Karadžića u Sheveningenu čeka hotel sa pet zvezdica

24 sata 28.07.2008 04:32
Karadžića u Sheveningenu čeka hotel sa pet zvezdica


Radovan Karadžić biće 38. stanovnik pritvorske jedinice u Sheveningenu. Po dolasku u Hag i posle lekarskog pregleda biće smešten u ćeliju od 15 kvadrata. Pritvorska jedinica optuženicima nudi mnogo toga čime mogu da prekrate vreme: satelitski tv program, korišćenje kompjutera, igrališta za tenis i košarku, štampu, muzičke instrumente...Karadžić će najverovatnije biti u delu zatvora u kojem je poslednje godine života proveo i Slobodan Milošević. Sheveningen je deo Haga, grada na obali Severnog mora, koji je poznat po Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, ali i mondensko letovalište načičkano hotelima, kafićima i kockarnicama.
Optuženici su smešteni u srednjevekovnoj građevini koja je adaptirana u pet zatvorskih krila sa 84 ćelije. Pritvorenici se ne razdvajaju na osnovu etničke, nacionalne, verske ili klasne pripadnosti. Svaka ćelija, u kojoj je smešten samo jedan čovek, opremljena je krevetom, radnim stolom, policom za knjige, ormarićem, toaletom, umivaonikom, TV-om i interfonom.
Ćelije se otključavaju ujutro i pritvorenici mogu slobodno da šetaju po svom spratu gde imaju pristup zajedničkom prostoru za rekreaciju (tu mogu da voze i trenažni bicikl). Ko voli tenis ili košarku može da igra na terenima pritvorske jedinice. Svakome je omogućeno i učenje engleskog jezika, a na sopstveni zahtev mogući su i verski obredi. Tokom dana pritvorenike mogu da posete članovi porodice, prijatelji i advokati. 

U podne je obavezan povratak u ćelije jer se tada vrši smena straže. Kada je reč o obrocima, pritvorenici mogu da biraju da li će sami spremati hranu, iili će se odlučiti za jela pripremljena u pritvorskoj jedinici. Na raspolaganju su dva hladna i jedan topao obrok. Povremeno, uprava dozvoli i poneku “žurku” - Tako je bilo i kada je Milošević jednom počastio kolege bogatom trpezom.
Jedna od prostorija na spratu opremljena je kompjuterima koji nemaju pristup internetu, televizorom sa satelitskim programom, a svakodnevno se dopremaju novine i časopisi štampani na teritoriji bivše Jugoslavije.
Večernja druženja u Sheveningenu završavaju se u 20 časova kada se ćelije zaključavaju. 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak