Religija

Danas je Sveti Dionisije

Danas je praznik Svetog sveštenomučenika Dionisija Areopagita, hrišćanskog svetitelja koji je živeo u 1. veku nove ere i koji se ubraja u sedamdeset manjih apostola.

Pokrov Presvete Bogorodice: Narodni običaji i verovanja

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik Pokrov presvete Bogorodice, koji je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom. Iako ovaj praznik nije crveno slovo, u narodu se veoma poštuje i ceni.


Danas je Pokrov Presvete Bogorodice

Pravoslavni vernici danas slave Pokrov Presvete Bogorodice. U našem narodu ovaj praznik naročito slave žene, poste i veruju da će lakše da rađaju i podižu decu

Začeće Svetog Jovana Preteče i Кrstitelja

Pravoslavni vernici danas slave Začeće Svetog Jovana Preteče i Кrstitelja.


Vera, Ljubav i Nada: Praznik posvećen majkama i ćerkama

Uspomena na majku Sofiju i njene ćerke koje nose imena tri najveće hrišćanske vrline: Ljubav, Vera i Nada obeležava se na dan 30. septembra.

Danas slavimo Veru, Ljubav i Nadu

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik posvećen Svetim mučenicama Veri, Nadi, Ljubavi i njihovoj majci Sofiji.


Mala Gospojina - praznik rođenja presvete Bogorodice

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik Rođenje presvete Bogorodice Marije, poznatiji u narodu kao Mala Gospojina, koji je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom.

Danas je Mala Gospojina

Žena 21.09.2019
Danas je Mala Gospojina

SPC i vernici danas slave Rođenje Presvete Bogorodice, praznik u narodu poznat kao Mala Gospojina


Jesenje slave

SveVesti 17.09.2019
Jesenje slave

Najveći broj slava u srpskom narodu praznuje se baš u jesenje doba, kada se proslavljaju i najčešće slava u Srba - Mitrovdan, Aranđelovdan i Nikoljdan.

Danas je Sveti Jovan Krstitelj

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja


Sveti Mučenik Agatonik: Ove običaje morate da ispoštujete

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Agatonika, mučenika koji je zbog hrišćanske vere koju je javno ispovedao, kažnjen odsecanjem glave 304. godine po naredbi cara Maksimijana Herkula.

Srpske slave i običaji: Ovako se pravilno slavi slava

Tradicionalna pravila vezana za obeležavanje sveca vremenom se zaborave ili zanemare. Kako bi proslavili slavu u duhu pravoslavlja podsetite se kako bi trebala da teče priprema i šta ustvari predstavljaju slavski kolač, sveća ili žito na trpezi...


Velika Gospojina - običaji i verovanja

Pravoslavni vernici danas slave praznik Uspenja Presvete Bogorodice, u narodu poznat kao Velika Gospojina. To je jedan od dvanaest najvećih hrišćanskih praznika i za njega se vezuju različiti običaji.

Danas je Velika Gospojina

Srpska pravoslavna crkva obeležava jedan od najvećih hrišćanskih praznika – Veliku Gospojinu ili Uspenje Presvete Bogorodice.


Srpski narodni kalendar - Duhovna baština drevnih predaka

Slavljenje sveca - zaštitnika porodice jedinstven je religijski običaj Srba, uspostavljen u vreme napuštanja paganstva i pojedinačnih božanstava koje je imala svaka kuća i izborom svetitelja SPC za zaštitnika domaćinstva. Slavljenjem slave srpska ...

Preobraženje Gospodnje - običaji i verovanja

Preobraženje Gospodnje je jedan je od osam velikih Hristovih praznika, kada, prema narodnom predanju, zorom počinju da se preobražavaju i gora i voda, najavljujući skoru jesen.


Danas je Preobraženje Gospodnje

Srpska pravoslavna crkva slavi Preobraženje Gospodnje. Taj praznik posvećen je sećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor kada on najavljuje svoje potonje stradanje i slavu.

Sveti Stefan letnji: Praznik mira i sloge

Srpska pravoslavna crkva slavi dan otkrića i prenosa moštiju Svetog Stefana, prvog velikomučenika. Kult ovog sveca je vrlo razvijen u srpskom narodu i podignuto je preko 40 hramova sa njegovim imenom.


Danas je Sveti Stefan letnji

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetog Stefana letnjeg, praznik koji slavi otkriće i prenos moštiju Svetog Stefana, prvog velikomučenika.

Danas počinje Velikogospojinski post

Za pravoslavne vernike sutra počinje Velikogospojinski post, kojim se pripremaju za praznik Uspenija Presvete Bogorodice - Velike Gospojine, koji se slavi 28. avgusta.1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | older »