U Budvi ponovo nestašice vode

Mondo 22.07.2008 16:28
U Budvi ponovo nestašice vode


Po svemu sudeći, i ove sezone na crnogorskom primorju, a pogotovo u Budvi, ponoviće se nestašice vode tokom glavne letnje turističke sezone, iako su nadležni, kako iz vrha države, tako i oni na lokalnom nivou, najavljivali da se to od ove sezone više neće dešavati.
Prve kolone turista koje su sredinom jula krenule u Budvu dočekali su problemi sa snabdevanjem vodom, što se nije toliko primećivalo tokom juna zbog lošije predsezone.

Turistički veći talas koji je, međutim, minulih dana zapljusnuo Budvansku rivijeru u prvi plan je istakao lošu situaciju u vodosnabdevanju, a česti elektroenergetski ispadi koji su minulih dana ostavljali bez napajanja glavno izvorište Podgor, odakle se Budva uglavnom snabdeva vodom, doveli su ovaj grad skoro pred kolaps.

Već danima su stanovi na višim spratovima bez vode koja stiže tek u večernjim satima, što je u crnogorskoj turističkoj metropoli podgrejalo tvrdnje da će i ovog, kao i prethodnih leta, Budva biti bez vode.

Da u Budvi postoji problem sa vodosnabdevanjem uočljivo je i zbog pojave velikog broja privatnih prevoznika, autocisterni, koje odnose vodu u najugroženija područja. Cisterne se uglavnom pune na izvorištima kompanije "Merkur" iz Budve gde se, kako je predočeno, i do 30 cisterni dnevno napuni i transportuje po gradu.

Strah da bi se moglo ponoviti leto 2007. godine, kada su izvorišta bila na izdisaju, otklonio je izjavom za Tanjug gradonačelnik Budve Rajko Kuljača koji ističe da Budva ima vode i za naselja na višim kotama, ali da su elektroenergetski ispadi, te iščekivanje sertifikata o zdravstvenoj ispravnosti vode iz postrojenja za desalinizaciju morske vode uslovile trenutne nestašice.

"Minulih dva dana imali smo po pola sata ispade na napajanju postrojenja izvorišta Podgor, što je glavno izvorište za Budvu, što se odmah odrazilo na snabdevanje vodom u gradu. Dovoljno je da struje nema samo par minuta i prema Budvi se oseti manjak vode", kaže gradonačelnik, objašnjavajući da čim padne strujni napon, u vodovodnom sistemu nema 250 sekundnih litara vode, a da bi se vodosnabdevanje normalizovalo potrebno je da prođe nekoliko sati što neminovno dovodi do nestašica.

Kuljača je održao i hitan sastanak sa predstavnicima Elektroprivrede Crne Gore i gradskog vodovoda, kako bi se novonastala situacija prevazišla, naglašavajući da Budva ima vode i da ove sezone raspolaže čak sa 470 sekundnih litara.

"Osim 270 litara koje imamo iz izvorišta, zajedno sa 200 sekundnih litara iz postrojenja za desalinizaciju morske vode na rtu Zavala kod Budve, problem vodosnabdevanja biće rešen".

Hoteli imaju normalno vodosnabdevanje, a očekujemo da će se najdalje za sedam dana stanje normalizovati i u ugroženim delovima grada, izjavio je budvanski gradonačelnik.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak