Zašto otiču noge oko zglobova

Dnevniavaz 18.04.2008 18:03
Zašto otiču noge oko zglobova


Šta treba znati o promenama na koži potkolenica koje nastaju kao posledica hronične venske insuficijencije...Hipostazički dermatitis manifestira se promjenama na koži donjeg dijela potkoljenica. Nastaje kao posljedica hipoksije tkiva usljed hronične venske insuficijencije.

Znaci hipostazičkog dermatitisa su edem (otok), dermatitis, pigmentacija i fibroza kože. Otok nastaje na gornjoj strani stopala, oko gležnjeva i sa prednje strane potkoljenica, perzistira tokom dana, a noću se povlači.

Sklonost infekcijama

Dermatitis se manifestira crvenilom, pojavom bistrih mjehurića, vlaženjem, a potom i stvaranjem krusta i ljuštenjem. Kasnije postaje zagasito crvene boje.

Kako bolest prelazi u hronični stadij, koža postaje suha, liheinficirana, a oko skočnih zglobova zadebljana i tvrda. Sivkastosmeđe je boje, izbrazdana i hiperkeratotična. Tako oštećena koža sklona je bakterijskoj infekciji i iritaciji.

Na ovakvoj koži lako nastaje senzibilizacija lokalnim medikamentima, pa nastaje i kontaktni alergijski dermatitis. Suzbijanje i sprečavanje zastoja u venskoj cirkulaciji na nogama prva je i najefikasnija mjera u prevenciji i liječenju ovog oboljenja.

U terapiji se, ovisno o stadiju bolesti, koriste obloge i kreme, a važno je izbjegavati lokalnu promjenu kontaktnih alergena. Nakon sanacije dermatitisa potrebno je korištenje elastičnih kompresivnih zavoja.

Kao posljedica uznapredovale hronične venske insuficijencije može nastati hipostazički ulkus. To je otvorena rana smještena obično na koži donjeg dijela potkoljenice. Bolest je česta, pogotovo kod starijih osoba. 

Ulkus se uglavnom vidi na donjoj trećini potkoljenice, uglavnom sa unutrašnje strane. Može biti jedan ili više, a njihovim spajanjem nastaje veći ulkus. 

Problemi dijabetičara

Dno ulkusa ispunjeno je gnojem i raspadajućim tkivom, a zagađeno je mnogim bakterijama. Rubovi ovih ulkusa uglavnom su tvrdi. Bolesnici osjećaju bol. Ovi ulkusi mogu trajati jako dugo, pa i nekoliko mjeseci i godina ako se ne liječe. 

Isto tako, nakon izlječenja mogu nastati novi ulkusi. Bakterije sa dna ulkusa mogu prijeći na okolnu kožu usljed čega nastaje upala okolnog tkiva. Veće komplikacije ovog oboljenja česte su kod bolesnika koji boluju od dijabetesa.

Kako liječiti hipostazički ulkus

U prvoj fazi liječenja ovog oboljenja potrebno je čišćenje ulkusa kako bi se smanjila upala i sekrecija i kako bi se djelovalo na prisutne bakterije. U drugoj fazi liječenja potiče se nastanak granulacijskog tkiva kako bi se ulkus ispunio i omogućilo da sa njegovih rubova započne epitelizacija, što dovodi do zacjeljenja.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak