Svaki deveti Crnogorac van matice

Srpska Dijaspora 02.07.2008 18:20
Svaki deveti Crnogorac van matice


Ne računajući Srbiju i ostale države nastale na prostoru doskorašnje Jugoslavije, u ovom trenutku najmanje 55.000 građana Crne Gore živi u inostranstvu i daleko od rodnog kraja. Tačnije, po poslednjem popisu stanovništva iz 2003. godine, u inostranstvu je živelo 54.816 žitelja Crne Gore, ali je taj broj u ovom trenutku sigurno još veći smatraju u crnogorskom Centru za iseljenike.
Stoga se, kako najavljuje profesor dr Milan Vuković, direktor Centra za iseljenike Crne Gore, sada ubrzano priprema pravljenje bibliografije crnogorske dijaspore, odnosno precizne evidencije onih koji žive daleko od otadžbine, što će biti tvrdi most i veza i za one koji sada žive van Crne Gore i za njihovo potomstvo, odnosno brana asimilaciji mladih Crnogoraca rođenih i stasalih daleko od ognjišta svojih roditelja i predaka.

Po broju crnogorskih iseljenika prednjače Sjedinjene Američke Države, Nemačka i Švajcarska, a zatim i niz drugih evropskih država kao i Australija, Kanada i pojedine južnoameričke države.
Zanimljiva je i velika šarolikost u broju iseljenika po pojedinim crnogorskim opštinama. Predljači Plav odakle je, po poslednjem popisu čak 57,4 odsto stanovništva potražilo sreću i mesto pod suncem daleko od rodnog ognjišta. Sledi Ulcinj čija trećina stanovnika živi u inostranstvu, pa Rožaje sa više od 22 odsto, Berane sa 17, Bijelo Polje i Bar sa 14 odsto i tako dalje, a najmanje iseljenika je iz Cetinja, Danilovgrada, Kolašina, Šavnika, Žabljaka i Plužina - svega oko jedan odsto ili manje.


Deluje 40 klubova

Sem zvaničnih diplomatsko-konzularnih predstavništava Crne Gore, koja, naravno, deluju samo u najvećim i najvažnijim centrima i preko počasnih konzula u pojedinim sredinama, crnogorski iseljenici održavaju veze sa maticom i preko 40 aktivnih klubova Crnogoraca, koji su, između ostalog, kako ističu u crnogorskom Ministarstvu inostranih poslova i Centru za iseljenike, odigrali veoma važnu ulogu u postupku izglasavanja crnogorske nezavisnosti.


Škola za decu

U želji da za otadžbinu što čvršće veže mlade, potomke crnogorskih iseljenika koji su odavno krenuli u svet, Centar za iseljenike Crne Gore (nastao je, inače, od nekadašnje Matice iseljenika), priprema poseban program škole za decu iseljenika. Škola će biti organizovana idućeg meseca na Ivanovim koritima pod Lovćenom, a prema dosadašnjim najavama imaće najmanje 50 polaznika.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak