Nova saznanja o Mladićevim pomagačima

Danas 22.07.2008 04:37
Nova saznanja o Mladićevim pomagačima


Glavni tužilac Haškog tribunala danas dolazi u trodnevnu posetu Beogradu. Srpske vlasti su, u akciji potrage za Stojanom Župljaninom, došle do dodatnih informacija o mreži saradnika odbeglog generala.
- Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc doputovaće danas u trodnevnu radnu posetu Srbiji, a na sastanku sa predstavnicima Akcionog tima za okončanje saradnje s Tribunalom biće mu predstavljena i nova saznanja o najtraženijem haškom optuženiku Ratku Mladiću.
Tokom posete koja se završava u četvrtak, Bramerc će se sastati sa Rasimom Ljajićem, predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom, ali i sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, ministrom policije Ivicom Dačićem, ministarkom pravde Snežanom Malović i tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem. Poslednjeg dana posete glavni tužilac će razgovarati i sa predsednikom Borisom Tadićem.
Prema informacijama Danasa, glavna tema sastanaka Bramerca sa srpskim zvaničnicima biće lociranje i hapšenje, pre svega najtraženijeg haškog optuženika Ratka Mladića. Kako kaže izvor našeg lista, upravo tokom akcije potrage za haškim optuženikom Stojanom Župljaninom došlo se do novih informacija o mreži pomagača Ratka Mladića, ali ne i o njegovom tačnom mestu prebivališta, pa će i ti podaci biti predstavljeni glavnom tužiocu.
Olga Kavran, portparolka Haškog tužilaštva, kaže za Danas da Serž Bramerc dolazi u radnu posetu Srbiji da bi se upoznao s novim članovima Akcionog tima.
- Glavni tužilac je još ranije najavio da želi da dođe u Beograd nakon što se formira nova vlada. Očekujemo da se tužilac upozna s ljudima s kojima se nije do sada upoznao i da se razgovara o saradnji. Pošto je ovo radna poseta, ne očekujemo ništa različito nego što je bilo tokom ranijih poseta - kaže Kavran.
Ona nije želela da komentariše da li se nešto promenilo u saradnji Srbije s Tribunalom od poslednje posete glavnog tužioca 17. aprila, ali ni da li Bramerc donosi neke nove informacije o preostaloj trojici haških begunaca - Ratku Mladiću, Radovanu Karadžiću i Goranu Hadžiću.
Akcioni tim održao je juče prvi sastanak u novom sastavu, jer su se timu pridružili zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić i novi direktor BIA Saša Vukadinović. Koordinatori tima su i dalje Rasim Ljajić i Vladimir Vukčević, a u timu su i direktor Vojnobezbednosne agencije Svetko Kovač, direktor policije Milorad Veljović i šef kabineta predsednika Srbije Miodrag Rakić. Na sastanku je dogovoreno da operativni deo Akcionog tima zaseda svakodnevno, a da Akcioni tim ima sastanke jednom do dva puta nedeljno.
Prema Ljajićevim rečima, na jučerašnjem sastanku razgovarano je o Bramercovoj poseti, načinu rada Akcionog tima i dinamici aktivnosti. Akcioni tim će svakih mesec dana praviti izveštaj o tome šta je urađeno u toku tog perioda. Kako je naglasio, "dok se haška priča ne završi, odnosno dok Karadžić, Mladić i Hadžić ne budu u Hagu, jedino ko ima štete u svakom smislu je Srbija". 

U nedavnom izveštaju Savetu bezbednosti UN-a, Serž Bramerc i predsednik Tribunala Fausto Pokar negativno su ocenili saradnju Srbije s tim međunarodnim sudom. U poslednjih sedam godina Srbija je Haškom tribunalu izručila 43 optuženika za ratne zločine.
A. Roknić 

Bez problema s dokumentacijom
Dušan Ignjatović, direktor Kancelarije Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom, kaže za Danas da oko dokumentacije i pristupa arhivama ljudi iz Tribunala više nema nikakvih problema. "Nacionalni savet je ostao u skoro neizmenjenom sastavu. Na dosadašnjim sastancima s Tužilaštvom smo ustanovili da nema nekih značajnih problema oko dostavljanja dokumentacije i pristupa arhivama. Očekujemo da ako postoji neki nesporazum ili neki problem, da se to reši", rekao je Ignjatović. 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak