Radovan Karadžić neće pristati da započne odbranu sve dok mu se ne vrati kompjuter i 50 diskova

Kurir 31.07.2008 17:54
Radovan Karadžić neće pristati da započne odbranu sve dok mu se ne vrati kompjuter i 50 diskova


Radovan Karadžić neće pristati da započne suđenje u Hagu sve dok mu se ne vrati laptop i 50 diskova koje su mu kidnaperi oduzeli. Na njima se nalazi kompletna dokumentacija koja svedoči o njegovoj nevinosti i bez nje on nije u mogućnosti da se brani, rekao je za Kurir Svetozar Vujačić, advokat prvog predsednika Republike Srpske. On podseća da Karadžić nije dobio potvrdu o oduzetim stvarima, što je po zakonu o krivičnom postupku obavezna procedura. 

- Ne zna se ko ga je hapsio, mada se nezvanično zna. S njegovim kidnapovanjem nema veze ni MUP ni VBA. Učinila je to BIA, koja ga je bespravno držala tri dana u svom sedištu na Banjici, iako je morala da ga bez odlaganja preda istražnom sudiji. Ni za jednu stvar mu nisu dali potvrdu o oduzimanju. Tek kada je u ponedeljak predat Specijalnom sudu, dobio je potvrdu o oduzetim nekim nevažnim stvarima, koje su mu i vraćene, jedino mu nije vraćen laptop i 50 diskova - navodi Vujačić.

On kaže da je prilikom potpisivanja potvrde o oduzetim stvarima Karadžić stavio napomenu da mu nije vraćen laptop i diskovi i da je zbog toga bio posebno ogorčen. Prema rečima advokata, u pitanju je dokumentacija koju je bivši lider bosanskih Srba uredno vodio i stalno dopunjavao.

- On je poneo sve to sa sobom jer je trebalo da odsustvuje 12 do 14 dana u banji Vrdnik. Operativcima BIA trebalo je dan-dva da iskopiraju sve i da mu vrate ove stvari, neophodne za odbranu. Međutim, ni posle deset dana ništa vraćeno - začuđen je Vujačić.

Ivana Ramić, portparol Specijalnog suda, nije htela da odgovori zašto nije vraćen laptop, ko je osoba koja je upisana da je 21. jula uveče predala Karadžića sudu i da li ta osoba može da objasni šta se desilo s imovinom haškog optuženika, već je rekla da je to pitanje za Tužilaštvo. Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine, juče nije odgovarao na pozive Kurira.
Dragan Karadžić, sinovac nekadašnjeg predsednika RS, ne sumnja da se sve to namerno radi u dogovoru s Tribunalom u Hagu, kako bi se osujetila odbrana njegovog strica.

- Tu se nalazi sva dokumentacija, sve što je vezano za njegovu odbranu. To su papiri koji ga apsolutno oslobađaju od optužbi. Zato i neće da mu ih vrate - kaže Dragan Karadžić. On je uveren da su laptop i diskove oduzeli strani obaveštajci, koji su, prema njegovom mišljenju, učestvovali u hapšenju.
- Ovde vršlja ko hoće i radi šta hoće. Vratili su mu samo nebitne stvari, rokovnik, odeću i obuću. A dokumentaciju, koja mu je najvažnija, ne verujem da će mu uopšte vratiti - ljutito kaže sinovac Radovana Karadžića.

Privode Dragana?

Kako Kurir saznaje, ima nagoveštaja da bi Dragan Karadžić mogao biti priveden na informativni razgovor u policiju, nakon priznanja u medijima da je znao da se njegov stric krije iza lika doktora Dragana Dabića i da je s njim kontaktirao sve vreme.
- Rekao sam šta sam rekao i ne interesuje me uopšte hoće li me privoditi! Neću uopšte da razmišljam o tome, niti imam vremena da se time bavim - prokomentarisao je Dragan Karadžić za Kurir.
Advokat Svetozar Vujačić kaže da Draganu ne mogu ništa.
- On ne spada u krug rodbine koja je zaštićena za delo pomaganja beguncu, samo je kontaktirao porukama sa stricem. Nije mu davao novac, ni kupovao hranu i garderobu. Radovan je radio i sam zarađivao za svoje potrebe - objašnjava Vujačić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak