Komšije okupirale Beogradsku berzu

Večernje novosti 10.07.2008 13:47
Komšije okupirale Beogradsku berzu


Stranom kapitalu u poslednje vreme sve primamljivije trgovanje akcijama na Beogradskoj berzi. Najčešći hrvatski investicioni fondovi. U trgovini akcijama brojni i Slovenci...VIŠE od polovine trgovanja na Beogradskoj berzi tokom junskih dana ostvarili su stranci. Brokerske kuće ističu Hrvate kao najaktivnije investitore u trgovini akcijama kod nas, a kako kažu, brojni su i Slovenci. U proteklom mesecu na berzi je zabeleženo učešće stranaca od 44,6 odsto, što je porast od 8,7 odsto u odnosu na maj.
Kako kaže Ivan Aranđelović, menadžer za komunikacije brokersko-dilerske kuće "Citadel sekjuritis", na našem tržištu su najviše prisutni hrvatski investicioni fondovi.
- Naši susedi imaju izuzetno razvijenu fondovsku industriju sa stotinak otvorenih i zatvorenih fondova, pa je, s te strane, njihovo prisustvo na Beogradskoj berzi lako objašnjivo - kaže Aranđelović. Osim toga, Hrvatska ne oporezuje svojim građanima zarađeni iznos od prodaje akcija, a kod nas se još plaća porez na kapitalnu dobit u iznosu od 20 odsto.
Kada je reč o pojedincima, običnim ljudima, koji na Beogradskoj berzi trguju akcijama i koji su zainteresovani za ulaganja u Srbiju - to su mahom Slovenci. Takođe, najaktivnije brokerske kuće koje trguju na našoj berzi su iz Slovenije.
Učešće stranaca u kupovini akcija u junu bilo je 63,5 odsto. Prodaja je bila znatno manja - 38,5 odsto. Međutim, iako statistika beleži koliko trgovinskih naloga je dato iz inostranih brokerskih kuća, to ne mora da znači da je kupac van granica naše zemlje. Naime, postoje oni koji ulaganja obavljaju tako što nalog daju stranoj brokerskoj kući, pa je, samim tim, teško odrediti ko od stranacanajviše ulaže na Beogradsku berzu.
Inostrani kupci, kako kaže Aranđelović, najviše su orijentisani na one akcije kojima se najčešće trguje na berzi. To su akcije 15 preduzeća, od kojih je 10 beogradskih. Osim Komercijalne, AIK i Univerzal banke, na top listi-firmi čijim se akcijama najviše trguje su "Imlek", "Bambi Banat a.d.", "Telefonija a. d.". Najveći promet akcija u sredu je zabeležen kod beogradske Univerzal banke, čija cena akcije trenutno iznosi 22.001 dinar.

REKORD U APRILU
OVOGODIŠNJI april je, u poslednjih godinu dana, doneo najveću aktivnost stranih investitora, koja je u proseku iznosila oko 80 odsto. Strani investitori bili su tada nešto aktivniji na prodajnoj strani, sa učešćem od 83,22 odsto, dok su u kupovini učestvovali sa 75,77 odsto.

OPORAVAK
NA Beogradskoj berzi u junu je nastavljen trend blagog oporavka započet u maju. Primećene su pozitivne promene u trgovanju kontinuiranom metodom, tačnije onim akcijama kojima se konstantno trguje. Time je, u prethodnom mesecu, ostvareno više od 5,3 milijardi dinara prometa, što je za 55 odsto više u odnosu na maj.

BROJKE
44,6 odsto, zabeleženo je učešće stranaca na berzi u proteklom mesecu
20 odsto plaća se porez na kapitalnu dobit u našoj zemlji
63,5 odsto bilo je učešće stranih investitora u kupovini akcija u junu
15 preduzeća, od kojih je 10 beogradskih, beleži najčešće trgovanje akcijama firmi na top-listi


 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak