Статистика из Хашког трибунала: Више од десеторо Срба је умрло у притворским јединицама

Правда 22.07.2008 02:45
Статистика из Хашког трибунала: Више од десеторо Срба је умрло у притворским јединицама


Шешељ зна за тајни хашки план као и начин на који ће покушати да га убију. О томе је обавестио претресно веће, али они не реагују на упозорење 

Јерковић: Један од начина да убију Шешеља је да му убризгају ваздух у вену током спавања или на силу док је човек будан. Само убризгавање ваздуха у вену доводи до смрти, а касније је веома тешко доказати под којим условима је човек умро

Красић: Ако не буду успели да му наметну браниоца, сигурно ће покушати да га уклоне неким другим методама

Лазић: Убеђен сам да и ова сада власт у Србији од Хашког трибунала тражи и прижељкује Шешељеву ликвидацију

СТАТИСТИКА ИЗ ТРИБУНАЛА: Више од десеторо Срба је умрло у притворским јединицама Хашког трибунала. Неки под врло сумњивим околностима. То даје за право да сумњамо да слична судбина може да задеси и Војислава Шешеља

У Хашком трибуналу озбиљно се разматрају начини за убиство председника Српске радикалне странке Војислава Шешеља, рекао је правни заступник лидера радикала Славко Јерковић.
Јерковић је казао да суд у Хагу покушава да пронађе начин за ликвидацију Шешеља који, како је навео, неће моћи да открије ниједан судски вештак на свету.
- Један од начина је убризгавање ваздуха у вену током спавања или на силу док је човек будан. Само убризгавање ваздуха у вену доводи до смрти а касније је веома тешко доказати под којим условима је човек умро. Ми смо сигурни да се озбиљно разматра начин како да се Војислав Шешељ убије - истакао је Јерковић.
Додао је да је Шешељ о овом пакленом плану тужилаштва обавестио претресно веће Хашког трибунала, али да до сада није било реакције или демантија о томе.
- То значи да је њима тај план познат и да су у спрези. Заједно покушавају да пронађу најбољи начин како би убили Војислава Шешеља. До сада нико од сведока није изнео ни један доказ који би упућивао на то да је Војислав Шешељ крив по било ком основу. Тужилаштво је у великом проблему јер истиче и шеста година притвора, а доказа против њега нема - истакао је Јерковић.
Према његовим речима ово је до сада најозбиљнија претња по Шешељев живот јер се у Хагу труде да пронађу начин како да га убију, а да то ни најбољи вештак не може да открије.
Јерковић је рекао да Шешељ неће дозволити да га „ико омета у одбрани и буде поред њега у судници" иако Хашки трибунал хоће да му наметне браниоца.

Отарасити се Шешеља

Фила: Штрајк до смрти

Адвокат Тома Фила каже да је начин суђења, систем и третман који имају осуђеници у овом суду изузетно напоран.
- Поред тога људи који су тамо затворени нису класични криминалци и они у себи тај притвор много теже доживљавају. Још један од видова притиска је англосаксонски систем суђења који се примењује у Трибуналу иако они којима се суди долазе из земаља где се примењује континентални систем - каже Фила.
Он истиче да у Трибуналу добро познају Шешеља и да знају да ће, ако покушају да му наметну браниоца, он поново штрајковати глађу.
- И они, и ви и ја знамо да ће овог пута Шешељ, ако покушају да му наметну браниоца, ићи до краја. Пре бих рекао да ће то бити модел којим ће Трибунал притискати Шешеља - каже Фила.

Шеф правног тима за одбрану лидера СРС Зоран Красић слаже се у оцени да Трибунал жели по сваку цену да се отараси Шешеља.
- Девет месеци од почетка суђења Трибунал нема случај. Маестралном одбраном Шешељ из дана у дан доказује да је ово уствари политичко суђење и да је Тужилаштво спремно да подмеће фалсификована документа као доказе, али и да изводи сведоке који су обучени да лажно сведоче - каже Красић.
Додаје да због тога Тужилаштво од претресног већа Хашког трибунала тражи да Шешељу наметне браниоца.
- Ако не буду успели да ту замисао спроведу у дело сигурно ће покушати да га уклоне неким другим методама - тврди Красић.
Он додаје да правни тим за одбрану Војислава Шешеља ове оптужбе не износи напамет већ да после пет година рада на овом случају зна како Трибунал дише, како размишља и које методе користи.
- Више од десеторо Срба је умрло у притворским јединицама Хашког трибунала. Неки под врло сумњивим околностима. То нам даје за право да сумњамо да слична судбина може да задеси и Војислава Шешеља - каже Красић.

Злотвори не желе Воју у Србији

Публициста Момир Лазић каже да је забринут за Војислава Шешеља „јер се зна да су га злотвори одавде послали у Хаг са идејом да се никада не врати".
- Да ствар буде гора, убеђен сам да и ова сада власт у Србији од Хашког трибунала тражи Шешељеву ликвидацију - сматра Лазић. Он додаје да је на сцени велеиздаја Србије и српског народа и Шешељев повратак представљао би политичко убиство ове власти.
- Зато су решили да га се отарасе по сваку цену, али и да на тај начин покушају да униште СРС - тврди Лазић.
Наш саговорник истиче да без обзира шта се деси Шешељу, радикали никада неће бити уништени.
- У СРС постоји једно чврсто језгро које је он градио скоро две деценије и ако се Шешељу нешто деси у Србији ће настати хаос и више ништа неће бити као што је било до сада - изричит је Лазић.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak