Naši u inostranstvu

Srbi muslimani u srcu Albanije: Očevi su nam ostavili zadatak da sačuvamo srpski jezik

U gradu Fieru u Albaniji živi pet hiljada Srba, od kojih je nekoliko hiljada muslimanske veroispovesti. Srbi muslimani — tako se izjašnjavaju. I takvih ima u više mesta Albanije, posebno u Skadru, gde je reč uglavnom o porodicama poreklom iz Podgo...

Da škola u Hamiltonu ponese Teslino ime

U kanadskom gradu Hamiltonu pokrenuta je inicijativa da jedna srednja škola ponese ime našeg najčuvenijeg naučnika Nikole Tesle.


Festival u slavu proleća

U manastiru Rođenja Presvete Bogorodice u državi Indijana u SAD, a po blagoslovu episkopa novogračaničko-srednjezapadno američkog Longina, održaće se drugi porodični festival pod nazivom "Đurđevak festival".

Основан Центар за културну дипломатију и српску дијаспору

Са седиштем у Србији, отворен је Центар за културну дипломатију и српску дијаспору чији су циљеви усмерени ка очувању српског етничког идентитета и промоцији српске културе и бренда.


Parižanka poreklom iz Srbije dvaputa na mestu tragedije

Silvija Stoiljković bila na Jelisejskim poljima kada se dogodio teroristički napad. U novembru 2015. bila u blizini "Bataklana"

Izložba Narodne biblioteke u Muzeju književnosti u Beču

Izložba Narodne biblioteke Srbije "Srpska književnost u Prvom svetskom ratu" biće otvorena 26. aprila u Muzeju književnosti u Beču.


'Дани српске културе' у Москви

У Москви почиње манифестација "Дани српске културе" у оквиру које ће сликар из Санкт Петербурга Владимир Леонтјев представити изложбу "Балканске етиде", коју чини 20 слика инспирисаних његовом прошлогодишњом посетом Републици Српској. Изложба ће б...

Srpski neimari u Sibiru grade na minus trideset

Srpski građevinci cenjeni su u svetu, a posebno u Ruskoj Federaciji, gde su ostavili trag praktično u svim delovima te zemlje, pa čak i tamo gde su uslovi za taj posao najsuroviji.


Nišlija u paklu džihada: Sirijci nas vole kao Ruse

Snimatelj italijanske televizije RAI Miodrag Stojičić opisao je za "Večernje novosti" kako izgleda rad usred rata u Iraku i Siriji.

Узајамна подршка 'Просвјете' и Матице исељеника

Професорка српског језика, књижевница и члан УО Просвјета из Беча, Светлана Матић посетила је 12. априла Матицу исељеника и Срба у региону у Београду, где је разговарала са Миодрагом Јакшићем, првим човеком најстарије институције у Србији која је ...


Italija u strahu: Ubica iz Srbije iza sebe ostavlja krvave tragove

Ranjeni ubica nedeljama beži po šumama, a iza sebe ostavlja krvave tragove...

Deca iz Ciriha poručuju: Lepota je u tradiciji

Kao i svake godine za Uskrs, pored tradicionalne uskršnje izložbe profesor dr Miško Jovanović je učenike i roditelje obradovao koncertom sestara Gobović.


Upozorenje dijaspori: Prevaranti opet haraju Nemačkom

Prevaranti su već krenuli u „prolećnu akciju“ pljačke lakovernih građana. Sada su se okomili masovno i na korisnike interneta

Zbogom pameti

RTS 14.04.2017
Zbogom pameti

Srbija je prva u regeionu, a druga u svetu po "odlivu mozgova". Neverovatan je podatak da je Srbija za obrazovanje srpske pameti koju decenijama poklanja Severnoj Americi i Evropi dala oko 9 milijardi evra


Albanija priznala Srbe kao nacionalnu manjinu

Vlada Albaniej usvojila je Predlog zakona o zaštiti nacionalnih manjina u kojem je navedeno da se nacionalnim manjinama u toj zemlji smatraju Grci, Makedonci, Vlasi, Romi, Egipćani, Crnogorci, Bošnjaci i Srbi.

Ranjeni 'ruski Rambo' igra se sa policijom

Igor Vaclavić (41) iz Subotice, zvani “ruski Rambo”, poigrava se sa italijanskom policijom, koja već 10 dana traga za njim zbog dvostrukog ubistva i jednog ranjavanja.


U potrazi za avanturom: Anja i Strahinja napravili čudo

Anja i Strahinja otišli u Kambodžu s 500 evra, pa se obogatili na bananicama

Речи као чувари културне баштине

Пројекат "Речи наших крајева - наше духовно благо - речи које чувају културну баштину", добио је прву награду на републичком такмичењу лингвистичких секција основних и средњих школа.


Kako spasiti spomenik srpskim ratnicima u Ulmu

U čast ustanka i borbi od 1941.- do 1945. decenijama su podizani monumentalni spomenici dok su žrtve Velikog rata zaboravljane i često namerno svim mogućim sredstvima brisane iz sećanja srpskog naroda

Tri najperspektivnija košarkaša iz Leskovca u Americi igraju NCAA ligu

Kandidati su za reprezentaciju Srbije, oni su srpski klinci iz NCAA koji interesuju i Đorđevića1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | older »