Feng šui u dečijoj sobi

Net.hr 24.07.2008 15:09
Feng šui u dečijoj sobi


Potrebe u razdoblju odrastanja često se mijenjaju, stoga se preporuča svakih nekoliko godina preurediti dječju sobu, barem u detaljima. Ako možete – birajte samo prirodne materijale.     

Dječja soba ima višenamjensku ulogu te se osim za spavanje koristi za igru i zabavu s prijateljima. Ova je prostorija mjesto u kojem se izražavaju dječja sreća, njihova kreativnost, znatiželja, tuga, ljutnja. U slučaju da dijete ne voli provoditi vrijeme i spavati u njoj, provjerite da li je feng šui sobe loš.

Namjestite prostoriju jednostavno i udobno, primjereno dobi djeteta. Odaberite prirodne, lake materijale svijetlih boja. U dječjim sobama se nikako ne preporučuje težak, masivan namještaj tamne boje budući da on izuzetno usporava energiju. Svakako ostavite dovoljno prostora za igru.

Dječja soba brzo postane pretrpana igračkama što negativno djeluje na raspoloženje i razmišljanje. Za spremanje igrački povoljne su lagane kutije i sanduci na podu, police te serija malih ormarića. Viseće košare za sitne igračke su praktično i dekorativno rješenje. Potaknite dijete da prije odlaska na spavanje pospremi sobu. Sve potrgane, stare igračke i knjige te preraslu odjeću bacite ili poklonite.

Odaberite krevet koji ima uzglavlje od punog materijala (drvene rešetke umjesto uzglavlja nisu povoljne). Krevet treba biti uzglavljem naslonjen uz zid te tako postavljen da dijete može vidjeti ulaz u sobu. Pozicije kreveta ispod prozora ili na sredini sobe nisu povoljne.

Sve što se nalazi iznad kreveta i pritišće dijete dok spava (poput polica ili ormara-mosta) imaj štetan utjecaj na zdravlje i kvalitetu sna. Pomaknite krevet kako biste izbjegli ovakav negativan utjecaj. Zidove oko kreveta možete ukrasiti posterima s motivima prirode, životinja, likovima iz animiranih filmova ili djetetovih idola.

Preporučuje se za velike plohe poput zidova odabrati pastelne nijanse, dok se žarke boje koriste za manje komade namještaja, jastuke i sjedalice. Crna i crvena su jedine boje s kojima trebamo biti oprezni. U trgovinama se sve češće može pronaći lijepo dizajniran dječji namještaj sa svakom ladicom ili vratašcima u drugoj, žarkoj boji. Za potpun ugođaj dječje sobe potražite raznobojne okvire za fotografije, stolne lampice, zidne i stolne satove, ukrasne jastuke, vješalice za kapute i odjeću, metar za mjerenje visine te posude za bojice.

Biljke simboliziraju rast i razvoj, ali pripazite na količinu. Dovoljne su jedna do dvije zdrave lončanice koje rastu u vis. Smjestite ih što dalje od kreveta. Previše biljaka dovodi do pretjerano snažne energije koja može loše djelovati na san i koncentraciju. Biljka koja se nikako ne preporučuje je bonsai budući da on simbolizira sputan rast i razvoj. Iako akvarij djeluje dekorativno, on nije povoljan za dječju sobu budući da je to presnažan element.

Pri odabiru ukrasa i namještaja uključite djecu i omogućite im da unesu što više osobnosti u ovaj prostor, čak i ako to nije po vašem ukusu. Dobro uređena soba u kojoj se dijete osjeća sigurno i ugodno dati će pozitivan poticaj njegovom razvoju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak