Kako da izaberete pravi klima-uređaj za vaše potrebe

Alo 16.06.2008 14:28
Kako da izaberete pravi klima-uređaj za vaše potrebe


Iako leto još nije zvanično došlo, visoke temperature nas već izvesno vreme bukvalno iscrpljuju. Ako spadate u retke ljude koji još ne poseduju ovaj rashladni uređaj i verujete da je posredi nezdrava stvar, naredni redovi namenjeni su upravo vama.Korišćenje klima-uređaja

Najčešće postavljana pitanja

Zašto klima preko leta toči vodu iz unutrašnje, a preko zime iz spoljne jedinice?
Voda je u stvari kondenzat koji nastaje na hladnim delovima klime. Leti koristimo hlađenje i unutrašnja jedinica je hladna, pa se na njoj kondenzuje vlaga iz vazduha, a zimi, kada koristimo grejanje, spoljna jedinica je hladna, pa tih dana iz nje teče voda. Količina vode zavisi od vlage u vazduhu i snage uređaja, što leti može da bude i do litra po satu.

 

Zašto, kada greje, klima nekada prestane sa radom i pravi čudan pišteći zvuk?
To je trenutak kada klima ide u odleđivanje - tzv. defrost. Reč je o normalnom ciklusu, do kojeg dolazi kada su spoljne temperature niske i koji služi da bi se spoljna jedinica oslobodila eventualnog leda koji se na njoj nakupio. Obično traje tri do četiri minuta i ponavlja se jednom na sat, ali i to zavisi od modela aparata.

Zašto klima slabo greje kad je niska spoljna ili unutrašnja temperature?
Klima nije električna grejalica, već toplotna pumpa. Niske temperature uzrokuju nizak pritisak gasa, a tada klima slabije greje. Zbog toga treba zimi, u najhladnijim danima, ostaviti uređaj da i preko noći održava neku minimalnu sobnu temperaturu (16-17 C) da bi ujutru odmah mogao da podigne temperaturu. Na taj način ćete bolje grejati prostor, a potrošiti manje struje nego da ga uključujete samo povremeno.

Zašto se iz unutrašnje jedinice povremeno čuje pucketanje?
To je savijanje plastike. Kada klima postigne zadatu temperaturu, sa radom prestaje samo spoljna jedinica, a unutrašnja nastavlja sa recirkulacijom vazduha. Menjanjem temperature kućišta, plastika se širi ili skuplja, pa se to čuje u vidu pucketanja.

Šta je godišnji servis i zašto se naplaćuje?
Godišnji servis je pojam koji često buni ljude u vezi s garancijom. Da bi vam neko dao višegodišnju garanciju, potrebno je taj uređaj periodično pregledati da bi se otklonili eventualni problemi koji se javljaju u radu uređaja. Serviser treba da ispere odvod, dezinfikuje isparivač, izduva kondenzator spoljne jedinice, prokontroliše pritisak gasa i temperaturu izduva. Kao ni kod kola, servisi nisu uključeni u cenu uređaja, nego se naknadno naplaćuju. Cena servisiranja najčešće je od 20 do 25 evra, a obično se vrši jednom godišnje, ali i češće odnosno ređe, u zavisnosti od uslova u kojima uređaj radi.

Zašto ponekad klima ima neprijatan miris?
Razlog je u bakterijama koje su se preko leta nakupile na isparivaču. U tom slučaju, potrebno je uraditi servis, koji će dezinfikovati isparivač.
 


--------------------------------------------------------------------------------

1. kriterijum - veličina prostora
ODABIR KAPACITETA KLIME
Pre kupovine klime obavezno izmerite prostor u kome će biti smeštena klima i pogledajte koliki vam je kapacitet uređaja potreban.
SASTAV BIOPROČIŠĆAVANjA VAZDUHA
Biopretfilter - je krajnji filter koji je na jedinstven način obrađen antibakterijskim sredstvima, tako da hvata male čestice prašine u vazduhu.
Biofilter - hvata manje čestice, kakvi su mikroorganizmi koji su možda izbegli biopretfilter.
Bioosvežavajući filter - daje čist i osvežen vazduh pre ulaska u izmenjivač toplote.

 

2. kriterijum - namena i oblik prostora
Nije svejedno da li klimatizujete kuću, stan, kafić ili neku veliku izložbenu halu. Prvo što je potrebno razmotriti je oblik objekta koji klimatizujete.
Primera radi, stan sa mnogo soba nećete moći da klimatizujete samo jednim uređajem, već samo jednu ili eventualno dve sobe. U manjem studiju koji nema previše zidova jedan uređaj biće i više nego dovoljan.
Bitna je i površina stakala prozora i zidova prostora - niže prostore s manje prozora možete klimatizovati slabijim uređajem, za razliku od onih sa visokim zidovima i mnogo prozora.
Učestalost otvaranja i zatvaranja vrata uticaće na promenu temperature u prostoru. Ukoliko je frekvencija veća, biće vam potrebno da jačim uređajem smanjite vreme ponovnog hlađenja prostora nakon zatvaranja vrata.
Svaki čovek u prostoriji zrači dodatnu toplinu. Poslovne prostore s mnogo zaposlenih biće potrebno klimatizovati jačim uređajem. Na kraju se u obzir uzimaju i objekti koji zrače toplotnom energijom (sijalice, vitrine, kompjuteri, uređaji, televizori...) a nalaze se u prostoriji koju nameravate da klimatizujete.
 


--------------------------------------------------------------------------------

Kako da proračunate prostor?
Ne postoji univerzalna formula kojom biste mogli da izračunate kolika vam je snaga potrebna za kvalitetno klimatizovanje prostora. Čućete podatke o 50, 60 ili 80 vati po kubiku vazduha. To ne znači ništa dok se ne zna o kakvom je prostoru reč.
Zato su bitni parametri koje ne smete da zaboravite kada proračunavate:
1. Veličina prostora koji planirate da klimatizujete
2. Namena - da li je u pitanju dnevni boravak ili je to radni prostor (gde ste aktivni)
3. Šta je prioritet, grejanje ili hlađenje. Uzima se da je za 20-30 odsto lakše ohladiti nego zagrejati prostor. Ako vaš stan ima rešeno grejanje, koje ćete koristiti za najhladnije dane, uređaj može biti za tridesetak odsto slabiji nego kad je to jedini izvor grejanja.
4. Visina od poda do plafona - razlika temperature na 3,30 metara je oko osam stepeni, a klima ima dinamičku izmenu temperature, pa duvanjem još više prouzrokuje da se topli vazduh akumulira ispod plafona.
5. Položaj zgrade i spoljni uticaj temperature - često na samo nekoliko kilometara zimi možemo imati razliku od desetak stepeni.
6. Uticaji u prostoru - ako želite da klimatizujete prodavnicu ili neki ugostiteljski objekat, morate da uračunate i sve aparate koji dodatno greju prostor, odnosno okvirni broj ljudi koji će unutra boraviti.

Prednosti:
- Komfor - idealna temperatura životnog ili radnog prostora tokom cele godine.
- Zdravlje - priče o zdravlju ili nezdravosti klime padaju u vodu kad se zna koliko je srčanih bolesnika klimu ugradilo prvenstveno zbog toga da prežive letnje vrućine. Ako pravilno koristite uređaj i ne preterujete sa razlikom temperature u prostoru i izvan njega, niko ne može reći da je zdravije okretati se u krevetu od vrućine tokom cele noći nego pokriti se laganim čaršavom.
- Ekonomičnost - stan od pedesetak kvadrata može da se greje tokom cele zime jeftino. U odnosu na termopeć, uz klasično dvotarifno brojilo, ušteda je od dva do tri puta. To je, doduše, prividna štednja, jer pre klime niste trošili na hlađenje, a sa njom hoćete, ali onda se vratite na komfor.
- Čistoća - nema dima ni pepela, kao kod drva. Nema azbestne prašine kao kod termopeći. Umesto toga ima filtere koji sakupljaju prašinu, obične i elektrostatske filtere, koji uništavaju razne bakterije, a neki uređaji imaju i jonizatore, koji pročišćavaju vazduh od neugodnih mirisa i proizvode ozon.
- Brzina - nakon svega nekoliko minuta od uključenja, ako je uređaj pravilno dimenzioniran, u prostoriji se oseti promena temperature. Uz to, moguće je tajmerima unapred podesiti paljenje ili gašenje uređaja.

Mane:
- Na niskim temperaturama, posebno ako je veća vlaga, klime počinju da gube na snazi.
- Ako želite da pokrijete ceo stan, u većini bi vam slučajeva trebalo nekoliko klima-uređaja ili barem multisplit sistem, što se u stvari svodi na isto.
- Izmena toplote je dinamička, što znači da se vazduh u prostoru neprestano kreće, pa daje utisak da je hladnije nego što stvarno jeste.
 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak