Spavaća soba za miran san

Enterijer.ba 23.07.2008 16:46
Spavaća soba za miran san


Spavaća soba bi trebala biti ugodno utočište od svakodnevnog pritiska i problema sa kojima se susrećemo.S druge strane, često smo pod stresom tamo gdje bismo trebali biti najviše opušteni. To vodi do nesanice, a koja, pak, do velikih zdravstvenih problema. Nekoliko jednostavnih promjena i vaša soba će vam omogućiti da spavate bolje.

Van sa televizijom i kompjuterom
1. Sklonite televiziju iz vaše sobe i postavite je u dnevnu sobu. Gledanje televizije u krevetu remeti dobar san.

2. Isto tako, sklonite kompjuter u radnu ili barem u dnevnu sobu. Riješite se stresa i brige o poslu u prostoriji gdje bi vaš fokus trebao biti relaksacija i spavanje.

    

Učinite je što tamnijom
3. Prema teoriji boja, različite nijanse imaju različit utjecaj na ljude. Hladne boje pružaju osjećaj smirenosti. Zato njih odaberite umjesto svijetlih, jarkih boja koje potiču uzbuđenje.

4. Pobrinite se da sobe pored vaše spavaće nemaju televiziju, muzičku liniju ili nešto slično. Buka koja dopire od susjedne prostorije držat će vas budnim.

5. Odaberite zastore koji neće dozvoliti svjetlosti da ulazi unutra. Iako vani nije sunčano, dosta svjetlosti se može ušunjati s vana, ometajući tako vaš san. Učinite vašu sobu što tamnijom, posebno ako vaš radni raspored zahtijeva da spavate tokom dana.

  

Prigušite svjetlost
6. Ukoliko vam je neophodna prigušena svjetlost kako biste bolje spavali, razmislite o paru noćnih lampi.

7. Glasne slavine mogu probuditi svakoga u kući, ukoliko neko ode u wc usred noći. Potražite razlog šuštanja i škripanja slavina, pogotovo ako je wc pored spavaće sobe.

Pospremite sobu
8. Pregledajte vrata i prozore - da li dobro dihtuju, odnosno da li su šuplja i prave propuh.

9. Koristite osvježivač i oplemenjivač zraka, kako biste ga učinili što boljim. Suh zrak može utjecati na spavanje i učiniti vaše buđenje neprijatnim.

10. Organizirajte ormare i držite stvari na njihovom mjestu. Haotična soba je stresna za mozak. Nemojte dozvoliti da spavate u sobi u kojoj je odjeća razbacana po podu. Lijepo spavajte, znajući da je sve na svom mjestu.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak