Minimalni rast indeksa Beogradske berze

B92 24.06.2008 04:39
Akcije AIK banke su imale najveći promet

Akcije AIK banke su imale najveći promet


Indeksi akcija Beogradske berze počeli su nedelju sa minimalnim rastom, Belex15 od 0,17 a opšti Belexline od svega 0,03 odsto.Promet iz 437 transakcija vredeo je 351,26 miliona dinara (4,41 miliona evra) od čega je u trgovini akcijama ostvareno 341,8 miliona (4,29 miliona).

Najveći rast u kontinuiranoj trgovini ubeležio je Tigar, preduzeće sa A Listinga Berze, od gotovo četiri procenta, na 1.558 dinara. Vlasnike je međutim promenilo samo deset akcija pirotskog gumara.

Gotovo tri odsto na vrednosti je dobio beogradski konditor Bambi Banat, vranjskom Simpu cena je porasla nepuna dva a Globos osiguranju procenat i po.

Među većim dobitnicima je i Soja protein još jedna članica A Listinga, sa rastom od 1,65 odsto i solidnim prometom od 9,79 miliona dinara.

Trećem sa A Listinga, holdingu Energoprojekt cena je porasla pola procenta a promet iz trgovine tom akcijom vredeo je 4,84 miliona dinara.

Gubitnike predvodi Navip sa padom od 11 procenata, na 1.512 dinara, uz skroman promet. Akcije Telefonije pojevtinile su tri i po procenta, Fidelinke tri a prevoznika Laste i proizvođača autobusa Ikarbusa po nesto više od dva odsto.

Najveći promet ponovo je bio u trgovini akcijama AIK banke od 232,08 miliona dinara, uz cenu od 8.195 dinara po akciji, procenat višu nego u prethodnoj trgovini.

Na listi hartija kojima se najviše trgovalo sledi Soja protein a zatim idu tri banke - Komercijalna sa 8,76 miliona dinara, novosadska Metals sa 6,45 i Agrobanka sa 6,12 miliona.

U trgovini po metodu preovlađujuće cene investitorima najprivlačnije bile su akcije Montinvesta, gde je promet dostigao 19,78 miliona dinara, i "Lale Stankovića" sa prometom od 18,71 milion.

Učešće stranih investitora u ukupnoj i trgovini akcijama bilo je oko 45 odsto pri čemu u kupovini akcija gotovo 80 a u prodaji nepunih 12 procenata.

Najaktivniji brokeri bili su novosadski M&V Investments i beogradski Dil broker koji su sa udelom u broju transakcija od nešto više od pet odnosno nepuna četiri procenta pokrili po više od 32 odsto vrednosti prometa.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak