Za tri minuta od Bloka 70 do Ade

Blic 24.04.2008 03:53
Za tri minuta od Bloka 70 do Ade


Beograđani će se od petka voziti brodovima javnog prevoza. Za samo dvadeset minuta građani će moći da stignu od Brankovog mosta do Bloka 70 po ceni od 50 dinara. Ceo projekat biće deo sistema javnog prevoza jer će, prema najavama, na brodovima važiti i mesečne markice GSP.Brodovi će prevoziti putnike na liniji Blok 70 - Ada Ciganlija - Brankov most. Na raspolaganju Beograđanima za sada će biti dva broda kapaciteta po 56 putnika koji će saobraćati na svakih dvadeset minuta.
- Od Bloka 70 do Ade Ciganlije biće im potrebno svega tri do četiri minuta, dok će od Brankovog mosta do Bloka 70 brodovi stizati najviše za dvadeset minuta uzvodno - kaže Stevan Mićić, direktor firme „Metro na vodi“ čiji brodovi će od petka prevoziti Beograđane.
Mesta na kojima će bordovi pristajati koliko toliko su povezana sa autobuskim i tramvajskim linijama. Sa strane Novog Beograda stajalište za brodiće se nalazi u blizini autobuskih okretnica u Blokovima 70 i 70A. Putnici će praktično moći da iz autobusa 68 (Blok 70), 76 i 81 (Blok 70A) presednu na brod i prevezu se do Ade Ciganlije ili Brankovog mosta. Na Adi Ciganliji posetiocima će na usluzi biti vozić do stajališta brodova, dok je kod Brankovog mosta pristanište povezano sa tramvajskim linijama 2, 11 i 13 koje staju tačno ispod mosta. Beograđani koji se autobusom dovezu do Brankovog mosta moći će da se spuste stepenicama ili liftom za bicikliste do mesta gde će pristajati brodovi jer se pristanište nalazi tačno kod ulaska u lift.
Željko Đukanović, direktor Direkcije za javni prevoz kaže da je u pitanju eksperimentalni period. Iako je bilo najava da će građani brodićima moći da prevezu i svoje bicikle, u „Metrou na vodi“ kažu da će to biti moguće samo ukoliko na brodovima ne bude velika gužva.

Stajalište kao letnja terasa
Stanica kod Brankovog mosta prostiraće se na 200 kvadrata, a njeno uređenje privodi se kraju. Stajalište ima i zatvoreni deo gde bi se putnici sklonili za vreme zime ili u slučaju da padne kiša i u mnogome podseća na letnju terasu. U planu je izgradnja još četiri stanice koje treba da budu završene do leta.

Koliko minuta za svaku relaciju

Blok 70 - Ada Cigalnija

3-4

Blok 70 - Brankov most

12-15

Brankov most - Blok 70

20

Ada Ciganlija - Brankov most

10


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak