Beogradska berza nije za prodaju

Politika 24.06.2008 06:09
Beogradska berza nije za prodaju


Ukoliko bi sada kupili većinu akcija Beogradske berze Austrijanci bi vrlo brzo zaradili mnogo novca, jer se očekuje da će posle nekoliko meseci stagnacije, srpsko tržište kapitala „eksplodirati”Bečka berza planira da „osvoji” lokalne berze u jugoistočnoj Evropi. Pre nekoliko dana kupili su 25 odsto akcija Budimpeštanske berze čija je ukupna tržišna vrednost 28,5 milijardi evra. Početkom jula Austrijanci će kupiti 81,01 odsto deonica Ljubljanske berze, a planiraju da pod svoje „okrilje” stave i Beogradsku berzu. Iz zdanja u Omladinskih brigada broj 1 na najavu koja dolazi iz Austrije odgovaraju kažu da ćebiti spremni za prodaju za desetak godina kada dostignu nivo Slovenaca.

– Beogradska berza je organizovana kao zatvoreno akcionarsko društvo, čiji je kapital podeljen u akcije koje imaju 42 deoničara. Prema aktima Berze promet berzinim akcijama sprovodi se prema utvrđenoj proceduri uz poštovanje prava preče kupovine. Moguća je prodaja akcija i ljudima izvan postojeće akcionarske strukture, ako sadašnji akcionari ne pokažu interes za kupovinu ponuđenih vrednosnih papira. Promena osnivačkog akta Berze je u nadležnostinjenih akcionara, kao i odluka o eventualnoj promeni forme i oblika organizovanja – ističe Gordana Dostanić, direktorka Beogradske berze.

Ukoliko bi sada kupili većinu akcija Beogradske berze Austrijanci bi vrlo brzo zaradili mnogo novca jer se očekuje da će posle nekoliko meseci stagnacijesrpsko tržište kapitala „eksplodirati”.  Međutim, uprkos najavama, dosada nije bilo kontakata sa eventualnim kupcem u Beogradu. Srpski stručnjaci smatraju da bi eventualni berzanski hibrid jugoistočne Evrope samo progutao lokalne berze, naročito srpsku, jer bi kvalitetna ponuda hartija od vrednosti završila na regionalnoj berzi, čime bismo se lokalne praktično olako odrekli.

Naša sagovornica naglašava da Beogradska berza intenzivno razvija saradnju sa drugim berzama. pogotovo iz susednih zemalja, sa kojima je preko Memoranduma o partnerstvu uspostavljena međuberzanska saradnja. U Zagrebu je održana prva regionalna prezentacija na kojoj su bile 24 kompanijei više odsto regionalnih investitora iz šest zemalja.

– Pred nama je realizacija projekta izrade regionalnih berzanskih indeksa, izrade jedinstvenog veb-portala namenjenog za pružanje ključnih informacija iz regiona – kaže Dostanić.

Akcionari Beogradske berze smatraju da bez obzira na uslove koje ćenajverovatnije dobiti od Bečke berze ne bi trebalo ulaziti u ovakve aranžmane, jer srpska berza ima veliki potencijal koji je potrebno iskoristiti pre nego se proda većinski paket deonica.

– Ne treba se zavaravati da bi Bečka ili Atinska berza prenela svoje likvidne hartije ovde. Zato što sada nismo u poziciji da budemo ravnopravni partner prvo je bolje razviti srpsko tržište kapitala pa tek onda razmišljati o prodaji svojih deonica. Na osnovu iskustva ljubljanskog tržišta kapitala Srbija trebalo da sačeka zenitnu fazu svog razvoja u kojoj se nalazi Slovenija, a koja Beogradsku berzu očekuje za nekoliko godina – izjavio je jedan od akcionara Beogradske berze koji je želeo da ostane anoniman.
D. Spalović

--------------------------------------------------------

Promenjena korpa Beleks15

Beogradska berza je u skladu sa svojim propisima kvartalno uskladila indeksnu korpu za izračunavanje indeksa Beleks15. Na osnovu toga je promenjen broj akcija izdavalaca na osnovu kojih AIK banka iz Niša sada u korpi ima 7.310.649 akcija, a „Bambi Banat” iz Beograda 420.678 deonica. To je razlog zašto je promenjen Free float factor izdavaoca AIK banke na 69,90 odsto, Univerzal banke 74,93, Jumbes banke 66,72, Telefonije 73,13 i Bambi Banata 35,81 odsto.

Odluka indeksnog komiteta počinje da važi od 30. juna 2008. godine posle završetka berzanskog sastanka kada će se i izvršiti prilagođavanje delilaca.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak