Dobar kućni bioskop za 700 evra

24 sata 11.07.2008 14:49
Dobar kućni bioskop za 700 evra


Može da se nabavi i za 150 evra, ali ako hoćete čistu sliku i zvuk, onda je potrebno i do pet puta više novca...Ako niste na plaži, vrele letnje dane je najbolje provesti u miru svoje sobe, rashlađene klima-uređajem.Da bi ludi letnji provod u sobi bio za čistu desetku, kućni bioskop i gledanje najnovijih filmova su pravo rešenje. Za sve one koji još nisu na pravi način ukomponovali TV, DVD plejer i zvučnike, dajemo nekoliko saveta za idealnu kombinaciju.
 U bilo kojoj bolje snabdevenoj radnji kućni bioskop je vrlo lako nabaviti. Sa padom cena i odabirom najjeftinijih komponenata, kućni bioskop (ako se tako može nazvati) može se nabaviti za 150 evra. Ali ako hoćete da uživate u čistoj slici i savršenom zvuku, onda se mora izdvojiti i do pet puta više novca. Evo nekoliko saveta za izbor pravih uređaja.
TELEVIZOR
Kada gledate filmove na televizoru, najbolji izbor su oni sa širokim ekranima (wide-screen) jer je većina filmova snimljena upravo u tom formatu. Za prave „sladokusce” u obzir dolaze samo LCD ili plazma televizori. U zavisnosti od modela i dijagonale, cene variraju od 500 evra pa naviše. Ipak ne treba biti megaloman i kupiti televizor koji po veličini ne odgovara kvadraturi vaše sobe. Stručnjaci su izračunali da dijagonalna veličina ne bi trebalo da bude veća od polovine udaljenosti na kojoj sedite. Tako televizor dijagonale jednog metra (42 inča) ne bi trebalo da gledate bliže od dva metra.
DVD plejer
Slična je situacija kao i sa televizorima. Najjeftiniji DVD uređaji se mogu kupiti za 25 evra, ali ako želite da svako ubacivanje CD-a ne bude propraćeno strepnjom, kupite kvalitetniji uređaj. Svi DVD plejeri mogu čitati muzičke CD-ove, a većina ih čak može čitati i MP3 format kao i snimljene DVD-je u različitim formatima. Dobra je varijanta kupiti plejer koji može da barata sa više diskova u isto vreme. Za solidan uređaj je dovoljno stotinak evra. Ipak, najbolja varijanta su disk plejeri „Blu-ray” koji daju najbolji kavlitet slike, ali su i najskuplji.
ZVUČNICI
Integrisani zvučnici na vašim televizorima nisu dovoljni za pravi užitak, pa je kupovina dodatnih zvučnika neophodna. Ako ne možete izdvojiti novac za kompletan „surround-sound” sistem, dovoljni su levi, desni i centralni zvučnik, a kasnije dodatke uvek možete kupiti. Cena tri zvučnika je oko 50 evra.

 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak