Ekološka mašina za pranje veša

B92 11.06.2008 03:33
Ekološka mašina za pranje veša


U potrazi za rešenjem za sve teže probleme zaštite životne sredine, u Velikoj Britaniji iduće godine na tržište bi mogla da bude izbačena mašina za pranje veša koja po ciklusu koristi samo čašu vode.Kako navode u firmi "Ziros", koju je Univerzitet u Lidsu zadužio da komercijalizuje tu tehnologiju, nove mašine koristiće manje od 2 odsto vode i energije koju inače koriste tradicionalne veš mašine.

Pošto se za odstranjivanje prljavštine i fleka koriste plastične komponente, veš ostaje suv čime se ostvaruje ušteda električne energije jer ga nije potrebno sušiti, ističu u "Zirosu".

Cena novih kućnih aparata neće se mnogo razlikovati od cene tradicionalnih veš mašina.

U poslednjih 15 godina u Velikoj Britaniji upotreba mašina za pranje veša porasla je za 23 odsto. Jedno britansko domaćinstvo u proseku troši 21 litru vode po ciklusu pranja, što čini 13 odsto njegove dnevne potrošnje, ističu u nevladinoj organizaciji "Votervajz" koja se bori za smanjenje rasipanja vode u Britaniji, prenose agencije.

Tradicionalna mašina koristi oko 35 litara vode po kilogramu veša, ne računajući potrošnju struje koja je potrebna za zagrevanje vode i sušenje opranog rublja.

U Velikoj Britaniji godišnje se proda preko dva miliona mašina za pranje veša.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak