Za dva miliona evra prodao Švajcarcima državnu zemlju

Građanski list 02.04.2008 14:51
Za dva miliona evra prodao Švajcarcima državnu zemlju


Kontroverzni novosadski biznismen Dragoslav Vuković uhapšen je pod sumnjom da je jednom švajcarskom preduzeću za dva miliona evra prodao gradsko građevinsko zemljište kod Kaćke petlje.Prema saopštenju Policijske uprave u Novom Sadu, on je zloupotrebio službeni položaj vlasnika preduzeća "Vuković oktan" i sa švajcarskom firmom "Mentor AG" u aprilu pretprošle godine sklopio kupoprodajni ugovor za 26 hektara zemlje.

Vuković je znao da je zemljište u vlasništvu Republike Srbije, jer se protiv njega vodi pretkrivični postupak zbog identične nezakonite transakcije u vezi s istom parcelom, navodi se u saopštenju. Uz krivičnu prijavu, sproveden je dežurnom istražnom sudiji Okružnog suda u Novom Sadu.

Dragoslav Vuković postao je poznat 2001, kada su ga oteli pripadnici zemunskog klana i njegov otkup naplatili dva miliona maraka.

Istovremeno, prema podacima Agencije za privredne registre, on je vlasnik pet preduzeća koja u nazivu imaju njegovo prezime – "Vuković komerc", "Vuković oil", "Vuković oktan", "Vuković 1967" i "CO Vuković".

Takođe, 2005. godine radnici "Novotransa" optužili su ga da je, kao predsednik Upravnog odbora te firme, sebi prepisao 2,6 hektara zemljišta.

U julu prošle godine podignuta je krivična prijava protiv Vukovića i direktora njegovog preduzeća "Vuković oil" iz Veternika Dragana Radivojevića. Prema saopštenju PU, Dragoslav Vuković je zajedno s ostalima oštetio budžet Srbije za ukupno 81.300.761,63 dinara. U dogovoru s Radivojevićem, Vuković je 2005. godine nelegalno nabavio oko dve i po tone naftnih derivata a da pri tom nije platio akcize i PDV. On je izbegao plaćanje akcize od 41.644.294,06 i umanjio PDV za 24.958.005,30 dinara. Pri prodaji razne robe korišćena je lažna dokumentacija, u

kojoj je nezakonito iskazan prethodni PDV s pravom na odbitak, dok je u stvarnosti roba prodata na crno nepoznatim kupcima. Tako je Vuković izbegao poreske obaveze od 10.835.642,59 dinara. Osim što su utajili porez, Vuković i saradnici falsifikovali su službene isprave, jer su sačinjavali, overavali i upotrebljavali dokumenta ciju lažnog sadržaja – fakture, otpremnice i poreske prijave. Vuković je tada nabavio lažne fakture o navodno izvršenim građevinskim uslugama, s nezakonito iskazanim PDV-om s pravom na odbitak. Preduzeće "Vuković oil" umanjilo je poresku obavezu za iznos prethodnog PDV-a i tako izbeglo plaćanje poreza od 3.862.831,68 dinara.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak