Klima – spas od vreline

Politika 11.06.2008 12:09
Klima – spas od vreline


Split sistemi – namenjeni su za upotrebu u stanovima i kućama; sastoje se od jedne spoljne jedinice koja omogućava pogon za jednu (mono-split) ili više unutrašnjih jedinica (multi-split).Izbor mesta ugradnje unutrašnje jedinice uređaja

Uređaj treba postaviti blizu otvora za izlaz vazduha gde cevi i otvor na zidu mogu lako da se sprovedu. Poštujte potrebnu udaljenost od tavanice i zida, da filter za vazduh može lako da se izvadi na jedan metar ili više udaljen od televizora, radija.

Izbor mesta za ugradnju spoljašnje jedinice uređaja

Postavite uređaj na mesto sa dobrim protokom vazduha, a ne gde postoji mogućnost curenja zapaljivih gasova. Poštujte potrebnu udaljenost od zida i nemojte ih ugrađivati na prljavo ili masno mesto, blizu izlaza vulkanskog gasa, uz more ili blizu puta.

Prozorski uređaji – jedna jedinica koja se montira na prozor predstavlja i spoljnu i unutrašnju jedinicu.

Inverter klime – koristite invertere koji konstantno kontrolišu rad kompresora, imaju nizak nivo buke i nižu potrošnju energije; dosta su skuplje od split-sistema i slabo zastupljene na našem tržištu.

Veliki sistemi – tj. specijalni uređaji za specijalne prostore i posebne namene (obično se namenski projektuju, tj. rade prema projektu).

Korisni saveti

Odabir klima-uređaja treba uraditi prema njegovoj jačini, to jest prema kvadraturi prostora u kome će biti postavljen. Pri kupovini prodavci će vam odmah napomenuti da li je uređaj koji vas interesuje po kapacitetu „devetka”, „dvanaestica”, „osamnaestica” ili „dvadestdvojka”.

Zdrava sredina postiže se kombinacijom sledećih faktora: temperature, nivoa vlage, čistoće i protoka vazduha. Iz tog razloga je poželjno da klima ima sledeće funkcije: hlađenje, grejanje, smanjivanje vlage (ili regulacija vlage), ventilaciju.

Ekologija – iz ekoloških razloga klima bi trebalo da ima takozvani zeleni – ekološki gas (treba da bude navedeno u specifikaciji proizvoda); inače to je obavezan zahtev u zemljama Evropske unije.

Filteri  – poželjno je da klima ima predfilter i filter sa aktivnim ugljenikom. Filtere treba redovno održavati, čistiti ili menjati prema uputstvu za upotrebu.

Ploča unutrašnje jedinice bi trebalo da bude odvojiva, radi lakšeg čišćenja i održavanja. U tom slučaju se može jednostavno skinuti i oprati pod mlazom vode.

Krilca – dvostruka krilca omogućavaju ravnomeran protok vazduha i optimalno, uravnoteženo hlađenje, precizno podešavanje smera strujanja vazduha – pomeranjem prema gore i dole (sving opcija); Potreban je što širi ugao kretanja: 80-90 do 120 stepeni.

Daljinski upravljač – poželjno je da sve komande budu na daljinskom a ne na displeju, tj. da postoji mogućnost ne samo programiranja već i očitavanja svih funkcija, režima rada i trenutnog statusa.

Tihi rad – treba voditi računa o nivou buke (mora da bude naveden u specifikaciji proizvoda, izražen u decibelima).

U našim prodavnicama, megamarketima i specijalizovanim kućama za tehničku robu veliki je dijapazon modela i proizvođača klima-uređaja. Cene za kućne split sisteme kreću se od 17.000 dinara pa sve do 120.000 dinara za one najbolje (ukoliko su u pitanju originalni modeli).

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak