Diplomate UN: Inicijativa Srbije pred MSP pametan potez

Tanjug 26.08.2008 00:50
Diplomate UN: Inicijativa Srbije pred MSP pametan potez


Inicijativa Srbije u Generalnoj skupštini UN da se zatraži pravno mišljenje Međunarodnog suda pravde (MSP) o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, pametan je potez kojim je Srbija, u svakom slučaju, na dobitku, ocenile su diplomate UN.
Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić je 15. avgusta u sedištu UN u Njujorku predao predlog rezolucije kojim Srbija traži da Generalna skupstina UN od MSP zatraži savetodavno mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Neimenovane diplomate, na koje se poziva agencija Rojters, smatraju da je inicijativa Beograda "jasno povezana" s pitanjem članstva Srbije u EU.
Prema njihovom mišljenju, idejom da se zatraži mišljenje MSP-a Srbija je, bez obzira na odluku, u svakom slučaju na dobitku, jer Beograd "kupuje vreme" u trenutku kada srpska prozapadna vlada nastoji da uvede zemlju u članstvo EU.

Diplomate u Njujorku ocenile su da zemlje, koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, strahuju da bi proces njegove integracije u međunarodnim telima mogao da bude zaustavljen, dok međunarodni sud razmatra pitanje Beograda.

S druge strane, prema mišljenju istih izvora, i države koje nisu priznale nezavisnost Kosova strahuju od presedana koji bi stvorila bilo kakva odluka međunarodnog suda u korist nezavisnosti srpske ppkrajine.
Britanska agencija podseća da manjine širom sveta, od Španije do Indonezije, žele da dobiju nezavisnost i deo teritorije država u kojima žive.

Diplomate zaključuju da bi, zbog toga, mnogo zemalja moglo da bude uzdržano prilikom glasanja u Generalnoj skupštini UN o predlogu rezolucije Srbije da se zatraži savetodavno mišljenje MSP-a.
Diplomate UN tvrde da Srbija ovom inicijativom takođe nastoji da odloži rešavanje pitanja Kosova na dve do tri godine, koliko će, prema njihovom mišljenju, MSP razmatrati pitanje legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti, navela je britanska agencija.

Savetnik Međunarodne krizne grupe Džejms Lajon ocenio je da je Srbija, u svakom slučaju, na dobitku.
Ako dobije slučaj, "(kosovski) konflikt biće zamrznut još duže, a Srbija dobija priliku da misli da ima jaču moralnu zaleđinu", smatra Lajon, tvrdeći da će, u suprotnom, "svi misliti kako je Međunarodni sud pravde pao pod uticaj velikih sila".

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak