Religija

Danas je Preobraženje

Alo 19.08.2017
Danas je Preobraženje

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Preobraženje Gospodnje, praznik koji u crkvenom kalendaru i među vernicima ima izuzetan značaj.

Danas je Sveti Stefan Letnji

Dnevno.rs 15.08.2017
Danas je Sveti Stefan Letnji

Srpska pravoslavna crkva danas slavi dan otkrića i prenosa moštiju Svetog Stefana, prvog velikomučenika. Kult ovog sveca je vrlo razvijen u srpskom narodu i podignuto je preko 40 hramova sa njegovim imenom.


Danas počinje Gospojinski post

Gospojinski post uvek počinje 14. avgusta, na dan Svetih mučenika Makaveja, a prethodi velikom hrišćanskom prazniku Uspenju presvete Bogorodice, poznatijem kao Velika Gospojina, koji se proslavlja 28. avgusta i poznat je kao praznik majki i dece, ...

Sveti Pantelejmon: Verovanja i običaji

Spska pravoslavna crkva slavi Svetog Pantelejmona, velikomučenika i iscelitelja. Za njega se vezuje zanimljiva životna priča, a ovaj deveti avgust prate i verovanja na koja bi najveću pažnju trebalo da obrate oni koji kreću na put.


Slavimo Svetu Anu, Bogoridičinu majku

Danas slavimo Svetu Anu, majku Presvete Bogorodice

Blaga Marija - običaji i verovanja

Blagu Mariju SPC i njeni vernici slave u spomen na Mariju Magdalenu. Po narodnom verovanju, bila je sestra Ilije Gromovnika i veoma je poštovana u Srba, naročito među ženama. Evo šta nikako ne treba da radite danas...


Danas je Blaga Marija

Alo 05.08.2017
Danas je Blaga Marija

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blažena Marija, veoma poštovanu u Srba,

Sveti Ilija - običaji i verovanja

Vernici i Srpska pravoslavna crkva danas slave praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije, veze prošlosti i budućnosti hrišćanske crkve i spasenja čoveka


Danas je Sveti Ilija

Alo 02.08.2017
Danas je Sveti Ilija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju dan posvećen Svetom proroku Iliji koji se smatra jednim od najvećih proroka u hrišćanstvu.

Ognjena Marija: Verovanja i običaji

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju danas spomen na svetu mučenicu Marinu, u narodu poznatu kao Ognjena Marija.


Danas je Ognjena Marija

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju spomen na svetu mučenicu Marinu, u narodu poznatu kao Ognjena Marija. Mošti ove svetiteljke počivaju u manastiru Svete Marine u Albaniji, na planini Longa iznad Ohridskog jezera.

Najbitnija obeležja pravoslavnog doma

Najbitnije obeležje jednog hrišćanskog i pravoslavnog doma, pre svega, jeste da je dom osvećen. Pored toga, hrišćanski dom treba da ima: ikonu, kandilo, čirak i sveću, slovo, kadionicu, bosiljak i tamjan, Sveto pismo i Molitvenik.


Danas je Sveti arhangel Gavrilo

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Svetog Arhangela Gavrila, u narodu poznatiji kao Letnji Aranđelovdan.

Srpske slave - Vodič za početnike

Domino magazin 17.07.2017
Srpske slave - Vodič za početnike

Srbi su jedini narod među pravoslavnim hrišćanima koji slave krsne slave. Da li znate kako se slavi slava, zašto su one tako važne u Srbiji i zašto ne bi trebalo da slave odmah povezujete sa gomilom hrane i pića


Petrovdan - Dan svetih apostola Petra i Pavla

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Dan svetih apostola Petra i Pavla, praznik u narodu poznat pod imenom Petrovdan. Petrovdan se u tradiciji slovenskih naroda smatra prelomnim datumom i znak je da se približava jesen.

Danas je Petrovdan

Kurir 12.07.2017
Danas je Petrovdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu.


Drevnost i značaj posta

SveVesti 09.07.2017
Drevnost i značaj posta

Post je nastao iz strahopoštovanja prema Bogu u prvoj i starozavetnoj Crkvi Božijoj. Gledamo li na post u širem smislu, možemo kazati da on postoji još od samog stvaranja čoveka

Ivanjdan - verovanja i običaji

Pravoslavni vernici slave Ivanjdan, kao spomen na proroka Jovana Preteču i Krstitelja, koji je najavio Hristov dolazak. A, na Ivanjdan valja poštovati i neke običaje, među kojima ima i - ljubavnih.


Danas je Ivanjdan

Alo 07.07.2017
Danas je Ivanjdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen rođenju Svetog Jovana Preteče i Krstitelja - Ivanjdan

Krštenje deteta: Običaji i verska pravila

Krštenje deteta je veliki događaj za svaku porodicu. Da bi sve proteklo u savršenom redu, dobro je da roditelji znaju čega bi trebalo da se pridržavaju1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | older »