Nadutost stomaka

Press 16.06.2008 16:41
Nadutost stomaka


Stručnjaci tvrde da se s problemom nadutosti stomaka u nekom periodu života muči baš svaka odrasla osoba.Britanska lekaraka Vendi Dening smatra da nadutost ipak može da se izbegne.

- Tegobe nadutosti stomaka pogađaju podjednako muškarce i žene. Ipak, žene se više žale na njih, jer su ih svesnije. Pripadnici muškog pola takve tegobe smatraju nečim protiv čega ne može da se bori i pomire se s tom činjenicom, dok se žene protiv nadutosti bore - izjavila je Dening, koja vodi medicinski centar u Londonu.

Ona napominje da su neki ljudi genetički skloniji nadutosti, koju uzrokuje gomilanje crevnih gasova, obično etanola, i to najčešće zato što imaju duža creva ili tendenciju ka „začepljenju". Zbog toga se toksični otpad koji nastaje varenjem duže zadržava u crevima i bakterijama daje više vremena da proizvedu plinove.

Jedite hranu punu cinka... Kajsije, bademi i ćuretina poželjni su na meniju

Ukoliko od nadutosti patite prečesto, pokušajte da sledite nekoliko jednostavnih pravila. Na prvom mestu uzrok nadutosti je nedovoljno sažvakana hrana. Ako gutamo slabo prožvakanu hranu, s njom ćemo progutati i puno vazduha koji će ostati „zarobljen" u crevima.

Takođe, osobe koje muči nadutost trebalo bi da u organizam unose dovoljne količine cinka. To je mineral kojim obiluju bademi, ćuretina i kajsije. Ako želite da izbegnete grozan osećaj nadutosti, trebalo bi da izbegavate namirnice koje izazivaju gorušicu. To su alkohol, kafa, masna i začinjena hrana.

Nadutost može da izazove i ženska oralna kontracepcija, jer hormoni mogu da zadrže vodu u telu. Žene koje koriste oralnu kontracepciju trebalo bi da izbegavaju slanu hranu. Posavetujte se i s ginekologom, jer pojedine tablete imaju diuretička svojstva, što smanjuje nadutost.

Da biste izbegli ovaj problem, trebalo bi da se pobrinete i za zdrave bakterije u probavnom sistemu. One ne zahtevaju previše pažnje, već je dovoljno da redovno pijete jogurt. Takođe izbegavanjem unošenja tečnosti za vreme obroka, smanjenim konzumiranjem gaziranih sokova i hrane koja sadrži puno šećera ublažićete zbrku u sistemu za varenje.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak