Naši u inostranstvu

Bitka za profit na štetu dijaspore

Višednevno prepucavanje Radio televizije Srbije (RTS) i Junajted grupe (UG) po leđima dijaspore ne jenjava i dok se međusobno optužuju da im je bitan samo profit, a ne rasejanje, deo sunarodnika u regionu ne može da gleda programe Javnog servisa.

Sećanje na Nebojšu Glogovca u Čikagu

Srpska dijaspora 21.05.2018
Sećanje na Nebojšu Glogovca u Čikagu

Odbor čikaškog Festivala srpskog filma će 31. maja prirediti veče posvećeno prerano preminulom glumcu Nebojši Glogovcu, i to u bioskopu "AMC" u Rouzmontu, Ilinois.


Episkop Irinej: Ceo Njujork pomaže obnovu srpske crkve Svetog Save

Za obnovu saborne crkve Svetog Save u Njujorku, koja je pre dve godine na Vaskrs izgorela u požaru, potrebno je 60 miliona dolara, a trenutno je u pripremi druga faza radova na rekonstrukciji pravoslavnog hrama

Slava Srpske nacionalne akademije u Torontu

Još od početka osamdesetih godina, kada je osnovana kao neprofitna, kulturna i prosvetiteljska institucija srpskog naroda u Kanadi, Srpska nacionalna akademija i svoju slavu, Spaljivanje moštiju Sv. Save, obeleži običajno, ali i duhovnom akademijom.


Dijaspora bi ulagala u zavičaj

Čelnici Novog Pazara, Sjenice i Tutina u poseti dijaspori. Gastarbajteri su protiv podela i žele brži razvoj

Nastavlja se saradnja Srba iz Slovačke i Štajerske

Srbi iz slovenačke i austrijske Štajerske proslavili su danas u Radencima u Sloveniji deset godina veoma uspešne saradnje sa Srbima iz Saveza srpskih društava iz Slovačke.


"Prosvjetini" đaci iz Beča u poseti Srbiji

Trodnevna ekskurzija Prosvjetine „Škole srpskog jezika“ koja je trajala od 28. do 30. aprila uspešno je izvedena, a đaci su dobili priliku da posete istorijska mesta u Srbiji i uče srpski jezik u matičnoj državi.

Спортски дан за спортски дух

Kрајем априла, у организацији удружења London Sports Society и Gunersbury Eagles FC, у Лондону је организовано спортско дружење и надметање малишана и њихових родитеља.


Poveži se Skajpom i nauči srpski

Srpska dijaspora 03.05.2018
Poveži se Skajpom i nauči srpski

Ovogodišnji kurs, koji je upravo završen, imao je 42 polaznika a interesantno je da ih je najviše bilo iz Australije.

Piši i komponuj rodoljubivo

Srpska dijaspora 30.04.2018
Piši i komponuj rodoljubivo

Kulturno-prosvetno i izdavačko udruženje "Prosvjeta-Pariz" upućuje poziv Srbima u rasejanju i otadžbinskim zemljama da jednim književnim prilogom, u formi kratke priče ili pesme o svom životu, ili životu svojih bližnjih, doprinesu kulturnom i duho...


Самит привредне дијаспоре мост који повезује

Удружење српских привредника Швајцарске већ годинама настоји да кроз сарадњу са нашим и страним привредницима побољша развој привреде и на тај начин омогући бољу међусобну комуникацију између држава, а доказ за то су привредни сајмови које поменут...

Koncert za mir i prijateljstvo

Odbor "Prosvjete" u Beču organizovao je 20. aprila u svečanoj sali 3. bečkog Magistrata Koncert mira i prijateljstva. To je bila prva u nizu manifestacija kojom će ove godine bečka "Prosvjeta" obeležiti sto godina od završetka Velikog rata.


Književni maraton od Beograda do Orlanda

Treću godinu zaredom, kulturološka inicijativa "Beogradski čitač" povodom Svetskog dana knjige, organizuje Književni maraton u Beogradu u neprekidnom trajanju od 24 sata. Od 22. aprila u podne, pa naredna 24 sata, u Čuburskom parku na Vračaru, kod...

Ove godine, srpska književnost proslavlja veliki jubilej, 120 godina od rođenja najznačajnije srpske pesnikinje, Desanke Maksimović. Tim povodom u organizaciji Srpske dopunske škole iz Bazela i Tenenum Art Projekt-a iz Bazela, proteklog vikenda u ...


Pozdravite otadžbinu

RTS 15.04.2018
Pozdravite otadžbinu

Bežeći od ratnog vihora iz rodnog Doboja i Teslića, najpre u izbeglištvo u Rijeku, u Vićencu se te davne 1996. godine doselila porodica Grabovac.

"Put istine i svetlosti" stiže u Ameriku

Kulturna manifestacija "Put istine i svetlosti" biće predstavljena od 11. do 20. aprila 2018. godine publici na 6 lokacija širom Amerike.


Srbi na Islandu: Život kao na drugoj planeti

Nišlije Jelena i Zoran Panić, sa sinovima Đorđem i Markom, među malobrojnim Srbima su koji žive na Islandu. Evo kako opisuju život u državi u kojoj svako ima posao i u kojoj nema kriminala...

Vaskršnja izložba u Cirihu

Kao i svake godine za Vaskrs, tradicionalno, dr Miško Jovanović sa svojim učenicima iz kantona Cirih, priredio je izložbu u Konzulatu Republike Srbije u Cirihu.


"Dijaspora grup" za ekonomski patriotizam

Pre 20 godina osnovan Međunarodni medijski i poslovni klub naših ljudi u rasejanju. Pozivaju naše ljude da, koliko mogu, kupuju srpske proizvode

Светионик са Апенина

Фотографије на којима су мештани Велике Хоче, ауторке Федерике Троизи, кроз изложбу "Просветли таму", испричале су дирљиву причу о гету у срцу Европе, у 21. веку. Изложба је прерасла стандардне оквире и претворила се у гласан апел и скретање пажње...1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | older »