Religija

Preobraženje Gospodnje - običaji i verovanja

Preobraženje Gospodnje je jedan je od osam velikih Hristovih praznika, kada, prema narodnom predanju, zorom počinju da se preobražavaju i gora i voda, najavljujući skoru jesen.

Danas je Preobraženje Gospodnje

Srpska pravoslavna crkva slavi Preobraženje Gospodnje. Taj praznik posvećen je sećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor kada on najavljuje svoje potonje stradanje i slavu.


Sveti Stefan letnji: Praznik mira i sloge

Srpska pravoslavna crkva slavi dan otkrića i prenosa moštiju Svetog Stefana, prvog velikomučenika. Kult ovog sveca je vrlo razvijen u srpskom narodu i podignuto je preko 40 hramova sa njegovim imenom.

Danas je Sveti Stefan letnji

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetog Stefana letnjeg, praznik koji slavi otkriće i prenos moštiju Svetog Stefana, prvog velikomučenika.


Danas počinje Velikogospojinski post

Za pravoslavne vernike sutra počinje Velikogospojinski post, kojim se pripremaju za praznik Uspenija Presvete Bogorodice - Velike Gospojine, koji se slavi 28. avgusta.

Velikogospojinski post: Uzdršite se od rđavih misli

Za pravoslavne vernike danas počinje Velikogospojinski post kojim se pripremaju za praznik Uspenja Presvete Bogorodice - Velike Gospojine, koji se slavi 28. avgusta.


Danas su Gospojinske poklade

Republika 13.08.2019
Danas su Gospojinske poklade

Danas su poklade pred početak Velikogospojinskog posta. Ovaj post je najkraći od četiri velika godišnja posta, ali je stroži od Božićnog i Apostolskog.

Sveta Angelina - zaštitnica siromašnih i simbol vernosti porodici

Vernici Srpska pravoslavna crkve prisećaju se na današnji dan prebodobne Majke Angeline, despotice srpske i žene koja je za Srbe simbol vernosti porodici i duhovne snage koja pobeđuje zlobu i nemaštinu.


Danas slavimo Svetu Angelinu srpsku

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas se sećaju svetiteljke sa naših prostora

Sveti Pantelija: Običaji i verovanja

Sveti Pantelija se obeležava sedam dana od Svetog Ilije. Veruje se da će svaki rad danas, Sveti Pantelejmon blagosiljati i učiniti uspešnim, a ko se sprema za put, treba da krene baš danas.


Danas je Sveti Pantelejmon

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik Svetog Pantelejmona, a za ovaj dan vezuju se dva verovanja.

Danas je Sveta Ana

Žena 07.08.2019
Danas je Sveta Ana

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas praznuju uspenje Svete Ane, majke Presvete Bogorodice.


Danas je Blaga Marija, zaštitnica svih žena

SPC slavi danas Blagu Mariju, bivšu grešnicu Mariju Magdalenu, zaštitnicu žena i ličnost koja nam je "ostavila" crvena jaja za proslavljanje Uskrsa. Evo kakvi su običaji i verovanja na današnji dan.

Danas je Sveti Ilija

RTS 02.08.2019
Danas je Sveti Ilija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetog Iliju. Prisutan je u Starom i Novom zavetu kao prorok čije je osobine preuzelo hrišćanstvo dovodeći ga u vezu sa nastankom nove vere i novim Hristovim dolaskom.


Ognjena Marija: Verovanja i običaji

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija.

Danas je Ognjena Marija

Prva 30.07.2019
Danas je Ognjena Marija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija.


Letnji Aranđelovdan: Praznik Svetog Arhangela Gavrila

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Svetog Arhangela Gavrila, u narodu juga Srbije poznatiji kao Gorešnjak ili Letnji Aranđelovdan.

Sveti Prokopije, zaštitnik dece i mladenaca

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave dan Svetog velikomučenika Prokopija, hrišćanskog svetitelja iz 4. veka. Iako su retke porodice koje ovaj praznik obeležavaju kao svoju krsnu slavu, ovaj svetac je od davnina veoma poštovan u našim kra...


Danas je Sveti Prokopije

Mondo 21.07.2019
Danas je Sveti Prokopije

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas Svetog velikomučenika Prokopija po kome je grad Prokuplje dobio ime.

Najređe srpske slave

SveVesti 15.07.2019
Najređe srpske slave

Poznato je da se u narodu odomaćila izreka 'da polovina građana slavi Svetog Nikolu, a druga polovina ide u goste'. Međutim, treba znati da pored slava koje u Srbiji praznuje veliki broj porodica, poput Svetog Đorđa, Svetog Jovana, Svetog Nikole, ...1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | older »