Karadžić će se u Hagu braniti sam

RTV Pink 24.07.2008 04:23
Karadžić će se u Hagu braniti sam


Advokat Radovana Karadžića Svetozar Vujačić najavio je da će se bivši predsednik Republike Srpske pred sudom u Hagu braniti sam. On je najavio da će u petak, 25. jula, poslati žalbu Okružnom sudu u Beogradu na rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje bivšeg predsednika Republike Srpske Haškom tribunalu.Vujačić je novinarima ispred Specijalnog suda, gde je posetio Karadžića, rekao da će žalbu poslati u 19.55 sati iz pošte van Beograda, i ocenio da on neće moći da bude isporučen Tribunalu pre ponedeljka. On je dodao da Karadžić, pošto je obrijan i ošišan, izgleda isto kao pre 14 godina, ali da je vidno ostario. Prema Zakonu o saradnji s Haškim tribunalom, protiv rešenja okrivljeni, njegov branilac i nadležni javni, odnosno državni tužilac, imaju pravo žalbe tročlanom sudskom veću nadležnog suda u roku od tri dana od dana prijema rešenja.
Sudsko veće je dužno da odluku po žalbi donese u roku od tri dana od dana prijema žalbenih spisa. Pravosnažno izvršno rešenje, kojim je utvrđeno da su ispunjene pretpostavke za predaju okrivljenog Haškom tribunalu, dostavlja se Ministarstvu pravde, koje je nadležno za donošenje rešenja o predaji okrivljenog Tribunalu u Hagu. Po rešenju postupa, odnosno predaju opruženog sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Luka Karadžić: Radovan ima posebnu strategiju za odbranu
Luka Karadžić, brat uhapšenog haškog optuženika Radovana, izjavio je danas da bivši predsednik Republike Srpske ima posebnu strategiju odbrane za suđenje u Haškom tribunalu, ali nije želeo da iznese detalje. On je naveo da sud u Hagu mora završiti rad do 2010. godine, i da se može desiti da predmeti Tribunala budu prebačeni nacionalnim sudovima. U 2008. godini se završavaju sva suđenja u prvom stepenu i ostaje odeljenje koje će u drugom stepenu po žalbama raspravljati do 2010. godine , rekao je Luka Karadžić novinarima ispred Specijalnog suda, nakon što je posetio brata u pritvorskoj jedinici. Luka je rekao da polaže nade u čvrst stav Ruske Federacije da Hag mora da završi rad, i podsetio da po Statutu tog suda i po odluci Saveta bezbednosti UN suđenja pred Tribunalom ne mogu početi u 2009. godini. Istakavši da je suđenje Vojislavu Šešelju počelo posle šest godina, koje je lider radikala proveo u pritvorskoj jedinici, Luka je naveo da pripreme za suđenje dugo traju, da je Radovan tek dobio optužnicu i da je potrebno vreme da je razmotri i da se izjasni. Luka Karadžić je naveo da se na osnovu presuda Ramušu Haradinaju i Naseru Oriću može reći da je sud u Hagu pristrasan i da sudi isključivo Srbima, zbog čega Radovanu više odgovara suđenje pred domaćim sudovima. On se osvrnuo i na to što porodica Karadžić još nije u mogućnosti da poseti Radovana, jer im nisu vraćena njihova dokumenta, navodeći da se postavlja pitanje koji su razlozi za to.

Karadžić u Hagu tokom vikenda?

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić ponovio je danas da se izručenje Radovana Karadžića sudu u Hagu može očekivati tokom vikenda ili sledeće sedmice.
Nezahvalno je licitirati kada će Karadžić biti isporučen Hagu. Veoma je važno da se ispoštuje zakon , rekao je Vekarić novinarima ispred Specijalnog suda. On je podsetio da je rok za ulaganje žalbe odbrane na rešenje istražnog sudije o ispunjenosti pretpostavki za izručenje petak, 25. jul, i da posle toga od sudske vlasti zavisi kada će se sastaviti Krivično-vanraspravno veće i kada će ono odlučivati po žalbi. Vekarić je istakao da Krivično vanraspravno veće ima rok od tri dana da odluči po žabi. Teoretski, Karadžić bi mogao da se nađe u Hagu sledeće nedelje ukoliko se ispostavi da su tačni svi navodi izneti u rešenju o ispunjenosti uslova za izručenje. Sa druge strane, to bi moglo da se desi i ranije ukoliko Krivično vanraspravno veće bude u mogućnosti da ranije odlučuje , rekao je Vekarić.
Komentarišući različite navode o datumu Karadžićevog hapšenja, Vekarić je istakao da postoji samo jedna prava verzija, a da su sve ostale spekulacije. Radovan Karadžić je uhapšen u ponedeljak, u večernjim satima, i sve ostalo su spekulacije koje doživljavamo kao njegovu odbranu, što je njegovo legitino pravo , istakao je Vekarić. Podsetivši da je istražni sudija dao saglasnost da porodica poseti Karadžića u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda, Vekarić je naglasio da srpske vlasti ne mogu da utiču na odluku međunarodnog predstavnika u Bosni i Hercegovini Miroslava Lajčaka. On je objasnio da ne postoji mogućnost da Karadžiću bude suđeno u Srbiji, iako je uveren da bi srpsko pravosuđe bilo sposobno da obavi taj posao. Međunarodna obaveza Srbije je da isporuči Karadžića tribunalu, gde će mu se i suditi , rekao je Vekarić. Karadžićev advokat Svetozar Vujačić rekao je novinarima da je od premijera Republike Srpske Milorada Dodika dobio obećanje da će danas razgovarati sa Lajčakom o dolasku Karadžićeve porodice u Beograd.
On je podsetio da mu je premijer Dodik juče rekao da će se založiti kod međunarodnog redstavnika da se porodici Radovana Karadžića omogući da dođe u posetu.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak