Novi pad indeksa, uz rast prometa

B92 07.07.2008 23:54
Ubedljivo najveći promet bio je u trgovini akcijama Univerzal banke, od 434,06 miliona dinara

Ubedljivo najveći promet bio je u trgovini akcijama Univerzal banke, od 434,06 miliona dinara


Indeks najlikvidnijih akcija Beogradske berze Belex15 izgubio je na vrednosti 1,31 odsto, a opšti Belexline 0,98 procenata.I deseti uzastopni dan indeksi akcija Beogradske berze okončali su u minusu, ali je promet bio najveći u poslednjih dvadesetak dana i vredeo je 701,27 miliona dinara, odnosno 8,9 miliona evra.

Od tog iznosa je u trgovini akcijama ostvareno 542 miliona dinara, pri čemu se čak četiri petine odnosi na trgovinu hartijama Univerzal banke [UNBN]. Učešće stranih investitora bilo je nepunih 14 procenata u ukupnoj i 18 u trgovini akcijama dok je u kupovini akcija bilo 17,6 a u prodaji nešto više od 18 odsto.

U kontinuiranoj trgovini najviše je pojeftinila akcija Vode Vrnjci [VDAV], za nešto više od 14 procenata, odnosno do minimuma za godinu dana za tu hartiju. Vlasnike su promenile samo tri akcije proizvođača vode iz Vrnjačke Banje.

Dvocifreni pad iskusili su i užički Putevi [PUUE], od malo više od 11 procenata i takođe na minimum za tu akciju za godinu dana. Velefarm [VLFR] je izgubio na vrednosti pet i po procenata, Sojaprotein [SJPT] gotovo pet, a Dunav osiguranje [DNOS] nešto više od četiri odsto čime se i ta hartija spustila na minimum za godinu dana.

Dobitnike predvodi Alfa plam [ALFA] sa plusom od nešto više od osam procenata, čime je ta hartija i više nego kompenzovala pad iz prethodne trgovine, kada je bila među većim gubitnicima. Oko tri i po odsto poskupele su akcije Simpa [SMPO], nepuna tri Politike [PLTK] i Telefonije [TLFN], a Progresa [PRGS] gotovo procenat.

Ubedljivo najveći promet ostvaren je u trgovini akcijama Univerzal banke, od 434,06 miliona dinara, uz cenu od 21.651 dinara za hartiju, oko dva odsto nižu nego u prethodnoj trgovini.

Na listi akcija sa većim prometom sledi AIK banka [AIKB] sa 79,44 miliona dinara. Veći promet od gubitnika je imala samo Sojaprotein, od 6,23 miliona dinara. Tu su i Metalac [MTLC] sa 4,6 i Metals banka [MTBN] sa 1,97 miliona dinara.

U trgovini po metodu preovlađujuće cene najprivlačnije investitorima bile su akcije kuršumlijske Planinke [PLNN] i promet je premašio dva miliona dinara. Akcija hotelskog preduzeća menjala je vlasnika po stabilnoj ceni od 28.200 dinara.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak