Skok indeksa Beogradske berze za početak meseca

SEEbiz 08.06.2008 15:15
Skok indeksa Beogradske berze za početak meseca


Rast indeksa na nedeljnom nivou ostaviće gotovo izvesno pozitivan utisak na sve aktere Beogradske berze, koji, prema pokazatelju BelexSentiment, u junu očekuju blagi porast tržišta, pa ostaje nada da će se ovaj trend nastaviti i u narednoj sedmici.Prva nedelja juna donela je sasvim solidan nedeljni skok oba indeksa i odličan obim prometa od 2,2 milijarde dinara. Nedelju su u potpunosti obeležile akcije banaka, koje se nalaze na prva četiri mesta najtrgovanijih akcija na sedmičnom nivou.

Možda pomalo neočekivano, jer se neizvesnost u pogledu formiranja nove vlade Srbije nastavlja nesmanjenim intenzitetom, oba indeksa Beogradske berze zabeležile su osetan nedeljni skok. Rast indeksa na nedeljnom nivou ostaviće gotovo izvesno pozitivan utisak na sve aktere Beogradske berze, koji, prema pokazatelju BelexSentiment, u junu očekuju blagi porast tržišta, pa ostaje nada da će se ovaj trend nastaviti i u narednoj sedmici.

U ponedeljak su indeksi zabeležili snažnu korekciju, pa je izgledalo da će cela nedelja proteći u sličnom trendu. Ipak, tokom narednih dana indeksi su beležili skok vrednosti, a pogotovo u poslednja dva dana, kada je taj skok bio najveći u poslednjih 20 dana. Tako je na nadeljnom nivou Belex15 porastao za 2,56%, a BelexLine za 1,16%.

S obzirom na očekivanja aktera Beogradske berze da će indeksi u ovom mesecu biti u porastu, možemo očekivati nastavak ovakvog trenda i u narednom periodu.

Sjajnom ovonedeljnom prometu akcijama kumovalo je značajno trgovanje akcijama AIK i Jubmes banke, koje su donele gotovo 60% prometa akcijama u ovoj nedelji. Kao i u prethodnom periodu, dominirale su akcije banaka, dok je jedino preduzeće iz drugih sektora na listi pet najtrgovanijih akcija građevinsko preduzeće Planum.

Ove su akcije ujedno ostvarile i drugi najveći rast cene na nedelnom nivou od 13,41%. Ipak za razliku od prethodnog perioda, kada su samo akcije AIK banke imale promet veći od 100 miliona dinara, ove su nedelje tu granicu prebacile i akcije Jubmes i Agrobanke.

Aktivnost na segmentu tržišta na kom se trguje metodom preovlađujuće cene bila je gotovo identična kao prethodne nedelje i na veoma skromnom niovu. Nijedna akcija nije dominirala ovim segmentom, jer je tek poneka prelazila dnevni obim prometa od 10 miliona dinara. I iznos ovonedeljnog prometa na MPC segmentu ostao je na približno istom nivou u odnosu na prošlu sedmicu, pošto se na njemu trgovalo za nešto manje od 200 miliona dinara, tako da nikakav značajniji pomak nije učinjen.

Tokom cele nedeljne tržište obveznica beležilo je fantastičan obim prometa, pa je prosečan dnevni obim trgovanja iznosio čak 1,3 miliona evra. Promet je tokom nedelje konstantno opadao, ali je samo poslednjeg dana ove nedelje iznosio gotovo koliko ceo promet obveznicama u prethodnoj sedmici. Gotovo celinu ovog prometa ostvarila su domaća lica, pošto je interesovanje stranaca za obveznice ove nedelje bilo je na veoma skromnom nivou od tek 3%.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak