Religija

Sveti Jovan Krstitelj: Običaji i verovanja

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja. Jovanov otac je bio judejski sveštenik Zaharija, od plemena Arona. Prema hrišćanskom predanju, Jovan je rođen pola godine pre Isusa Hrista.

Danas je Sveti Jovan

RTS 20.01.2017
Danas je Sveti Jovan

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordanu.


Danas je Bogojavljenje

Vesti 19.01.2017
Danas je Bogojavljenje

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovedanje hrišćanske vere.

Spremite se za Bogojavljenje: Običaji i verovanja

Prema predanju, u Bogojavljenskoj noći otvara se nebo i veruje se da se svaka želja može ispuniti. Tačno u ponoć treba pogledati u nebo i zamisliti želju, koja kakva god da je, mora biti jasna.


Večeras je Bogojavljenska noć

Bogojavljenje se obeležava 19. januara i to je nepokretni praznik, ne menja se iz godine u godinu. Naši stari veruju da je noć između 18. i 19. januara vreme kada se nebo otvara i "Bog se javlja"

Danas je Krstovdan

Stil magazin 18.01.2017
Danas je Krstovdan

Srpska pravoslavna crkva 18. januara slavi Krstovdan, kao uspomenu na prve hrišćane koji su primili veru.


Danas je Sabor svetih 70 apostola

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju jedan od najtužnijih datuma - Sabor 70 svetih apostola, posvećen sećanju na stradanje apostola Stahija, Amplija, Urvana...

Januarske slave i slavlja

Pravoslavna crkva posle Božića, sledeći dan slavi Sabor Presvete Bogorodice, a dan kasnije svetog Stefana. Trostruki praznik je 14. januara. Krstovdan je prvi postan dan posle Rođenja Hristovog. Bogojavljenje je 19, sveti Jovan Krstitelj 20, a Čas...


Sveti Stefan: Ovi običaji prate prvu slavu nakon Božića

Srpska pravoslavna crkva i vernici 9. januara proslavljaju Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, koji je slovio i za zaštitnika loze Nemanjića.

Treći dan Božića, Stefandan

Pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave treći dan Božića, Stefandan.


Drugi dan Božića: Danas je Sabor Presvete Bogorodice

Pravoslavni vernici slave drugi dan Božića, koji je posvećen Saboru Presvete Bogorodice.

Božić - praznik porodične radosti

Božić je naš najsvečaniji praznik, jer se vezuje za najlepše verske običaje i obrede.


Božić, dan rođenja Isusa Hrista

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Božić, dan rođenja Isusa Hrista.

Običaji koji se vezuju za Badnji dan - dan pun simbolike i porodičnih rituala

Badnji dan je poslednji dan četrdesetodnevnog posta i to je uvod u jedan od najvećih hrišćanskih praznika - Božić. Evo koji običaji se vezuju za jedan od najsrećnijih dana u godini...


Danas je Badnji dan

Blic 06.01.2017
Danas je Badnji dan

Pravoslavni vernici u Srbiji danas obeležavaju Badnji dan tradicionalnim unošenjem i paljenjem badnjaka, liturgijama u hramovima i porodičnim okupljanjem za posnom trpezom, pred najradosniji hrišćanski praznik Božić.

Hrana koju bi trebalo da imate za Badnje veče

Badnje veče je jedan izvesni pomen precima, kojima mnogo dugujemo, ali i podsećanje na to koliko je važna porodica i sloga u njoj


Sveti Ignjatije Bogonosac - verovanja i običaji

Danas hrišćani slave prvu slavu u Novoj godini, prema pravoslavnom kalendaru, Svetog Ignjatija, poznat kao Bogonosac.

Danas je Sveti Ignjatije

Mondo 02.01.2017
Danas je Sveti Ignjatije

Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Ignjatija Bogonosca, "koji je stalno u srcu i na usnama nosio ime Boga živoga" a koga je "kao malog, Isus držao na rukama".


Zašto treba da okadite kuću: Dobrobit za celu porodicu

Briket i tamjan simbolizuju ljubav prema veri i toplotu duše domaćina, dok miris tamjana simbolizuje blagodat Svetog Duha

Obeležavanje Božića od Vatikana do Vitlejema

Hrišćanski poglavari širom sveta, od Vatikana do Vitlejema, danas će održati božićne mise nakon što su sinoć obeležili su Badnje veče po Gregorijanskom kalendaru u govoreći o ratu, strahovima i podelama.1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | older »