Ima li pravde u Hagu

Politika 27.07.2008 14:46
Ima li pravde u Hagu


Sredinom sledeće sedmice Radovan Karadžić će odleteti u Hag. Biće to svakako specijalni let, optuženik takvog kalibra ne putuje redovnom linijom. Pre svega iz razloga bezbednosti. Suviše je dragocen za pravdu, mnogo je godina trebalo da se stigne do njega, i ništa se ne sme rizikovati.U Srbiji mnogi misle da je Tribunal politički sud, i da je otvoreno nenaklonjen Srbima. Neke su presude bile zaista skandalozne, i sadržale su u sebi veliku dozu arogantne provokacije. Tako je hipoteza o antisrpskoj poziciji Tribunala ovde regrutovala mnogo pristalica.

Emocije, međutim, često nisu usklađene sa zakonima. Presude koje su nas ogorčile uglavnom su opstale. Osećanje nepravde obrazlagano je pristrasnim delovanjem političkog suda. Međunarodna pravda, a i nepravda, snažni su generatori za dramatična gibanja u srpskoj politici.

Pola Srbije ne priznaje taj sud, ali zna da nepriznavanje ne odlaže neminovno. Druga polovina oseća da je Tribunal žuljevito breme, ali da se to mora izneti do samog kraja. Dok ne budu ispunjene sve obaveze koje su imperativ slova domaćih zakona i međunarodnog prava.

Optužnica protiv Radovana Karadžića je teški inventar strašnih zločina. On će pred sudom odgovarati kao vodeći arhitekta jednog projekta koji je odneo više desetina hiljada života. Kad se pridruži svojim saborcima u Hagu, tamo će biti skoro kompletan ratni vojno-politički vrh Republike Srpske. Ne računajući one koji su osuđeni ili pomrli u međuvremenu. I generala Ratka Mladića, koji živi na nepoznatoj adresi.

U svom poslednjem pojavljivanju 1996. godine, Karadžić je novinaru BBC tvrdio da je nevin. Bio je spreman da tu nevinost dokaže svima koji u nju sumnjaju. Posle toga je nestao, da bi se 21. jula odnekud pojavio kao Dragan Dabić, vidar i čudotvorac.

Ne zna se da li je dugi boravak Radovana Karadžića u tuđem životu bio strah od suda ili obračun sa svojom savešću! Bekstvo od progona, ma čiji progon bio ne može se sankcionisati. Svako može da radi sa svojom slobodom šta mu je volja.

Ali, čim stigne i zaduži opremu, dobije svoju ćeliju u Sheveningenu i adaptira se na nove uslove života, Radovan će morati pred sudiju. Tamo će se sigurno izjasniti da je nevin, i tako ponoviti reči od pre dvanaest godina. Iste reči sa kojima je otišao u ilegalu.

Karadžić je preko advokata Vujačića najavio da će se u Hagu braniti sam. Sva je prilika da mu to neće dozvoliti. On je najveći trofej Tribunala posle Miloševića, ali ipak nije Milošević. On verovatno neće ulogu „sam svoj advokat“ tražiti štrajkom glađu, poput Šešelja.

U toku svog trajanja, Tribunal je pokazao nebrojene mane, ali i upornost njegovih tvoraca da se održi i opstane. To će trajati sve dok se ne raščiste najteža zlodela u zemljama bivše Jugoslavije. Za sud, Karadžić je komandni simbol „ubijanja“ Sarajeva i masakra u Srebrenici.

Posle maskirane slobode koju je sam sebi organizovao zamrzavanjem identiteta, Radovan Karadžić nije imao sreće sa „tajmingom“ dolaska u Hag. Tribunal je pred gašenjem, a pre toga će morati da završi posao bar jednom efektnom presudom, koja bi možda donekle ublažila prethodna lutanja i greške.

Brojna srpska kolonija u Sheveningenu dobiće još jednog, krajnje zanimljivog člana. Njegov susret sa Šešeljom mogao bi da bude prekretnica u zatvorskoj čamotinji. Nekadašnji predsednik i vrhovni komandant, čovek koga u Srbiji smatraju i zločincem i herojem, imaće mnogo meseci, možda čak i godinu-dve da ispriča svoju verziju istine, obrazloži svoje mesijanstvo i njegovu cenu.

Kako je zaista počeo rat koji je doneo toliko užasa i patnji? Ko je prvi počeo, prestaje da bude važno. Sva trojica potpisnika Dejtona, odavno su mrtvi. Karadžić je poslednji svedok ratnog zanosa ondašnje balkanske elite, i zaista će imati šta da kaže.     

Pravda za Karadžića biće prilika da se stavi tačka i na sud i na strašna licitiranja na sve strane oko herojstva u zločinima. To je ona sumorna mogućnost za pomirenje među živima, i spokoj mrtvih koji svoju šansu nikada nisu dobili.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak