Nauka i tehnologija

Novo otkriće o životu u Srbiji pre Nemanjića

Nova arheološka istraživanja u zapadnoj Srbiji otkrivaju novu, iznenađujuću sliku prednemanjićke Srbije, kao dobro organizovane i gusto naseljene države sa utvrđenjima koja štite saobraćajnice kojima se transportuju tovari dragocenih ruda, kažu st...

Facebook namerava da ukine lozinke za prijavljivanje

Facebook je, tokom svoje godišnje konferencije za razvojne programere - F8, predstavio servis koji se smatra prelaznim rešenjem koje će vremenom omogućiti potpuno uklanjanje lozinki.


Srpski softverski inženjeri nagrađeni u Švajcarskoj

Rešenje na kome su radili softverski stručnjaci iz Srbije pod nazivom „Relaunch Sunrise. Mobile First” trijumfovalo je na najstarijem evropskom konkursu u internet industriji pod nazivom „Best of Swiss Web”.

Gubi se i pada vam kućni Wi-Fi - uradite ovo

Jedno malo podešavanje moglo bi da vam reši gotovo sve Wi-Fi probleme.


Nije samo za prašinu: Čemu služe tipke od F1 do F12 na tastaturi

Ako ste se ikad pitali čemu služe tipke u gornjem delu tastature, portal Brightside ima odgovor.

'Tviter' plaća hakera da pronalazi greške u kodu

Postoji legalan način da se hakuju veb sajtovi kompanija, čak i da se za to uzme novac, piše Bi-Bi-Si, navodeći primer Džejka Dejvisa, koji sada radi kao stručnjak za sajber bezbednost.


Komete su padale pre 13.000 godina i odredile sudbinu Zemlje

Analiza simbola uklesanih na kamenim stubovima neolitskog arheološkog lokaliteta Gobekli Tepe, u jugoistočnoj Anadoliji u Turskoj, potvrdila je da su fragmenti roja kometa pali na Zemlju oko 10.950 godina pre nove ere.

Na šta obratiti pažnju pri izboru imena domena

Internet je veoma važan deo marketinga, a biranje naziva domena za sajt kompanije je definitivno nešto što mora da bude pažljivo urađeno.


Kako prebaciti tekst iz ćirlice u latinicu i obrnuto

Stotinu puta nam se desilo da tekst koji je napisan na ćirilici treba da prevedemo na latinicu i obrnuto. Ima mnoštvo lakših načina da ovo uradite, a da ne morate da prekucavate tekst.

Državni prvak: Stefan najbolji fizičar u Srbiji

Na 39. državnom takmičenju iz fizike učenik sedmog razreda Osnovne škole „Vasa Stajić“ iz Mokrina Stefan Sremčev osvojio je prvu nagradu sa 87 bodova u konkureniciji 136 učenika.


Poduhvat u KCS: Pacijentu uklonili tumor mozga dok je bio budan

Četrdesetjednogodišnjem pacijentu iz Beograda tumor mozga je uklonjen dok je on bio budan.

Studenti genijalci iz Novog Sada napravili solarni punjač za mobilni telefon

Punjač je proizvod akademaca udruženih u takozvano „Studentsko preduzeće“rupa novosadskih studenata napravila je prenosivi punjač za mobilni telefon koji radi na sunce.


Ovako izgledaju kompjuteri u Severnoj Koreji

Pogledajte kako izgleda severnokorejski operativni sistem Red Star 3.

Facebook Spaces: Virtuelna stvarnost na društvenoj mreži

Facebook je nedavno najavio VR aplikaciju pod nazivom Spaces. Nova aplikacija predstavlja još jedan način druženja sa prijateljima, ali ovaj put u virtualnoj stvarnosti.


Osmišljena "virtuelna limunada" koju možete da pošaljete prijateljima

Izgleda kao limunada, ima ukus kao limunada, ali je voda - tako se ukratko može opisati "virtuelna limunada" koju su osmislili istraživači iz Singapura.

Ukinuta pravosnažna presuda „SMS mafiji”, ponavlja se suđenje

Vrhovni kasacioni sud naložio je da se ponovi suđenje za 18 optuženih za prevare u SMS nagradnim igrama Državne lutrije Srbije pošto je usvojio zahtev za zaštitu zakonitosti branilaca optuženih.


Novi Call Of Duty potvrđen, evo detalja

Ljubitelji video igara željno isčekuju svaku vest o nastavku Call Of Duty a potvrda da će izaći 26. aprila je muzika za njihove uši.

Nokija 3310 stiže u Evropu sledeće nedelje

Nova verzija jednog od najvoljenijih mobilnih telefona, čuvena „nojkija 3310“ na evropskom tržištu trebalo bi da se pojavi sledeće nedelje. Cena će, nažalost, biti nešto više nego što je najavljeno.


Qualcomm: Prvi Windows 10 ARM računari stižu krajem godine

U decembru su Microsoft i Qualcomm najavili da će doneti pun Windows 10 na ARM procesore korišćenjem x86 emulacije aplikacija. Iako smo svi znali da će prvi novi ARM računari stići krajem godine, direktor kompanije Qualcomm izneo je nešto više det...

Novosadski studenti napravili džepni solarni punjač

Da li vam je dosadila potraga za utičnicama i nošenje kablova kako biste mogli da napunite svoj telefon? Studenti Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada napravili su spravu koja bi u bliskoj budućnosti mogla da takve komplikacije konačno smesti u...1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | older »