Religija

Danas su Sveti Kozma i Damjan, OVO su običaji i ovo (ne) treba raditi

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava mučenike Svetog Kozmu i Damjana - svete Vrače. Braća su bila lekari i čudotvorci, a na njihov praznik trebalo bi činiti sledeće....

Mitrovdan: Evo koje običaje treba ispoštovati

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Mitrovdan, pravoslavni praznik posvećen Dimitriju Solunskom. Važi za jednu od najvećih slava u Srbiji i za njega se vezuje veliki broj narodnih običaja i verovanja.


Danas je Mitrovdan

RTS 08.11.2019
Danas je Mitrovdan

Srpska pravoslavna crkva slavi dan Svetog velikomučenika Dimitrija, koji je u narodu poznatiji kao Mitrovdan. Ovaj datum se u narodu označava i kao hajdučki rastanak, i doba godine kada počinje zima. U srpskom narodu Mitrovdan je jedna od većih sl...

Jesenje slave

SveVesti 06.11.2019
Jesenje slave

Slava potiče iz kulta predaka, jednog od najvažnijeg pravoslavnih kultova. Ona je u svojim počecima, još u paganskim vremenima, služila kako bi se održala veza sa precima i poreklom, a tako je ostalo da dana današnjeg


Danas je Sveti Jakov

Mondo 05.11.2019
Danas je Sveti Jakov

SPC i vernici slave danas Svetog apostola Jakova koji je upozoravao bogataše da budu ponizni…

Šta znače ukrasi na slavskom kolaču

Lepa i Srećna 03.11.2019
Šta znače ukrasi na slavskom kolaču

Slavski kolač je uvek okrugao, a ukrasi mogu biti razni. Uglavnom zavise od umešnosti domaćice, ali i od toga u kom delu Srbije se prave, o kojoj slavi je reč...


Sveti Luka: Iscelitelj i svetac zaštitnik

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen svetom apostolu i jevanđelisti Luki.

Sveti Luka: Verovanja i običaji

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Svetog Luku, jednog od četvorice jevanđelista i pisca Dela apostolskih. Vernici danas slave i Petra Cetinjskog. Evo kakvi su običaji.


Sveta Petka: Zaštitnica žena, siromašnih i bolesnih

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave danas praznik posvećen Svetoj Petki - Prepodobnoj mati Paraskevi, koja je bila zaštitnica žena, siromašnih i bolesnih. Veruje se da se na Kalemegdanskoj tvrđavi nalazi čudotvorna voda koja leči one ko...

Danas je Sveta Petka

RTS 27.10.2019
Danas je Sveta Petka

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetu Petku, praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi


Sveti Toma: Narodna verovanja i običaji

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog apostola Tomu, dan koji je u narodu poznatiji kao Tomindan.

Danas je Tomindan

Telegraf 19.10.2019
Danas je Tomindan

Pravoslavni vernici i SPC danas obeležavaju Svetog apostola Tomu u narodu poznatijem kao Tomindan, sećanje na Svetog Tomu, jednog od dvanaestorice apostola. Sveti Toma je bio jedini od apostola koji nije krio svoju sumnju u Vaskrsenje Hristovo.


Danas je Sveti Dionisije

Danas je praznik Svetog sveštenomučenika Dionisija Areopagita, hrišćanskog svetitelja koji je živeo u 1. veku nove ere i koji se ubraja u sedamdeset manjih apostola.

Pokrov Presvete Bogorodice: Narodni običaji i verovanja

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik Pokrov presvete Bogorodice, koji je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom. Iako ovaj praznik nije crveno slovo, u narodu se veoma poštuje i ceni.


Danas je Pokrov Presvete Bogorodice

Pravoslavni vernici danas slave Pokrov Presvete Bogorodice. U našem narodu ovaj praznik naročito slave žene, poste i veruju da će lakše da rađaju i podižu decu

Danas je Miholjdan: Ovo su narodni običaji

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Svetog Kirjaka, u narodu poznatiji i kao Miholjdan. Prema narodnom verovanju, posle Miholjdana nastupa prava jesen koja je kalendarski već uveliko počela.


Začeće Svetog Jovana Preteče i Кrstitelja

Pravoslavni vernici danas slave Začeće Svetog Jovana Preteče i Кrstitelja.

Vera, Ljubav i Nada: Praznik posvećen majkama i ćerkama

Uspomena na majku Sofiju i njene ćerke koje nose imena tri najveće hrišćanske vrline: Ljubav, Vera i Nada obeležava se na dan 30. septembra.


Danas slavimo Veru, Ljubav i Nadu

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik posvećen Svetim mučenicama Veri, Nadi, Ljubavi i njihovoj majci Sofiji.

Mala Gospojina - praznik rođenja presvete Bogorodice

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik Rođenje presvete Bogorodice Marije, poznatiji u narodu kao Mala Gospojina, koji je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom.1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | older »