Religija

Danas počinje veliki Vaskršnji post

Za pravoslavne vernike danas počinje Uskršnji post. Post uoči Uskrsa poznat kao Veliki post

Danas su Bele poklade

Kurir 26.02.2017
Danas su Bele poklade

Poslednja nedelja pred Veliki post se zove 'bela nedelja', a poslednji dan ove nedelje su 'bele' ili 'sirene' poklade. Za pravoslavne vernike sutra počinje višenedeljni veliki Vaskršnji ili Časni post, koji se završava praznikom Vaskrsenja Isusa H...


Bela nedelja pred Vaskršnji post

Bela nedelja je poslednja sedmica pred Vaskršnji post, a poslednji dan te sedmice se zove bele poklade. Datum belih poklada zavisi od Vaskrsa, koji je tzv. „pokretni“ praznik.

Pravoslavna pouka: Šta su Svete Tajne

Sveta Tajna je vidljiva sveštena radnja, kroz koju Božija blagodat prenosi čudotvorne darove na one koji je primaju. Sveta Tajna je i čin koji preobražava jer je konačni cilj Gospoda Boga da cela tvorevina doživi svoj potpuni preobražaj. Sve ono š...


Danas su Velike zadušnice

Južnasrbija 18.02.2017
Danas su Velike zadušnice

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava zimske ili Velike zadušnice, dan posvećen molitvama za umrle srodnike i prijatelje.

Danas su Sveti Simeon i Ana, zaštitnici dece

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave dan Svetog Simeona Bogoprimca i Svete Ane.


Sretenje Gospodnje - Prvi susret Boga i čoveka

SPC i njeni vernici danas slave Sretenje, uspomenu na dan kada je Bogorodica prvi put uvela u hram novorođenog Hrista da ga posveti Bogu.

Danas je Sveti Trifun

Alo 14.02.2017
Danas je Sveti Trifun

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik posvećen Svetom Trifunu, koji se u narodu slavi kao zaštitnik mnogih zanata i onih koji iskreno vole njegujući hrišćansku ljubav.


Sveti Trifun i Sveti Valentin - Praznici hrišćanske ljubavi

Praznici Sveti Trifun, koji slave pravoslavni vernici i Sveti Valentin, koji je deo zapadne tradicije, obeležavaju se istovremeno kao zaštitnici iskrene ljubavi svih hrišćana.

Sveta tri jerarha

Mondo 12.02.2017
Sveta tri jerarha

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik Sveta tri jerarha – Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog.


Славе у фебруару

СветиТома 11.02.2017
Славе у фебруару

Код Срба постоји чак 78 кућанских слава, крсних имена, који се прослављају као крсна слава

Drevnost i značaj posta

SveVesti 03.02.2017
Drevnost i značaj posta

Post je nastao iz strahopoštovanja prema Bogu u prvoj i starozavetnoj Crkvi Božijoj. Gledamo li na post u širem smislu, možemo kazati da on postoji još od samog stvaranja čoveka


Časne verige, jedna od najvećih srpskih slava

U srpskom narodu postoji običaj da se na današnji dan lancima veže kućni prag i tako dom zaštiti od nečastivih ljudi i sila

Sveti Sava: Narodna verovanja i običaji

Pravoslavni vernici slave Svetog Savu, jednog od najbitnijih srpskih svetaca koji je 1219. godine uspeo da izdejstvuje autokefalnost Srpske pravoslavne crkve.


Danas je Sveti Sava

RTS 27.01.2017
Danas je Sveti Sava

Srpska pravoslavna crkva danas slavi dan svog utemeljivača. Od polovine 19. veka Savindan se slavi kao školska slava. Sveti Sava je slavljen i kao zaštitnik zanata.

Sveti Grigorije Niski, dan za praštanje

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Grigorija Niskog (335 - 394).


Sveti Jovan Krstitelj: Običaji i verovanja

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja. Jovanov otac je bio judejski sveštenik Zaharija, od plemena Arona. Prema hrišćanskom predanju, Jovan je rođen pola godine pre Isusa Hrista.

Danas je Sveti Jovan

RTS 20.01.2017
Danas je Sveti Jovan

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordanu.


Danas je Bogojavljenje

Vesti 19.01.2017
Danas je Bogojavljenje

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovedanje hrišćanske vere.

Spremite se za Bogojavljenje: Običaji i verovanja

Prema predanju, u Bogojavljenskoj noći otvara se nebo i veruje se da se svaka želja može ispuniti. Tačno u ponoć treba pogledati u nebo i zamisliti želju, koja kakva god da je, mora biti jasna.1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | older »