Klime nisu štetne po zdravlje, ali samo ukoliko se pravilno koriste

Press 02.07.2008 13:54
Klime nisu štetne po zdravlje, ali samo ukoliko se pravilno koriste


Poslednjih godina značajno je povećan broj klima-uređaja, kako u stanovima, tako i u poslovnim prostorijama, a polemike o štetnom uticaju ovih uređaja na zdravlje uvek su aktuelne u letnjem periodu. Stručnjaci najčešće odgovaraju da nema mesta za strah ako poštujemo nekoliko jednostavnih pravila za njihovo korišćenje.Nada Macura, kardiolog u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, kaže da su rashladni uređaji bezopasni i čak poželjni ukoliko se pravilno koriste.
- Klima-uređaji treba redovno da se servisiraju, kao i da se često peru filteri, jer se u njima zadržavaju prašina i bakterije - savetuje Macura.
Ukoliko se barem jednom godišnje ne čisti filter kroz koji izlazi rashlađen vazduh pod pritiskom, klima-uređaj može da postane idealna vlažna i prljava podloga za razvoj bakterija ili gljivica od kojih neki mogu da izazovu i upalu pluća.
Pored tehničkog održavanja klime, za njeno pravilno korišćenje važno je da ona bude podešena na temperaturu koja ne narušava normalno funkcionisanje organizma. Takođe se savetuje da prilikom izlaska iz rashlađene prostorije kraće vreme provedete u prostoriji koja se ne rashlađuje kako bi se organizam adaptirao na nagli skok temperature, i obrnuto.
- Preporuka je da između spoljašnje i unutrašnje temperature razlika ne bude veća od osam do deset stepeni. Temperatura bi trebalo da je ujednačena u celom stanu ili radnom prostoru. Zato, prilikom kupovine klima-uređaja obratite pažnju na njegovu jačinu, koja treba da je adekvatna površini prostora, kao i o tome gde će biti postavljen. Nikako ne bi trebalo da budete izloženi direktno uređaju, a klima ne bi trebalo ni da „bije" u površine na kojima se skuplja prašina jer može da izazove reakcije kod osoba sklonih alergijama. Ne preporučuje se ni da tokom noći spavamo u klimatizovanim prostorijama - objašnjava Macura i savetuje da klimu isključujete na dva sata i otvorite prozor na pet minuta.
 
Štetan uticaj klime
Ukoliko klima-uređaje ne koristimo pravilno, klimatizacija prostorija u kojima boravimo može da pogorša reumatske tegobe i neuritis, a nepovoljno utiče i na osobe koje imaju probleme sa sinusima. Dugotrajno izlaganje hladnoći utiče na metabolizam, smanjenje prometa materija u mišićima, jer je cirkulacija usporenija, pa se i sve druge aktivnosti u mišićima, krvnim sudovima i nervima odvijaju sporije. Kod dece hladnoća u stanu može da dovede do upale uva, a posle izlaganja klima-uređaju nisu retki ukočenost i bolovi mišića lica i vrata, koji nastaju zbog blokade mišića posle izlaganja hladnoći.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak