Prekordijalna bol kod dece

MojDoktor 15.08.2008 23:01
Prekordijalna bol kod dece


Bol u prsištu je jedan od uobičajenih simptoma u pedijatriji (otprilike oko 6 na 1000 djece koji se jave u HMP ili klinike dolazi zbog boli u prsima prema podacima iz Ujedinjenih američkih država) s prosječnom dobi pojavljivanja oko 12 godine.Što je pacijent mlađi to je veća vjerojatnost da je uzrok boli organskog uzroka iako je doista rijetkost da je bolest teža. Podaci iz povijesti bolesti i pregled će pomoći u razlikovanju ozbiljnog uzroka boli od manjeg problema. 

Mlađa djeca će češće imati kao uzrok respiratorne poremećaje kao što su kašalj, astma, upala pluća te uz to u obzir dolaze i neke bolesti srca, dok će adolescenti kao uzrok češće imati bolove povezane sa psihološkim poremećajima.

 Strukture koje mogu uzrokovati bol u prsima su različite i obuhvaćaju: pluća, rebra, mišiće prsnog koša, dijafragmu, zatim male zglobove između rebara i prsne kosti, a sva ta tkiva mogu regirati osjećajem boli na ozljedu, infekciju, iritaciju ili bilo kojim drugim uzrokom. Ponekad bol može biti prenešena i iz drugog područja kao npr. trbuha ili može biti odraz stresa ili anksioznosti.

Bol u prsima je u djece rijetko uzrokovana bolestima srca (u samo oko 0 do 4% slučajeva). A samo oko 1 do 6% adolescenata s več poznatim anomalijama srca imaju osjećaj boli u prsima.

Tri najčešća uzroka (u 45 do 65% slučajeva) su: kostohondritis (upala zgloba između prsne kosti i rebra), patologija prsnog koša i bolesti dišnog sustava, te potom poremećaji probavnog sustava, bolesti srca i psihogeni te u slučaju isključivanja navedenih razloga i nepoznati uzroci (čak do 40% slučajeva).

Dijagnostički proces otkrivanja podloge boli u prsima uključuje:
Isključiti najčešća tri uzroka (kostohondritis, bolesti prsnog koša i bolesti dišnog sustava), a potom svakako i ispitati eventualne srčane uzroke. 

Sastoji se od uzimanja detaljne povijesti bolesti koja mora uključivati i posebna pitanja o vremenu i situaciji pojavljivanja boli, trajanju, lokalizaciji i karakteru same boli te javljanju drugih smetnji. Potom slijedi pregled u kojem je posebna pažnja usmjerena na strukture prsnog koša ( rebra, male zglobove, mišiće) te nalaz na srcu i plućima.
Od daljnjih pretraga svakako se učini Rtg srca i pluća, zatim EKG, prema potrebipregled dječjeg kardiologa i UZV srca, a potom ako je isključena organska bolest srca, potrebno je dalje razmotriti gastrointestinalne uzroke, neke sistemske bolesti i na kraju psihogene ili nepoznate uzroke.

Bolesti mišićno – koštanog sustava:
Karakteristična je kratka, poput uboda oštra bol u području prsne kosti, nakon nekoliko minuta spontano prestaje, a može biti prekinuta i forsiranim udisajem i tijekom dana se može pojaviti i nekoliko epizoda. 

Nekoliko bolesti koje se češće javljaju su: kostohondritis (jedan od najčešćih uzroka, upala malih zglobova koji spajaju prsnu kost s rebrima, djelomično je čest u adolescentnoj i pre-adolescentnoj dobi, većinom se javlja kod djevojčica, ali se može javiti u bilo kojoj dobi; često je povezan s virusnom infekcijom i učestalim kašljanjem te se javlja istovremeno s znacima infekcije gornjih dišnih puteva, može trajati i tijekom nekoliko tjedana, bol može postojati tijekom dubokog udaha ili izdaha ali teže smetnje disanja su rijetke, tipičan znak je bolnost pri pritisku spomenutih zglobova). 

Potom treba misliti na pretjerano vježbanje, stanje nakon traume prsnog koša, stanje nakon prijeloma rebara, upale samog rebra, kod sindroma vratnog rebra koje pritiskom na krvne žile i živce uzrokuje boli u gornjem dijelu prsišta i trncima u području vrata, ramena, nadlaktice, šake, spondiloza vratne kralježnice, osteoporoza (kod djece u slučaju dugotrajnog davanja kortiokosteroida), Slipping rib sindrom (trauma hrskavice 8.,9. i 10. rebra, tipično je da se bol jevlja na pritisak rebrenog luka), te neke rjeđe bolesti kao Mb.Scheuerman (osteohondritis kralježnice), Tietzov sindrom (kostohondritis, pojava bolne, valjkaste i čvrste neupalne otekline 2. do 4. rebra) i SAPHO sindrom (ukjlučuje sinovitis – upala zgloba, pustulozne akne i hiperostozu).

Bolesti dišnog sustava:
Povezane su s učestalim kašljem poput astme, bronhitisa i upale pluća (u dječjoj dobi često povezana s infekcijom s Mycoplasmom pneumoniae). Od ostalih uzroka dolaze u obzir pleuritis (upala poplućnice, membrane koja ovija pluća) kod koje se pojavljuje točno lokalizirana bol koja se pojačava pri kašlju, smijanju i dubokom disanju.; zatim pneumotoraks i pneumomedijastinum (izlazak zraka iz pluća u područje između pluća i poplućnice, odnosno u meko tkivo sredoprsja, u slučaju opsežnijeg izlaska zraka to je vrlo ozbiljno stanje) koje karakterizira nagla, iznenadna bol koja se javlja uz jak napor, kašalj, traumu, astmatski napad, cističnu fibrozu, stafilokoknu upalu pluća, prsnuće ciste pluća ili poplućnice, kod emfizematozne bule, kod pregleda disanje je oslabljeno ili nečujno uz timpanizam. Posebno ozbiljno stanje je embolija pluća (začepljenje plućne arterije ugruškom, po život opasno stanje)koja se javlja kao iznenadni napad teško disanja, uz kašalj, krvavi ispljuvak, bol kod udisaja, ubrzan rad srca, povećanu jetru, žute bjeloočnice.

Bolesti gastrointestinalnog sustava:
Gastroezofagealni refluks (vraćanja želučanog sadržaja iz želuca u jednjak) tipično retrosternalna bol uz žgaravicu.
Hijatalna hernija, ahalazija (prolaz djela želuca kroz dijafragmu iz trbušne šupljine u prsni koš) na koju upućuje povraćanje, bol iza prne kosti, žgaravica, osjećaj pečenja, otežano gutanje, bol u noći pri ležećem položaju i bol kod saginjanja prema naprijed.
Bolovi se javlja ju i kod gastritisa, čira na želucu ili duodenumu, kod stranog tijela u jednjaku, u bolestima žučnog mjehura, kod pojave subfreničnog apscesa koji se najčešće javlja nekoliko tjedana nakon operativnog zahvata u abdomenu ili nakon upale potrbušnice uz pojavu povišene temperature nejasnog uzroka, gubitka na težini, suhi kašalj, otežano disanje te bol u desnom ramenu i abdomenu. Svakako treba misliti i na bulimiju nervosa kod koje bol nastaje zbog sekundarno nastale upale sluznice jednjaka izazvane s trajnim samoizazvanim povraćanjem.

Psihogeni uzroci:
Vegetativna neuroza (DaCosta sy) koja je karakterizirana s dubokim disanjem i uzdisanjem, uz nagle i kratkotrajne boli u prsima praćene jakim lupanjem srca, osjećajem preskakanja srca, uz vrtoglavicu, umor, znojenje, hladne ruke i noge, glavobolju i osjećaj trnaca u okrajinama. Bol je uvijek tupa i nespecifična i javlja se u stresnim situacijama. Ostali uzroci mogu biti depresivna stanja, panične atake koje se mogu javiti i u mirovanju (sličnog su opisa) i konverzivne neuroze.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak