Nema kredita za akcije

Biznis 17.07.2008 15:32
U nedostatku namenskih kredita za kupovinu akcija građanima se preporučuju keš krediti

U nedostatku namenskih kredita za kupovinu akcija građanima se preporučuju keš krediti


Banke bi odobravale kredite za kupovinu akcija, ali ih stanje na berzi obeshrabrujeTrgovanje na berzi je sve popularnije u Srbiji, ali problem je što većina građana nema dovoljno sredstava kako bi kupovala akcije. Naviknuti da sve probleme rešavaju podizanjem kredita, od kredita za svadbe do stambenih kredita, naši građani će ovog puta ostati uskraćeni za mogućnost da nedostatak finansija za trgovanje na berzi reše podizanjem kredita za kupovinu akcija.
Naime, nijedna banka u Srbiji još nije ponudila ovakvu vrstu usluga, za razliku od Bosne i Hercegovine, gde je velika popularnost Banjalučke berze primorala tamošnje banke da ponude nov proizvod - kredit za kupovinu akcija. Slična je situacija bila i u Hrvatskoj, kada su banke kreditirale kupovinu akcija „Ine" i „Telekoma", koji su nedavno izneti na Zagrebačku berzu. Da je to bio više nego uspešan bankarski proizvod, pokazuju i podaci da je čak 358.000 građana kupilo akcije „Telekoma". U Srbiji za sada banke nude zamenu za kredite za kupovinu akcija.
Keš krediti kao zamena
- U ovom trenutku, banka u svojoj ponudi nema poseban proizvod namenjen kupovini akcija, ali klijenti Sosijete ženeral Srbija, bilo da su pravna ili fizička lica, za kupovinu akcija mogu koristiti gotovinske kredite, dinarske i indeksirane u evrima pod izuzetno konkurentnim uslovima, sa rokom otplate do dve godine - rekao je Dragoslav Veličković, direktor brokersko-dilerskog odeljenja Sosijete ženeral banke.
Poznavaoci prilika na tržištu kažu da je glavni razlog zbog čega naše banke još uvek ne nude kredite za kupovinu akcija taj što je situacija na Beogradskoj berzi i berzama u regionu loša. Ukoliko bi se situacija popravila, banke bi odobravale ovakvu vrstu kredita sa zalogom na akcije. U slučaju kada bi padala vrednost akcija, na primer za 20 ili više odsto, banka bi akcije prodavala i na taj način otplatila kredit građana. Banke same određuju donji limit pada akcija, nakon čega bi prodavale akcije građana. Za to vreme klijent bi već otplatio jedan deo kredita ili bi banka od njega tražila da refinansira kredit za kupovinu akcija.
Rizik gura kredit
Za sada ni Erste banka ne planira da u svoju ponudu uvrsti kredit za kupovinu akcija, dok u Komercijalnoj banci kažu da takva odluka zavisi od odeljenja za procenu rizika i da bi u tom slučaju moralo da postoji obezbeđenje pozajmice koje bi bilo aktivirano u slučaju da kupljene akcije padnu i da klijent ne može da otplaćuje rate. Slično je i u Hipo banci, koja nema ovakvu vrstu bankarskih usluga i za sada ne planira da građanima ponudi kredite za kupovinu akcija.
- Unikredit banka u svojoj ponudi nema kreditne aranžmane čija je konkretna namena kupovina akcija, a nije u planu ni da u narednom periodu uvrstimo ovu vrstu kreditnog proizvoda u ponudu. Naravno, ukoliko bismo počeli da odobravamo stanovništvu ovaj proizvod, zainteresovani klijenti bi morali da ispune niz zahteva, kao što je na primer racio predviđen od strane Narodne banke Srbije, zatim bi banka radila procenu rizičnosti akcija i slično - objašnjavaju u Unikredit banci.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak