Religija

Danas je Sveti Jovan Krstitelj

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Sveti Mučenik Agatonik: Ove običaje morate da ispoštujete

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Agatonika, mučenika koji je zbog hrišćanske vere koju je javno ispovedao, kažnjen odsecanjem glave 304. godine po naredbi cara Maksimijana Herkula.


Srpske slave i običaji: Ovako se pravilno slavi slava

Tradicionalna pravila vezana za obeležavanje sveca vremenom se zaborave ili zanemare. Kako bi proslavili slavu u duhu pravoslavlja podsetite se kako bi trebala da teče priprema i šta ustvari predstavljaju slavski kolač, sveća ili žito na trpezi...

Velika Gospojina - običaji i verovanja

Pravoslavni vernici danas slave praznik Uspenja Presvete Bogorodice, u narodu poznat kao Velika Gospojina. To je jedan od dvanaest najvećih hrišćanskih praznika i za njega se vezuju različiti običaji.


Danas je Velika Gospojina

Srpska pravoslavna crkva obeležava jedan od najvećih hrišćanskih praznika – Veliku Gospojinu ili Uspenje Presvete Bogorodice.

Srpski narodni kalendar - Duhovna baština drevnih predaka

Slavljenje sveca - zaštitnika porodice jedinstven je religijski običaj Srba, uspostavljen u vreme napuštanja paganstva i pojedinačnih božanstava koje je imala svaka kuća i izborom svetitelja SPC za zaštitnika domaćinstva. Slavljenjem slave srpska ...


Preobraženje Gospodnje - običaji i verovanja

Preobraženje Gospodnje je jedan je od osam velikih Hristovih praznika, kada, prema narodnom predanju, zorom počinju da se preobražavaju i gora i voda, najavljujući skoru jesen.

Danas je Preobraženje Gospodnje

Srpska pravoslavna crkva slavi Preobraženje Gospodnje. Taj praznik posvećen je sećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor kada on najavljuje svoje potonje stradanje i slavu.


Sveti Stefan letnji: Praznik mira i sloge

Srpska pravoslavna crkva slavi dan otkrića i prenosa moštiju Svetog Stefana, prvog velikomučenika. Kult ovog sveca je vrlo razvijen u srpskom narodu i podignuto je preko 40 hramova sa njegovim imenom.

Danas je Sveti Stefan letnji

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetog Stefana letnjeg, praznik koji slavi otkriće i prenos moštiju Svetog Stefana, prvog velikomučenika.


Danas počinje Velikogospojinski post

Za pravoslavne vernike sutra počinje Velikogospojinski post, kojim se pripremaju za praznik Uspenija Presvete Bogorodice - Velike Gospojine, koji se slavi 28. avgusta.

Velikogospojinski post: Uzdršite se od rđavih misli

Za pravoslavne vernike danas počinje Velikogospojinski post kojim se pripremaju za praznik Uspenja Presvete Bogorodice - Velike Gospojine, koji se slavi 28. avgusta.


Danas su Gospojinske poklade

Republika 13.08.2019
Danas su Gospojinske poklade

Danas su poklade pred početak Velikogospojinskog posta. Ovaj post je najkraći od četiri velika godišnja posta, ali je stroži od Božićnog i Apostolskog.

Sveta Angelina - zaštitnica siromašnih i simbol vernosti porodici

Vernici Srpska pravoslavna crkve prisećaju se na današnji dan prebodobne Majke Angeline, despotice srpske i žene koja je za Srbe simbol vernosti porodici i duhovne snage koja pobeđuje zlobu i nemaštinu.


Danas slavimo Svetu Angelinu srpsku

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas se sećaju svetiteljke sa naših prostora

Sveti Pantelija: Običaji i verovanja

Sveti Pantelija se obeležava sedam dana od Svetog Ilije. Veruje se da će svaki rad danas, Sveti Pantelejmon blagosiljati i učiniti uspešnim, a ko se sprema za put, treba da krene baš danas.


Danas je Sveti Pantelejmon

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik Svetog Pantelejmona, a za ovaj dan vezuju se dva verovanja.

Danas je Sveta Ana

Žena 07.08.2019
Danas je Sveta Ana

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas praznuju uspenje Svete Ane, majke Presvete Bogorodice.


Danas je Blaga Marija, zaštitnica svih žena

SPC slavi danas Blagu Mariju, bivšu grešnicu Mariju Magdalenu, zaštitnicu žena i ličnost koja nam je "ostavila" crvena jaja za proslavljanje Uskrsa. Evo kakvi su običaji i verovanja na današnji dan.

Danas je Sveti Ilija

RTS 02.08.2019
Danas je Sveti Ilija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetog Iliju. Prisutan je u Starom i Novom zavetu kao prorok čije je osobine preuzelo hrišćanstvo dovodeći ga u vezu sa nastankom nove vere i novim Hristovim dolaskom.1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | older »