Zarada 50% na AIK i Sojaproteinu

Biznis novine 10.07.2008 15:36
Zarada 50% na AIK i Sojaproteinu


Ma koliko čudno izgledalo, na Beogradskoj berzi se uz malo pažnje i dosta hrabrosti može solidno zaraditi. Mada su „AIK banka" i „Sojaprotein" logični za ulaganja na berzi, malo ko je mogao da pretpostavi da se na njima može zaraditi 50 odsto od uloženog.Uprkos drastičnim padovima cena akcija na domaćoj berzi i povicima stručnjaka o nelikvidnom tržištu kapitala koje bi pod hitno trebalo obogatiti kvalitetnijim i svežim hartijama od vrednosti, na Beogradskoj berzi moglo se zaraditi upravo u periodu političkih komešanja koja traju od početka godine. Za zaradu od 2.500 evra koju je bilo moguće ostvariti u prvom polugodištu i to na uloženih 5.000 evra, bilo je potrebno imati mnogo znanja, ali i sreće, poručuju stručnjaci.

Brokeri tvrde da je i pored mogućnosti zarade u teškim vremenima koja potresaju srpsku berzu, malo onih koji su na kupoprodaji domaćih akcija ostvarili prinose od 50 do 60 odsto i mnogo više onih koji su sa berze otišli pognutog nosa, s obzirom na to da ekonomski principi poslovanja uz koje bi se moglo predvideti kretanje deonica, ne važe u srpskim uslovima.

Strpljenjem do profita

Ipak brojka od 402.050 dinara, koliko je bilo potrebno za kupovinu 43 akcije AIK banke početkom januara uz nekoliko transakcija po najnižim i najvišim cenama, mogla je 10. juna obogatiti novčanike ulagača za bruto prinos od 97,16 odsto i uz odbitke troškova u svakoj pojedinačnoj transakciji, obezbediti solidnu šestomesečnu platu.

- U silaznom trendu kretanja berze dosta je teško zaraditi, ne samo kod nas, ali ipak je bilo moguće, o čemu svedoče primeri. Međutim, malo je verovatno da se bilo koji investitor ponašao tako, jer su primeri kupovine po minimalnim cenama i prodaje po najvišim idealni primeri koji su u praksi slabo primenjivi. Ne treba zaboraviti da je kretanje cena na kraći rok vrlo teško predvideti, jer ima previše ekonomskih i političkih faktora koji na to utiču. Nije retkost da po ekonomskoj logici očekujemo povećanje vrednosti neke deonice, ali se to ne dešava - ističe Nenad Gujaničić, glavni broker u „Sinteza invest" grupi.

Ipak objavljivanje „Sojaproteina" da će kupovati svoje akcije trebalo je da bude jasan signal svim investitorima da ova kompanija neće niz vodu pustiti svoje akcije, pa je vlasnici deonica jedne od tri kompanije sa A listinga berze trebalo da pričuvaju ovaj kapital i sačekaju rast cene koji je bio izvestan.

Zarada prati hrabre

Na samo tri pogođene transakcije akcijama bečejskog proizvođača soje na 5.000 evra, pametan, a kako stručnjaci tvrde i investitor rođen pod srećnom zvezdom, mogao je zaraditi skoro 120 odsto bruto prinosa, što bi posle odbitaka transakcijskih troškova mogla biti realna zarada od oko 4.000 evra. Iako ne spore da je uz pažljivo posmatranje i dosta hrabrosti i rizika i tako klizava berza mogla biti dobar izvor prihoda, brokeri tvrde da su se u ovakve avanture upuštali špekulanti koji trguju dnevno i na brzu ruku.

- Moglo se zaraditi, ali je za to bilo potrebno mnogo hrabrosti, s obzirom na ogromne rizike koji vladaju i vrlo slabe mogućnosti izvesnih predviđanja cena. Sada bi se moglo reći da su cene u padu i da ih treba kupovati, jer postoji mogućnost zarada, ali je veliko pitanje da li će se to i desiti, kaže Branislav Jorgić, direktor „Jorgić Brokera".

Tri koraka do bogatstva

Nije tajna da u Srbiji vlada opšte nepoverenje prema berzanskim poslovima, s obzirom na to da nema garancije i da je dobitak podjednako verovatan kao i minus na računu. Ipak, oni koji su se usudili da 24. januara ulože oko 400.000 dinara u akcije „Sojaproteina" i da ih pametno prodaju desetak dana izašli su sa berze sa 514.710 dinara koje bi trebalo da su uložili polovinom marta u 210 deonica iste firme, jer se već 25. marta za isti broj akcija moglo dobiti 660.450 dinara. Završnica ovog posla trebalo bi da bude nova kupovina od 15. aprila, posle čega je završena transakcija vredela 873.6000 dinara bez plaćanja transakcijskih troškova. Malo je onih koji su na kupoprodaji domaćih akcija ostvarili prinose od 50 do 60 odsto


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak