Осмаци проверавају знање

Ученици осмог разреда од ове године полажу иницијални тест, а резултати ће се користити за даљу припрему мале матуре. Школе дужне да га организују до седмог децембра. Број задатака је исти: по двадесет из матерњег језика и из математике.


Karleuša i "Porodično blago" na testu opšte informisanosti

Novi hit Jelene Karleuše u naslovu pominje koje biblijske gradove - samo je jedno od pitanja na testu opšte informisanosti koji su budući brucoši polagali na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Nebih trebao biti ne pismen

Ukupan utisak nakon izbijanja afere, sada kada je testiranje već završeno, a Ministarstvo prosvete i nauke dalo kakav-takav odgovor o ocenjivanju, jeste da je čitava stvar donekle "prenaduvana" i da se ovogodišnje ocenjivanje neće mnogo razlikovat...


Bez inovativne tehnologije nema privrednog i društvenog napretka

Svetska ekonomska kriza je pokazala da samo zemlje koje imaju industriju i visoke tehnologije mogu mnogo lakše da amortizuju probleme i da naprave pomake u svom pozicioniranju u svetskoj ekonomiji, istakao je Toplica Spasojević, predsednik ITM Gru...

Све знало само 11 од 6.244 осмака у Војводини

На огласним таблама у основним школама објављени су јутрос прелиминарни резултати завршног испита овогодишње генерације осмака. Ученици који су сматрали да им тестови нису добро избодование моглису се жалити школским уписним комисијама, а уколико ...


Britanska internacionalna škola obeležila 15 godina uspešnog rada i postojanja

U sredu 13. juna je u svečanoj sali SKUPŠTINE GRADA, ul. Dragoslava Jovanovića br. 2. Britanska internacionalna škola, Smetanina broj 12, Dedinje, Beograd, obeležila je 15 godina uspešnog rada i postojanja.

Nepismena mala matura?

PRobjave 14.06.2012
Nepismena mala matura?

Udruženje Roditelj je veoma iznenađeno preporukom da se pri izvođenju male mature na testu iz srpskog jezika tolerišu pravopisne greške. Sa aspekta roditelja, osnovni cilj nastave srpskog jezika je da opismeni učenike i opremi ih svim znanjima pot...


Uvođenje nastave iz intelektualne svojine na fakultetima državnih univerziteta u Srbiji

Za visoko obrazovanje se kod nas izdvaja 0,9%, a za naučna istraživanja 0,3%BDP-a. Cilj zemalja članica EU je da se za ulaganja u nauku izdvaja 3%, dok neke države već sada ulažu i više, poput Švedske koja u tu svrhu izdvaja čak 4%BDP-a. Bez inova...

Није лако стићи до десетке

Илустрована Политика 26.04.2012
Није лако стићи до десетке

Када желе де реше своје проблеме, студенти се осећају као пингпонг лоптица која се нашла између Министарства просвете и факултета. Верују да ће Стратегија за развој образовања до 2020, када за две-три године буде постала део академског живота, ств...1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | older »