Nauka i tehnologija

Rusi prave prvu svemirsku bebu

Rusija planira prvu bebu rođenu u svemiru, kaže poznata naučnica, ali priznaje da ima problem da nađe dobrovoljce za taj projekat.

Naučni rad srpskih fizičara jedan od najboljih u svetskoj konkurenciji

Istraživači Laboratorije za Nelinearnu fotoniku, među kojima su dr Dragana Jović Savić, rukovodilac ove laboratorije, kao i dr Dejan Timotijević i Jadranka Vasiljević, 2018. godine objavili su važan rad u časopisu Advanced Optical Materials, a sad...


Jupiterov mesec Evropa prekriven je kuhinskom solju

Jupiterov mesec Evropa većini možda izgleda strano, ali sadrži svima poznati sastojak natrijum hlorid, odnosno kuhinjsku so.

Misteriozna masa na Mesecu: U pitanju su ogromne količine, naučnici šokirani

Naučnici su ispod najvećeg i najdubljeg kratera na Mesecu i uopšte u Sunčevom sistemu otkrili veliku količinu misteriozne mase nepoznatog porekla.


Opcije za fotografisanje zbog kojih ćete još više voleti Huawei P30 Pro pametni telefon

Kompanija Huawei se prilikom dizajniranja P30 Pro pametnog telefona potrudila da kamera bude njegov zaštitni znak i da u sebi sadrži sve komponente, odnosno karakteristike koje mogu da pruže korisnicima nezaboravno i potpuno jedinstveno iskustvo f...

Kako doživljavamo veštačku inteligenciju

U londonskom 'Barbikenu' u toku je izložba posvećena veštačkoj inteligenciji i načinima na koji je doživljavamo.


Neko vas je skinuo sa liste prijatelja na Fejsbuku, evo kako to da proverite

Saznanje da vas je neto izbacio iz svog digitalnog sveta nije baš najlepši osećaj. Ali, s druge strane, pre nego se uvredite, morate da budete svesni da stvar možda uopšte nije lična

'Epl' lansirao brži softver za 'ajfon' sa više privatnosti

'Eplova' najnovija verzija operativnog sistema 'Ios 13', predstavljena na godišnjoj konferenciji developera u San Hoseu u Kaliforniji, ubrzaće telefone, a aplikacije će se otvarati dva puta brže, tvrde u kompaniji.


Dva ruska kosmonauta u otvorenom svemiru

Dva ruska člana posade Međunarodne svemirske stanice počela su šetnju svemirom tokom koje će sprovesti naučna istraživanja i raditi na održavanju svog svemirskog boravišta.

Glasovni asistenti i privatnost

Glasovni asistenti su vrsta računarske tehnologije koja je bila u domenu naučne fantastike do pre samo jednu deceniju.


Prvi gejming laptop sa dualnim ekranom na svetu

Kompanija HP predstavila je na upravo održanom HP gejming festivalu u Pekingu novi laptop za gejmere koji ima dva ekrana.

Zlatni krug i u njemu Sauronovo oko

Sve do pre mesec dana, želja da se fotografiše crna rupa izgledala je kao pokušaj da se sa Zemlje snimi pomorandža na Mesecu. A onda su naučnici povezali najmoćnije teleskope na planeti i ušli u istoriju nauke


Leteći taksi uskoro stiže u Nemačku

Nemačka startap kompanija Lilium predstavila je prototip letećeg taksija, koji će prema očekivanju kompanije već 2025. godine vršiti usluge prevoza u više gradova sveta.

9 korisnih trikova koje krije aplikacija Google Maps

Od svog lansiranja 2005. godine Google Maps su postale toliko korisne da je gotovo nemoguće setiti se kako smo se snalazili bez njih. Od računanja koliko je vremena potrebno da se dođe od tačke A do tačke B, do traženja restorana i zanimljivih mes...


Novi planovi kineskog giganta: Android aplikacije i do 60 odsto brže

'Huavej' razvija novi operativni sistem koji navodno pokreće Android aplikacije i mogao bi da bude predstavljen već́ ove jeseni. Prema pojedinim kineskim medijima, kompanija, takođe, već pregovara sa alternativnim prodavnicama aplikacija, kako bi ...

Zaštitite vaš e-mail odmah

Ne treba posebno napominjati da pristup e-mailu neke osobe omogućavahakerima i pristup brojnim društvenim mrežama, privatnoj i poslovnojprepisci pa čak i informacijama o finansijama


Veštačka inteligencija u službi zdravlja prevremeno rođenih beba

Kako bi se pratilo njihovo zdravlje, prevremeno rođene bebe su neretko povezane na veliki broj aparata. Rad nekih od tih aparata danas koristi naprednu analitiku zahvaljujući mašinskom učenju i veštačkoj inteligenciji.

Mesec se smanjuje zbog povremene tektonske aktivnosti

Iako je gotovo sva vulkanska aktivnost na Mesecu prestala pre više milijardi godina i reč je o mrtvom Zemljinom satelitu s retkom geološkom aktivnošću, na njemu se povremeno, kao i na našem i ostalim planetama, događaju potresi, kažu naučnici NASA.


Naučnici u Izraelu predstavili prvo štampano 3D srce

Naučnici u Izraelu predstavili su trodimenzionalno štampano srce s ljudskim tkivom i krvnim sudovima, nazvavši to prvim i "velikim medicinskim preokretom" koje doprinosi mogućnostima za transplantacije.

Omen X 2S 15 je HP-ov novi gejming laptop sa dva ekrana

HP je predstavio svoj novi Omen X 2S 15 gejming laptop, koji ima 17-inčni panel (stiže u 1080p ili 4K varijantama) kao i drugi 6-inčni 1080p displej iznad tastature.1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | older »