Religija

Srpske slave i običaji: Značenje slavskih obeležja

Tradicionalna pravila vezana za obeležavanje sveca vremenom se zaborave ili zanemare. Kako bi proslavili slavu u duhu pravoslavlja podsetite se kako bi trebala da teče priprema i šta ustvari predstavljaju slavski kolač, sveća ili žito na trpezi...

Danas je Vidovdan

Mondo 28.06.2017
Danas je Vidovdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Vidovdan, dan starog slovenskog božanstva Vida, zaštitnika vida i iscelitelja bolesti očiju.


Pravila crkvenog posta

Sensa 16.06.2017
Pravila crkvenog posta

Post kao generalno uzdržavanje od količine i vrste hrane u pravoslavlju ima i dodatni element, a to je uzdržavanje od loših misli i dela

Почео Петровски пост

Glas Zapadne Srbije 12.06.2017
Почео Петровски пост

За вернике Српске православне цркве почео је Петровски пост, установљен у славу светих апостола Петра и Павла и осталих апостола који су се после силаска Светог Духа постом и молитвом припремали за хришћанску проповед.


Danas su Petrovske poklade

Telegraf 11.06.2017
Danas su Petrovske poklade

Petrovske poklade, odnosno veselja uoči Petrovdana, uvek “padaju” poslednjeg dana pred početak Petrovskog posta.

U ponedeljak počinje Petrovski post: Treba da ispoštujete samo ova dva pravila

Otac Tadej je savetovao da svaki čovek, u svakom momentu na usnama ima jednu molitvuZa vernike Srpske pravoslavne crkve (SPC) 12. juna 2017. godine počinje Petrovski post, koji će trajati do Petrovdana, 12. jula.


Danas je Duhovski utorak

Kurir 06.06.2017
Danas je Duhovski utorak

Pravoslavna crkva i njeni vernici slave Trojice, a danas je Duhovski utorak.

Veliki praznik: Sveta Trojica, šta kažu običaji

SPC slavi danas Duhove ili Svetu Trojicu, pedeseti dan posle Vaskrsa a deseti dan posle Spasovdana. Troimeni praznik zapravo je rođendan Hrišćanske crkve i, po predanju, dan moćnih energija.


Slavimo Trojicu, dan kada se praštaju svi gresi

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas obeležavaju praznik Silazak Svetog Duha na apostole - Svete Trojice ili Duhove.

Danas su Duhovske Zadušnice

Srpska pravoslavna crkva obeležava danas Zadušnice, dan koji je posvećen molitvama za umrle rođake i prijatelje.


Sveti mučenik Teodot

Kurir 31.05.2017
Sveti mučenik Teodot

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog mučenika Teodota i sedam devojaka mučenica - Tekusu, Aleksandru, Klavdiju, Fainu, Efrasiju, Matronu i Juliju.

Čemu služi sveta vodica

SrbijaDanas 29.05.2017
Čemu služi sveta vodica

Široka je upotreba osvećene vode. Ona se koristi pri mnogim činovima Crkve, bilo da se tada neposredno osvećuje, bilo da se koristi ranije osvećena voda.


Danas je Spasovdan

Kurir 25.05.2017
Danas je Spasovdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave jedan od najvećih hrišćanskih praznika, Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan.

Izabran novi Sinod i imenovane nove vladike SPC

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) danas je završio zasedanje izborom novog Sinoda i imenovanjem vladika na upražnjena eparhijska mesta.


Danas je letnji Sveti Nikola

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici obeležavaju danas praznik posvećen prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja - Mirlikijskog čudotvorca.

Sveti Jovan Bogoslov - običaji i verovanja

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Svetog apostola i jevanđelistu Jovana Bogoslova, svetog Hristovog učenika koji se rodio u ribarskoj porodici.


Tradicionalni običaji - Pravoslavno krštenje

Krštenje deteta je veliki događaj za svaku porodicu. Da bi sve proteklo u savršenom redu, dobro je da roditelji znaju čega bi trebalo da se pridržavaju

Sveti Vasilije Ostroški: Dan kada se dešavaju najveća čuda

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Svetog Vasilija Ostroškog, čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, i mesto su hodočašća za vernike svih religija.


Danas je Sveti Vasilije

SPC danas proslavlja Svetog Vasilija Ostroškog, čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, i mesto su hodočašća za vernike svih religija.

Krsna slava - pravila i običaji za slavu i kako se slavi porodična slava

Krsna slava je praznik koji krasi samo živote pravoslavnih Srba. Puno je paganskog uticaja u životu srpskih pravoslavaca, pa osim što praznuju sve pravoslavne, hrišćanske, praznike, takođe i svaki dom ima svog sveca zaštitnika. Neke srpske slave ...1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | older »