Šešelj i Karadžić - svedoci jedan drugome

Glas javnosti 26.07.2008 18:19
Šešelj i Karadžić - svedoci jedan drugome


Bivši lider bosanskih Srba će svoje uvodno izlaganje posvetiti pitanju zločina protiv mira koji su napravili oni koji su formirali Tribunal Ne postoji mogućnost, međutim, da se vodi isključivo takav proces pred Tribunalom, jer su oni koji su ga formirali vešto izbegli da predmet spora bude „zločin protiv mira“ i tako se unapred zaštitili od odgovornosti za ono što su učiniliSvi uključeni u proces odbrane Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom uglavnom su saglasni u jednom - sve može da se očekuje.

Gledano sa strane odbrane bivšeg predsednika Republike Srpske, po svemu sudeći, a kako najavljuje i član njegovog tima, pored akademika Koste Čavoškog i Smilje Avramov, Milivoje - Bata Ivanišević (predsednik Centra za istragu zločina protiv Srba), Karadžić će svoje uvodno izlaganje posvetiti pitanju „zločina protiv mira“.

- Sve je prouzrokovano narušavanjem mira u Bosni. Zločin protiv mira, nažalost, napravili su oni koji su formirali Tribunal. Sasvim je nesporno da je prvo u Bosni morao da bude narušen mir. Posle prvih višestranačkih izbora, kada je izmenom Ustava Bosna bila konstituisana u republiku građana, izgubio se termin „ravnopravan narod“. Posle nastojanja poslanika Srpske demokratske stranke da se formira drugo skupštinsko veće, gornji dom, u kome bi bili i predstavnici srpskog naroda, Alija Izetbegović učinio je sve da se to ne dogodi. Nizom postupaka, pre svega ustavno-pravne prirode, onemogućili su ravnopravnost naroda, tako da su Srbi ostali u manjini. Kada je reč o koaliciji dva naroda, moram da kažem da se ona povampiri uvek u ratnim okolnostima, čime su uvek prouzrokovani srpski gubici. Muslimani i Hrvati su još u Prvom svetskom ratu kao verni poslušnici Austrougarske učinili sve protiv Srba, koji su bili krivi za ubistvo princa Franca Ferdinanda. Ista koalicija se povampirlia i u sledećem ratu, pa ponovo i u ovom trećem - započinje razgovor za Glas javnosti Ivanišević.

 Kako Karadžić planira da objasni svoju ulogu u ratu?
- Te 1991. kada je Karadžić sa svojim poslanicima sve činio da se formira veće naroda, Izetbegović se potrudio da se to ne dogodi, i uz pomoć hrvatskih poslanika sve sprečio. Došlo je do referenduma, koji nije prošao, a muslimani su na silu pomogli Hrvatima u BiH, koji su to isto uradili i u Sloveniji i u Hrvatskoj. Ratovi su uvek nekako počinjali sa strane, pa bi bili preneti na otadžbinu, ali je sada sve bilo unutar naših granica. Drugi su obavili posao protiv mira, a prljavi, ratni deo, ostavili su Srbima, Hrvatima i muslimanima. Kutiljerov plan bio je poslednji pokušaj da se izbegne rat. Izetbegović je, međutim, kasnije povukao svoj potpis na nagovor američkog ambasadora i posle toga moralo je da dođe do rata. Prvo su oružje podigli muslimani, koji su simbolično ubili pravoslavnog sveštenika baš u Sarajevu.

BRIGA ZA ŽIVOT

Zajednička briga Radovana Karadžića i njegovog tima, kako prenosi Ivanišević, jeste - njegov život.
- Karadžiću ne treba fizička zaštita, jer je on izuzetno moralan čovek, vrlo stabilan, kao stena. Hemijske mogućnosti, međutim, mogu svašta da učine. Podsećam vas na incident kada su pokojnom Miloševiću ispred nosa doneli paprikaš koji navodno nije bio za njega, a potom mu doneli isti takav ručak. Svo vreme bio je na lekovima, a kada su mu ispitivali krv, našli su mu supstance koje, s obzirom na terapiju koju je primao, nije nikako smeo da ima.

Boji li se g. Karadžić?
- U neprijateljskim rukama - ne veruj nikom! Čuli ste od njegove braće da Karadžić jede isključivo orahe i hranu u koju se ne može ništa podmetnuti, i pije flaširanu vodu. Ujedno želi i da pročisti organizam.

 Dakle, tako bi otprilike trebalo da izgleda uvodno izlaganje g. Karadžića? Slično istorijskom času u Hagu koji su održali i bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević i lider radikala Vojislav Šešelj?
- Naravno. Ne postoji mogućnost, međutim, da se vodi isključivo takav proces pred Tribunalom, jer su oni koji su ga formirali vešto izbegli da predmet spora bude „zločin protiv mira“ i tako se unapred zaštitili od odgovornosti za ono što su učinili. Kao i u slučaju bombardovanja NATO pakta.

 Kako ste potkrepljeni dokumentacijom?
- Ostaju operativni poslovi. Raspolažemo veoma dobrom odbranom i kvalitetnim svedocima koji se neće prvi put pojaviti u Hagu. NJihovi nesporni kvaliteti već su dokazani u procesima protiv Momčila Krajišnika, pokojnog Miloševića i sada Šešelja i drugih. Kada je reč o dokumentaciji, ona je već sva u Tribunalu. Čak i ona koja nam nije bila poznata i do koje mi, Srbi, nismo mogli da dođemo. Dokumenti od muslimanske i hrvatske strane predati su tužilaštvu, čime su i nama postali dostupni.

 Šta očekujete od revizije optužnice od strane tužilaštva i njenog skraćivanja? Hoće li i vama uskratiti mogućnost da izvedete svedoke koji bi mogli da uzdrmaju Tribunal?

- Iako je mnogo toga već učinjeno, smatram da nema slučaja gde ne mogu da se izvedu novi dokazi. Naš najveći problem do sada bio je, a to bismo možda sada mogli da prevaziđemo, nesinhronizovano delovanje uzajamnih odbrana Srba u Hagu u raznim slučajevima. Mogli smo da nastupamo jedinstvenom strategijom, i da zajedničkim ciljem branimo svoje ljude.

 Postoji li šteta koju smo naneli sami sebi nejedinstvenim istupima u Hagu?
- Naravno, pogotovo kada se uzmu u obzir svedoci koji su išli na nagodbu. Oni su veliko zlo naneli i sebi i drugima. Istorijski gledano, mislim da su unesrećili i svoju decu. Takvi izdajnici su u mnogim situacijama krojili kapu mnogim Srbima koji nisu pristajali na te nagodbe, ali su svojim svedočenjem presudno uticali na mnoge presude koje su izrečene. U pitanju je rak-rana naše odbrane, ali možda sada imamo pravog borca koji će izaći na kraj s tim. U jednom pismu koje mi je Karadžić napisao kaže da „čovek nikada ne može da pobegne od izdaje i od smrti“.

 Da li će postojati kooperativnost između Šešelja i Karadžića i vaših timova odbrane?
- Šešeljev tim odbrane uvek može da računa na nas. I obrnuto. Verujem da će, kada se ta dva prijatelja nađu u Tribunalu, to biti jedan veoma moćan srpski tandem. Normalno da će pozvati jedan drugog za svedoke. I Milošević i Šešelj su imali istu ideju, da sa Karadžićem svedoče međusobno.

 A šta je sa Biljanom Plavšić?

- To zavisi od Karadžića. Znam da je g-đa Plavšić odbila da svedoči protiv Miloševića. Naravno da je odbila kada je videla kako su je izigrali. Mislim da bi bilo mudro da isto odbije i sada, jer bi bila totalno poražena u takvom svedočenju.

 Kakvu bi ulogu mogao da odigra sporazum koji Karadžić ima sa Ričardom Holbrukom?

- Amerikanci su bezočni kriminalci koji će u oči da vam kažu neistinu. Oni su lobiranjem legalizovali korupciju. Bojim se da takav sporazum pred Tribunalom neće imati nikakvu težinu.

 U startu odustajete da se pozovete na sporazum?

- To još ne znam. Karadžić se neće na taj način braniti. Svakako neće reći: „Postoji sporazum - oslobodite me“. Reći će: „Nisam kriv“.

Ima li vaš pravni tim taktiku odbrane?

- Karadžićeva ideja je da se prvo održi tribina „Za istinu o Radovanu Karadžiću“. Tada ćemo se dogovoriti kako najbolje da organizujemo taj posao. Zato ne bih ulazio u detalje. Pošto sud ionako ne radi narednih mesec dana, biće mirno more do tada.


Izvormladen
Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak