Izbacite sve što je suvišno

Press 25.07.2008 14:02
Izbacite sve što je suvišno


Novi trendovi u uređenju enterijera podrazumevaju dnevni boravak rasterećen suvišnih komada nameštaja i ukrasaProstor u kojem provodimo najveći deo slobodnog vremena važno je urediti tako da se u njemu osećamo opušteno. Naravno, poželjno je da bude i u skladu s trendovima, ali da pri tom ne gubi ništa od svoje funkcionalnosti. Minimalizam će se idealno dopuniti elementima različitih stilskih karakteristika, pa će se u najnovijim smernicama uređenja svako lako pronaći.

Enterijer rasterećen suvišnih komada nameštaja s čistim i jasnim linijama, koje nameću najnoviji trendovi, biće prijatan za stanovanje i jednostavan za održavanje. Odabirom bele boje kao osnovne nećete pogrešiti, ali je dopunjavanje crnom, ljubičastom, crvenom ili narandžastom bojom poželjno. Na taj će način svežina prostora koju daje bela boja biti maksimalno naglašena, a detalji u bojama oživeće prostor.


 


Takođe, ponovo su moderni veliki i masivni regali, ali u nešto drugačijem obliku nego ranijih decenija. Novi regali su otvorenih polica i čistih linija, a praktični su jer omogućavaju da u njih stane veliki broj stvari. Osim toga, možete da ih upotrebite i kao pregradni zid i tako na atraktivan način vizuelno razdvojite prostor.

Sporedni zidovi u modernim dnevnim boravcima često su ispunjeni otvorenim policama, a središnji prostor zida zauzima komoda s TV-om. U moderno uređenom dnevnom boravku ističu se i police za knjige čistih linija koje privlače bojom ili materijalom od kojeg su izrađene. Dodatnu atraktivnost kod njih stvoriće i odnos zatvorenih i otvorenih elemenata.

Novi trendovi nude i praktična rešenja. Police mogu da se zatvaraju staklenim kliznim vratima, pa je uz praktičnost održavanja zadržana i prozračnost elemenata. Moderni su i klub-stolići, koji pažnju privlače oblikom i kombinacijom različitih materijala i boja. Najbolje je da ih kombinujete uz jednobojne sedeće garniture čistih linija i foteljicu koja stilski ne mora nužno da prati sedeću garnituru.


 


Što se tiče podnih prostirki, dizajneri enterijera preporučuju tepihe. Tepih nije velikih dimenzija, a moderne su duge niti ili „pačvork" sastavljen od različitih materijala. „Pačvork" je poželjno iskombinovati s jednostavnijim elementima, a jednobojne tepihe s dinamičnijim bojama klub-stolića i sedeće garniture.

Poželjni što veći lusteri

Što se rasvetnih tela tiče, posebno je „in" veliki luster, smešten u centru zone sedenja, koji ne mora stilski da prati dnevni boravak. Ambijentalnu rasvetu ostvarite samostojećim zglobnim lampama. Smestite ih u različite uglove dnevnog boravka i po potrebi menjajte dinamiku i ugao rasvete. Ako je luster izražajan, odaberite diskretan dizajn lampi, i obrnuto. Važno je odrediti prioritete u naglašavanju pojedinih zona, kako bi osvetljenje dnevnog boravka bilo skladno i ugodno.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak