Klima-uređaji korisni uz redovno održavanje

Blic 18.06.2008 14:05
Klima-uređaji korisni uz redovno održavanje


Klima-uređaji više nisu tretirani kao statusni simbol, nego kao lako dostupno olakšanje za letnje vrućine. Lekari tvrde za su korisni zdravlju i preporučuju ih svima koji imaju probleme sa visokim krvnim pritiskom, oboljenjima srca ili poremećenom cirkulacijom. Lekari, međutim, upozoravaju da razlika u temperaturi između spoljne i one u zatvorenoj klimatizovanoj prostoriji ne bi smelo da bude veća od četiri do pet stepeni, dok inženjeri specijalisti insistiraju na redovnom održavanju klima-uređaja, posebno filtera na ulazu u uređaj.
Velika je opasnost od toplotnog udara, ako se sa, na primer, 20 stepeni u klimatizovanoj prostoriji izađe na 30 ili više stepeni na ulici. U tom slučaju krvni sudovi se naglo šire da bi se organizmu ubrzalo hlađenje, što može biti izuzetno opasno posebno za starije ljude i one čiji sistemi za regulaciju metabolizma ne funkcionišu na najbolji način.
Ukoliko, pak, filter nije čist, može biti problema, posebno u vremenima kada bujaju alergeni. Gotovo svi fileri na klima-uređajima se mogu prati. Preporuka je da ih tokom sezone treba prati bar dva puta. U Sjedinjenim Američkim Državama postoje propisi o održavanju klima uređaja po kojima se filteri moraju menjati, a komore čistiti na svakih šest meseci.
Ponekad se oseti da klima ima neugodan miris. Razlog je u bakterijama koje su se preko leta nakupile na isparivaču. U takvom slučaju potrebno je obaviti servis tokom kojeg će isparivač biti dezinfikovan.
Danas je, nažalost, malo ko imun na sve češće nagle promene temperature i vlažnosti vazduha. Zato su umerene, u smislu temperaturne razlike na otvorenom i zatvorenom prostoru, i redovno i brižljivo održavane klime veoma dobro rešenje.
Lekari, naravno, apeluju u ovom periodu i na česta rashlađivanja, što češće odmore, uzimanje što više tečnosti, zaštitu glave od direktnog uticaja sunca (nošenjem kape ili suncobrana) i izlaske iz kuće u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima.
Preporučuje se da kod postavljanja klima-uređaja treba voditi računa da ne budu okrenuti tako da duvaju pravo u telo, nego iznad glava onih koji su u klimatizovanoj prostoriji.
Može se podnošljivo živeti i bez klima-uređaja. Stručnjaci preporučuju da u vreme velikih vrućina treba noću promajom dobro rashladiti zidove, a u rano jutro zatvoriti prozore i vrata, spustiti roletne i navući zavese. Takođe je korisno na lođe i balkone postaviti tende, kako bi se sprečilo pregrevanje stakala i zidova.
 
Koji je uređaj dobar?
Savremeni klima-uređaj mora da zadovolji stroge tehnološke, zdravstvene i ekološke kriterijume:
- izuzetno tihi rad;
- mala potrošnja energije;
- ugrađeni elektrostatički mikrofilteri za filtraciju prašine i bakterija iz vazduha;
- filter s aktivnim ugljem za odstranjenje neugodnih mirisa
- primena ekološkog freona (neotrovan i nezapaljiv)
 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak