Haško tužilaštvo pokušaće da nametne branioca Radovanu Karadžiću

Glas javnosti 25.07.2008 23:13
Navijači Partizana na poslednjoj utakmici protiv Liona

Navijači Partizana na poslednjoj utakmici protiv Liona


Najava Svetozara Vujačić advokata Radovana Karadžića da će se bivši predsednik Republike Srpske pred sudom u Hagu braniti sam odjeknula je juče kada je Olga Kavran, portparol haškog tužilaštva, izjavila da se tužilaštvo apsolutno tome - protivi.- Zbog složenosti optužnice sud neće dozvoliti da se Karadžić sam brani, kako je najavljivao, već će mu biti dodeljen branilac po službenoj dužnosti - kategorična je portparolka. - Pogrešna je namera da se u procesu brani sam uz pomoć tima pravnih savetnika. Proces uključuje dosta dokaza i dokumentacije, a procedura obuhvata mešavinu standardnog i civilnog prava, tako da i advokati moraju biti kvalifikovani da bi sve razumeli. Ponavljam, stav tužilaštva je da, u interesu pravosudnog sistema, optuženi za takve optužbe ima kvalifikovanog branioca.
S druge strane, advokat Vujačić ostaje dosledan svojoj ranijoj izjavi da Karadžić namerava sam da vodi svoju odbranu na isti način kako se branio pokojni predsednik SRJ Slobodan Milošević i kako i danas to čini lider radikala Vojislav Šešelj.

- Karadžić će u Srbiji imati pravni, stručni tim koji će mu pomagati u odbrani, ali će se pred Haškim sudom braniti sam, kako to na maestralan način radi i Vojislav Šešelj - apsolutno je ubedljiv Vujačić. - U timu među ostalima biće i akademik Kosta Čavoški, a pored mene i još neki stručnjaci. Imaće podršku svoje porodice, a i radikali su ponudili svaku svoju pomoć. Ukoliko Haško tužilaštvo i sud pokušaju da mu nametnu branioca po službenoj dužnosti, Radovan je spreman, kao i Šešelj, da štrajkuje glađu.
Advokat Toma Fila najavljuje da će u pravnom timu Radovana Karadžića biti advokat iz njegove kancelarije Vladimir Petrović, koji zajedno s njim u Haškom tribunalu brani Nikolu Šainovića.

- Bilo bi najbolje kada bi Karadžićeva odbrana bila organizovana tako da mu se dozvoli da ima advokata u sudnici, ali da i on ima pravo sam da se brani. To je varijanta koju su Hrvati tražili i dobili u slučaju generala Čermaka i ostalih, što znači da imaju advokata u sudnici, ali dele s njim vreme predviđeno za postavljanje pitanja - objasnio je Fila. - Prednost ovakve odbrane sastoji se u tome što je advokat prisutan da stavlja prigovore, što ne ulazi u vreme koje se odbrani dodeli za pitanja. Advokat je tako u prilici da spreči Tužilaštvo da manipuliše sudom, predstavljajući svoje službenike kao stručnjake, kao što se desilo u slučaju Slobodana Miloševića - dodao je advokat.

Fila je rekao da je istog dana kada je Karadžić uhapšen rekao njegovoj supruzi LJiljani da ne može lično da ga brani jer brani Šainovića i premoren je, te da je ona najavila da će uzeti advokata Petrovića iz Kancelarije „Fila“.

- Za mene bi bila čast da budem u timu Radovana Karadžića, međutim ne mogu da ga direktno branim. Od 18. ili 19. avgusta biću u Hagu i verovatno ću stupiti u kontakt sa njim.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak