Peti dan pada indeksa Beogradske berze, mali promet

B92 08.04.2008 00:05
Peti dan pada indeksa Beogradske berze, mali promet


Peti uzastopni dan indeksi akcija Beogradske berze su u padu, indeks Belex15 za 0,72 odsto, a Belexline za 0,52 procenata.Promet je vredeo tek 73,59 miliona dinara, odnosno nešto više od 900 hiljada evra, najmanje u poslednjih mesec i po dana. Učešće stranih investitora spustilo se na na 28,5 odsto u ukupnoj i nešto više od 30 odsto u trgovini akcijama pri čemu je u kupovini akcija bilo 21, a u prodaji gotovo 40 procenata.

U kontinuiranoj trgovini najveći gubitnici su građevinske firme. Beogradskom "Ratku Mitroviću" [RMBG] cena je pala gotovo osam i po odsto, do minimuma za godinu dana, dok je akcija užičkih Puteva [PUUE] izgubila nešto više od sedam odsto.

Pad od tri i po odsto ubeležio je Simpo [SMPO], akcija Komercijalne banke [KMBN] pojeftinila je nešto više, a Globos osiguranja [GLOS] nešto manje od dva odsto. Pri tome je u trgovini akcijama Komercijalne ostvaren danas najveći promet, od 7,4 miliona dinara.

Najveći rast ubeležila je zemunska Galenika Fitofarmacija [FITO], od 3,34 odsto, a u prometu je bilo 13 hartija preduzeća kojem je sinoć izgorelo skladište pesticida. Akcija Baninija [BNNI] poskupela je 2,38 odsto a po izmedju procenat i dva dobili su Privredna banke Beograd [PRBN], Alfa plam [ALFA] i Imlek [IMLK].

Na listi akcija sa većim prometom, pored Komercijalne, našle su se još tri banke - niška AIK [AIKB] sa 5,9 miliona dinara, beogradska Agrobanka [AGBN] sa 5,4 miliona i novosadska Metals [MTNB] sa 2,7 miliona, kao i gornjomilanovački Metalac [MTLC] sa 2,3 miliona.

U trgovini po metodu preovlađujuće cene najvredniji promet bio je u trgovini akcijama prehrambenog preduzeća Beograd [BGBGM], od 4,9 miliona dinara, po nepromenjenoj ceni od 2.100 dinara za akciju, inače maksimalnoj za godinu dana.

Promet od 4,9 miliona dinara ostvaren je na tom segmentu i u trgovini akcijama Lokve [LKVE] iz istoimenog mesta. Akcija poljoprivrednog preduzeća menjala je vlasnika po 793 dinara ili po dosadašnjem maksimumu.

U trgovini akcijama kragujevačkog Takovo osiguranja [TKOSM), po stabilnoj ceni od šest hiljada dinara za akciju, najnižoj za godinu dana, ubeležen je promet od 4,8 miliona dinara.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak