Religija

Pokretni praznici kod pravoslavaca

Pokretni praznici kod pravoslavaca obuhvataju oko dvadesetak praznika koji se nalaze u crkvenom kalendaru pravoslavne crkve. Oni se razlikuju od godine do godine i unose dosta zabune u vezi sa redosledom praznika kod onih koji ne poznaju pravila o...

Veliki čudotvorac Vasilije Ostroški: Narodna verovanja i običaji

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Svetog Vasilija Ostroškog – velikog čudotvorca, čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori.


Danas je Sveti Vasilije Ostroški

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas Svetog Vasilija Ostroškog - velikog čudotvorca, čije se mošti čuvaju u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori.

Sveti Marko - običaji i verovanja

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju svetog Marka, pisca jednog od četiri jevanđelja. Markovdan se uvek slavi 8. maja.


Danas je Markovdan

B92 08.05.2019
Danas je Markovdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Svetog Marka, pisca jednog od četiri jevanđelja

Đurđevdan, dan kada po verovanju počinje leto

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru. Prema narodnim običajima, Đurđevdan je praznik koji se odnosi na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodn...


Danas je Đurđevdan

RTS 06.05.2019
Danas je Đurđevdan

Vernici i Srpska pravoslavna crkva slave praznik Svetog velikomučenika Georgija - Đurđevdan, u spomen na dan stradanja velikog sveca 290. godine.

SPC danas slavi Svetog Nikolaja Žičkog

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Nikolaja Žičkog i Ohridskog. Za dan obeležavanja slave uzet je datum prenosa moštiju Vladike Nikolaja Velimirovića iz Libertvila (SAD) u Lelić.


Svetla nedelja

Kurir 02.05.2019
Svetla nedelja

Vaskršnjim ponedeljkom počinje takozvana Svetla nedelja, koja se smatra produžetkom Vaskrsa.

Danas je Vaskrsni utorak

Žena 30.04.2019
Danas je Vaskrsni utorak

Svetli ili Vaskrsni utorak je drugi dan posle Vaskrsa, kada se nastavlja proslavljanje najvećeg hrišćanskog praznika, kako u Crkvenim bogosluženjima, tako i u domovima Pravoslavnih vernika. Službe su iste kao i prethodna dva dana.


Vaskršnji ponedeljak: Običaji i verovanja

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju drugi dan Vaskrsa - Vaskršnji ponedeljak

Drugi dan Uskrsa

Žena 29.04.2019
Drugi dan Uskrsa

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave drugi dan Uskrsa, u narodu nazvan Svetli ponedeljak.


Danas je Vaskrs: Hristos vaskrse

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas Uskrs, hrišćanski praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću - Vaskrsenje Hristovo.

Danas je Velika subota

RTV 27.04.2019
Danas je Velika subota

Hrišćani koji se pridržavaju Julijanskog kalendara obeležavaju danas Veliku subotu - dan posvećen sahrani Gospoda Isusa Hristosa i njegovom boravku u grobu pred Vaskrsenje.


Veliki petak, najtužniji hrišćanski praznik

Pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet i umro Isus Hristos.

Danas je Veliki petak

RTV 26.04.2019
Danas je Veliki petak

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Veliki petak, u znak sećanja na dan kada je Isus Hrist raspet na krstu na Golgoti.


Danas je Veliki četvrtak, dan praštanja

Srpska pravoslavna crkva i vernici, ali i sve pravoslavne crkve koje poštuju Julijanski kalendar danas obeležavaju Veliki četvrtak u znak sećanja na Tajnu večeru, poslednji obed Isusa Hrista

Strasna sedmica - sedma nedelja časnog posta

Poslednja nedelja do Vaskrsa je nedelje strogih uzdržavanja i posta. Zbog toga je važno da znate koji su to pravoslavni običaji


Uskrs po gregorijanskom kalendaru

Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne i brojne manje crkve, danas proslavljaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću.

Danas su Cveti

Žena 21.04.2019
Danas su Cveti

Srpska Pravoslavna crkva i vernici slave danas Cveti, dan kada je Isus Hristos, jašući na magarcu, ušao u Jerusalim.1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | older »