Naši u inostranstvu

Beč: Tribina 'Dijaspora i asimilacija'

SPKD "Prosvjeta" Austrija poziva sve zainteresovane da dođu na tribinu "Susreti i razgovori", 18. oktobra i premijeru filma Borisa Malagurskog "Težina lanaca 3" 25. oktobra.

Dani Srpske i Srbije u Austriji

U Beču su prošle nedelje otvoreni Dani Srpske i Srbije u cilju saradnje sa Austrijom na polju kulture, privrede i turizma. Organizator događaja je Zajednica srpskih klubova u Beču, zajedno sa Ambasadom Srbije i privrednim predstavništvom Republike...


Holivud nas je sprečio da snimimo film o srpskom narodu

Umetnički frizer, potpredsednik Srpske narodne odbrane, aktivista i glavni kuvar u Srpskoj bratskoj pomoći, humanitarac iz srpske kolonije u Čikagu, gospodin Gradimir Grada Marković je ovih dana sa suprugom Mirjanom posetio rodnu Srbiju.

Glasovi kosovske dijaspore nisu u CIK-u, moguća manipulacija

Još četiri dana ostala su do vanrednih izbora na Kosovu i Metohiji. Nakon upozorenja predsednika Vučića na izborne manipulacije i pritiske na Srpsku listu, mogućnost zloupotrebe na izborima ne isključuju ni politički analitičari u Prištini.


Čikago: Izložba o poznatim Srbima

Milena Tatić Bajić iz Čikaga organizovala je izložbu o poznatim Srbima u Americi, koja je privukla pažnju naših sunarodnika i njihovih američkih prijatelja.

Srbi u politici Austrije: Kako se dijaspora sprema za izbore

U osvit parlamentarnih izbora u Austriji, za BBC na srpskom govore prvi poslanici srpskog porekla u bečkom i austrijskom parlamentu.


Uplate iz inostranstva čine 15 odsto BDP-a u Srbiji

U Srbiju godišnje putem novčanih doznaka stiže više od tri milijarde evra iz dijaspore, tako da doznake čine 15 odsto bruto društvenog proizvoda, rekao je poslanik i član skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Aleksandar Čortić.

Crkva nas je održala – njojzi hvala

Nadamo se da nam poštovaoci čuvenog srpskog pesnika Jovana Jovanovića–Zmaja i njegove „ Pesme o pesmi“ našu persiflažu iz naslova neće zameriti


Ontario: Izložba povodom 800 godina autokefalnosti SPC

Srpski muzej kulturnog nasleđa u Vindzoru, Ontario, postoji više od 32 godine kao samostalna neprofitna organizacija koja je osnovana sa ciljom da prikuplja, čuva, istražuje i izlaže razne eksponate vezane za srpsku istoriju i kulturu. Poslednjom ...

Škola srpskog jezika u Beču nastavlja sa radom

Škola srpskog jezika u Beču, u organizaciji SPKD Prosvjeta poziva sve zainteresovane roditelje i đake da dođu na zvanični upis 29. septembra 2019. godine.


Nova školska godina, nova pravila, posebno za osnovce

U osnovnim školama biće potpuno zabranjeno nošenje verski obeležene odeće u smislu pokrivanja glave

SAD: Serija tribina pod nazivom 'Temelji srpske kulture i zavetna istorija Srba'

Od 29. avgusta do 17. septembra u nizu gradova u SAD, dr Milo Lompar, dr Miloš Ković i Branimir Nešić održaće predavanja pod nazivom "Temelji srpske kulture i zavetna istorija Srba".


'Štajerske novice' - 20 miliona puta pregledane na internetu

Upornim radom osnivača i novinara 'Štajerskih novica' na čelu sa glavnim urednikom Radetom Bakračevićem, novine su postigle veliki uspeh i rado ih čitaju naši zemljaci i u Sloveniji i u Austriji

Тешко је бити Србин у Албанији — а Европа ћути

У Албанији је иначе тешко живети из економских разлога, а бити Србин у Албанији је двоструко теже, јер националне мањине у тој земљи, укључујући српску, немају никаква права, упозорава Александар Чотрић, члан скупштинског Одбора за дијаспору и доб...


Стипендије у оквиру пројекта 'Србија за Србе из региона'

Република Србија ће кроз пројекат 'Србија за Србе из региона' у школској 2019/2020 години понудити нових 18 стипендија.

Stevan Tontić dobitnik Velike bazjaške povelje

Ovogodišnji dobitnik Velike bazjaške povelje, najznačajnijeg književnog priznanja Srba u Rumuniji i jednog od najznačajnijih u srpskom rasejanju, je pesnik Stevan Tontić.


'Serb fest' u Čikagu, dve decenije druženja

U Čikagu je od 9. do 11. avgusta održan 'Serb fest', na kome su posetioci mogli da uživaju u hrani i muzici iz Srbije.

Srbi u Štutgartu pohrlili po pasoše: Kad je gužva i generalni konzul ispomaže

Na portirnici nije bilo poznatog nam službenika – tamo je umesto njega sedeo lično generalni konzul Božidar Vučurević radeći posao portira!


Od septembra časovi srpskog za decu dijaspore u Velikoj Britaniji

Nastava na srpskom jeziku, za decu srpske dijaspore, biće organizovana i u Velikoj Britaniji od naredne školske godine, 1. septembra.

Srbi Bečlijama objašnjavaju istoriju čokolade

U nekada carskom, a već odavno najboljem gradu za život, Beču, postoji veliki broj muzeja koji privlače na stotine hiljada turista1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | older »