Religija

Danas su Letnje zadušnice, setite se mrtvih

Pravoslavni hrišćani danas slave Letnje (duhovske) zadušnice, koje su skoro uvek u subotu pred Duhove (Silazak Svetog Duha). Osim odlaska na groblje običaj je i da se milostinja razdeli prosjacima.

Danas su Sveti Ćirilo i Metodije

Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas proslavlja Svetu braću Ćirila i Metodija, koji su širili hrišćansku veru i pismenost među Slovenima.


Sveti Jovan Bogoslov - običaji i verovanja

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Svetog apostola i jevanđelistu Jovana Bogoslova, svetog Hristovog učenika koji se rodio u ribarskoj porodici.

Danas je Sveti Jovan Bogoslov

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Svetog apostola i jevanđelistu Jovana Bogoslova, svetog Hristovog učenika


Čemu služi sveta vodica

SrbijaDanas 21.05.2018
Čemu služi sveta vodica

Široka je upotreba osvećene vode. Ona se koristi pri mnogim činovima Crkve, bilo da se tada neposredno osvećuje, bilo da se koristi ranije osvećena voda.

Običaji i verovanja za Spasovdan

Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje ili "Dan spasa" je hrišćanski praznik, koji se slavi 40 dana nakon Uskrsa i uvek pada u četvrtak.


Danas je Spasovdan

RTS 17.05.2018
Danas je Spasovdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Vaznesenje gospodnje - Spasovdan, jedan od deset praznika posvećenih Hristu. Ovo je i gradska slava Beograda.

Najbitnija obeležja pravoslavnog doma

Najbitnije obeležje jednog hrišćanskog i pravoslavnog doma, pre svega, jeste da je dom osvećen. Pored toga, hrišćanski dom treba da ima: ikonu, kandilo, čirak i sveću, slovo, kadionicu, bosiljak i tamjan, Sveto pismo i Molitvenik.


Danas je Sveti Vasilije Ostroški

Pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Svetog Vasilija Ostroškog, čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog.

Troje kosovskih mučenika proglašeno za svece

Liturgijom u Hramu Svetog Save na Vračaru danas su kosovski mučenici - Grigorije Pećki, Vasilije Pekar i Bosiljka Rajičić - proglašeni za svece.


Markovdan: Običaji i verovanja

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju svetog Marka, pisca jednog od četiri jevanđelja. Markovdan se uvek slavi 8. maja.

Danas je Markovdan

Stil magazin 08.05.2018
Danas je Markovdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Svetog apostola i jevanđelistu Marka- Markovdan. Mnoge porodice Markovdan slave kao krsnu slavu.


Krsna slava - pravila i običaji za slavu i kako se slavi porodična slava

Krsna slava je praznik koji krasi samo živote pravoslavnih Srba. Puno je paganskog uticaja u životu srpskih pravoslavaca, pa osim što praznuju sve pravoslavne, hrišćanske, praznike, takođe i svaki dom ima svog sveca zaštitnika. Neke srpske slave s...

Danas je Đurđevdan

RTS 06.05.2018
Danas je Đurđevdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru. Prema narodnim običajima, Đurđevdan je praznik koji se odnosi na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodn...


Običaji uoči Đurđevdana

Posle Božića, Đurđevdan koji se proslavlja sutra 6. maja, je praznik sa najviše običaja.

SPC odlučila, Srbi dobijaju tri nova sveca

Sveti arhijerejski Sabor SPC je odlučio je da u diptih (knjige) svetih Pravoslavne crkve unese prepodobnomučenika Grigorija Pećkog, mučenika Vasilija Pekara iz Peći i mučenicu Bosiljku Rajičić iz Pasjana kod Gnjilana.


Čemu služi sveta vodica

SrbijaDanas 03.05.2018
Čemu služi sveta vodica

Široka je upotreba osvećene vode. Ona se koristi pri mnogim činovima Crkve, bilo da se tada neposredno osvećuje, bilo da se koristi ranije osvećena voda.

Kalendar poznatijih srpskih slava

Lepa i Srećna 30.04.2018
Kalendar poznatijih srpskih slava

Proslava slave je jedan od najvažnijih dana u godini u kući svakog pravoslavca, zato je nužno da budemo upoznati ne samo sa datumom svog sveca, već i sa svim ostalim. Pročitajte u nastavku spisak poznatijih slava koje se proslavljaju u Srbiji.


Krštenje deteta: Običaji i verska pravila

Krštenje deteta je veliki događaj za svaku porodicu. Da bi sve proteklo u savršenom redu, dobro je da roditelji znaju čega bi trebalo da se pridržavaju

Krsna slava - pravila i običaji za slavu i kako se slavi porodična slava

Krsna slava je praznik koji krasi samo živote pravoslavnih Srba. Puno je paganskog uticaja u životu srpskih pravoslavaca, pa osim što praznuju sve pravoslavne, hrišćanske, praznike, takođe i svaki dom ima svog sveca zaštitnika. Neke srpske slave s...1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | older »