Poslovne vesti iz sveta

Bajer preuzima Monsanto

EurActiv 21.03.2018
Bajer preuzima Monsanto

Evropska unija odobrila je 21. marta nemačkom konglomeratu Bajer (Bayer) kupovinu američkog Monsanta, giganta u proizvodnji pesticida, đubriva i genetski modifikovanih kultura, za 66 milijardi dolara.

Fejsbuk srušio Volstrit - težak minus svima

Vol strit je ponedeljak završio minusom, pod uticajem pada cena deonica "Fejsbuka" zbog otkrivanja manipulacije ličnim podacima na toj društvenoj mreži.


Novi skandal s mesom u EU

Politika 20.03.2018
Novi skandal s mesom u EU

Belgijska kompanija „Veviba” falsifikovala podatke o roku trajanja mesa i u mesne proizvode stavljala klanični otpad

Pa, crni Trampe! Dug SAD veći od 21.000 milijardi$

Državni dug SAD je prvi put u istoriji premašio cifru od 21.000 milijardi dolara, pokazali su najnoviji podaci američkog Ministarstva finansija.


EU složna: Svi da "drukaju" o poreskim rajevima

Ministri finansija Evropske unije dogovorili su se danas o novim merama kako bi naterali računovođe i banke da prijavljuju štetne poreske "šeme".

Japan Tobako kupio jednu od najvećih ruskih kompanija

Kompanija Japan Tobako postigla je dogovor o kupovini ruskog Donskoy Tabak za oko 90 milijardi rubalji ili 1,56 milijardi dolara.


Finska država kupila udeo u Nokiji

Finska državna investiciona agencija Solidijum kupila je 3,3 odsto udela u kompaniji Nokija za oko 844 miliona evra, kako bi ojačala finski utica

Nastavlja se agonija H&M-a, akcije pale dodatnih 3%

Švedski lanac trgovina odećom Hennes & Mauritz (H&M) preliminarno je u sredu izvestio o blagom padu prihoda u prvom fiskalnom tromesečju.


Distributer igračaka "Toys'R'Us" zatvara sve prodavnice u SAD

Poznati distributer igračaka "Toys'R'Us" koji je u velikim finansijskim teškoćama objavio je danas da će zatvoriti svojih 735 prodavnica u SAD, čime se ugrožava oko 30.000 radnih mesta i označava kraj lanca igračaka koji su volele generacije dece ...

Kina postaje suvlasnik ruske naftne kompanije Rosnjeft

Kineska firma Huarong Aset Menadžment, pod kontrolom države, kupila je 36,2 odsto udela u poslovnoj jedinici privatnog preduzeća CEFC Čajna Enerdži, preko kojeg CEFC sprovodi sticanje udela u ruskom naftnom giganta Rosnjeftu u vrednosti 9,1 milija...


Gasprom raskida ugovor sa ukrajinskim Naftogasom

Ruski Gasprom će u narednim danima otpočeti pregovore sa ukrajinskim Naftogasom o raskidu aktuelnih ugovora o isporukama i tranzitu gasa, saopšteno je danas iz ruske kompanije.

Rast njujorške berze ušao u devetu godinu

Rast na Njujorškoj berzi, takozvani "bul markit" (bull market tržište bikova), ušao je danas u devetu godinu, što je drugi po dužini niz dobitaka od Drugog svetskog rata.


Tramp potopio i najveće, berze trepere

Na azijskim tržištima su indeksi pali, kao i kurs dolara, jer je ulagače zabrinula najava novih carina na uvoz kineskih proizvoda u SAD.

Tramp jednim potezom uništio posao od 117 milijardi dolara

Američki predsednik Donald Tramp doneo je ukaz kojim je američkom proizvođaču čipova Broadkom blokirao neprijateljsko preuzimanje rivalskog Kvalkoma. Time je propao ugovor vredan 117 milijardi dolara.


Mercedes je najvredniji auto-brend

Nemačka automobilska marka potisnula je Toyotu na drugu poziciju, dok je treći BMW

Ko će izgubiti, a ko profitirati na Trampovim carinama?

Budući da krajnji potrošači ne kupuju sirovi čelik i aluminijum, a ti metali čine samo mali deo troška proizvodnje većine proizvoda, neće doći do velikog talasa poskupljenja proizvoda u SAD, ocenjuje brokerska kuća "Admiral markets".


EU nezadovoljna: Fejsbuk i Tviter da zaštite potrošače

Fejsbuk i Tviter su tek delimično odgovorili na zahtev Brisela da poboljšaju zaštitu privatnosti korisnika, saopštila je Evropska komisija

Erbas priprema otpuštanje 3.700 ljudi

Više od 3.700 radnih mesta u Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Španiji biće zatvoreno zbog pada proizvodnje evropskog proizvođača aviona "Erbas" (Airbus), tvrdi sindikat, a uprava preduzeća kaže da će ta radna mesta biti "pogođena".


EU dodaje tri karipske zemlje na crnu listu poreskih rajeva

Ministri finansija Evropske unije bi na "crnu listu" poreskih oaza naredne nedelje trebalo da dodaju Bahame, Američka Devičanska ostrva i ostrvo Sent Kits i Nevis, prema dokumentu EU u koji je agencija Rojters imala uvid.

EU odbila plan Britanije o trgovinskim vezama

EU je odbila plan Velike Britanije o trgovinskim vezama nakon Bregzita. Zahtev premijerke Tereze Mej da Britanija ostane u evropskim agencijama takođe nije prihvaćen.1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | older »