Svemoguća terapija laserom

Gradjanski list 31.03.2008 13:13
Svemoguća terapija laserom


Već od ranih šezdesetih godina prošlog veka laserska terapija se primenjuje u različitim granama medicine, pre svega u estetici, stomatologiji, hirurgiji i dermatologiji.Ova tehnologija stalno napreduje povećanjem performansi lasera, time obezbeđujući veći komfor i manji rizik za pacijente. Svetlosne terapije su široko prihvaćene u estetskoj medicini. Fotona laseri poseduju tri najbolje talasne dužine zraka, obezbeđujući sigurnost, najkomforniji i najefikasniji tretman. Laserskom terapijom može da se tretira širok spektar dermatoloških problema, kao što su uklanjanje mladeža, površnih benignih promena tipa papiloma i dermatofibroma, bradavica na svim lokalizacijama, keratoza, lečenje herpesa, uklanjanje krvnih mladeža, proširenih kapilara lica i tela, lečenje gljivične infekcije nokatnih ploča, gnojnih i konglobiranih akni, neoperativni tretmani uraslih noktiju... Svoju široku primenu laserska terapija je našla i u estetskoj hirurgiji, gde je pomoću nje moguće: trajno uklanjanje dlaka, ožiljaka, tetovaža, smanjenje bora, antiejdž terapije, tretmani mestimične pojačane pigmentacije kože... Smatraju ga svemogućim u kozmetici zato što se vrlo efikasno a bez noža bori protiv tri najveća ženska neprijatelja – strija, akni i celulita.

Fotona laseri visoke tehnologije važe za najbolje laserske sisteme na svetu, a odnedavno je i kod nas, u ordinacijama "Dermamedike", moguće uraditi različite intervencije. Pod vođstvom dr Jasmine Kozarev, specijaliste dermatologije i estetske laserske hirurgije, u Sremskoj Mitrovici i Beogradu laserima najnovije generacije pacijenti mogu da reše svoje estetsko-dermatološke probleme. Ordinacija je nabavkom SP plus tehnologije proširila svoju već postojeću ponudu tretmana diodnim i soft laserima. Soft laser se koristi za biostimulaciju, ubrzanje zarastanja tkiva i ubrzanje metabolizma na mestu koje se tretira te dovodi do povlačenja otoka, smirivanja zapaljenja (akne, herpes). Diodni laser je predviđen samo za epilaciju ograničenih malih zona. Zbog cene usluga najidealniji je za tretiranje zone obrva i nausnica. Ordinacija i laboratorija objedinjuju zajednička istraživanja dermatologa i kozmetologa na osnovu kojih je kao rezultat nastao i program medicinske kozmetike, izrađen od najkvalitetnijih sirovina, visoke čistoće bez štetnih konzervansa, emulgatora i boja. Pouzdanost proizvoda je rezultat proizvodnje po strogim načelima farmaceutske industrije, a svi rezultati njihove primene su dokazani dermatološkim testovima na toksičnost, alergogenost i iritativnost. Dr Jasmina Kozarev ima dugogodišnje iskustvo u dermatološkoj praksi i posebno je profesionalno afirmisana na polju alergologije, kozmetičke dermatologije, dermatohirurgije i estetske laserske hirurgije.

Rešite se fleka na koži uz neinvazivne metode – U poslednjih dvadesetak godina dramatično se povećao izbor terapijskih mogućnosti u tretmanu pigmentnih dishromija, to jest hiperpigmentacije koja nastaje zbog pojačanog stvaranja melanina ili povećanja broja pigmentnih ćelija. Veliki izbor terapijskih mogućnosti upotpunjen je i povećanjem interesovanja za nove hemijske supstance i nove formulacije tokom devedesetih godina. Zahvaljujući stalnim laboratorijskim ispitivanjima, mlečni polipeptid, retinol, BHA i AHA pokazuju punu efikasnost. Pigmentacija zdrave kože zavisi od količine melanina i dubine njegovog smeštaja u koži, ali i od vaskularizacije, prisustva karotena i debljine orožalog sloja. Postinflamatorne hiperpigmentacije predstavljaju tamno pigmentovane makule i slivene plaže na mestima zapaljenja. One mogu biti prisutne kod svih tipova kože, ali su najintenzivnije i najteže za lečenje kod osoba tamne kože. Melazmu, fiziološku pojavu pojačane pigmentacije na licu u trudnoći, karakteriše pojava mrko pigmentovanih makula i plaža, tipično lokalizovanih na bočnim stranama obraza, čelu, na gornjoj usni i iznad nje. Najčešće su hiperpigmentovane plaže jasno ograničene i lako uočljive. Iako je predispozicija za nastanak melazme van trudnoće nasledna i verovatno prisutna već na rođenju, stanje ne postaje očigledno sve dok se u periodu adolescencije ne dostigne odgovarajući nivo cirkulišućih estrogena.

Dubina pigmenta u koži je promenljiva, što ima direktnog uticaja na izbor terapije u tretmanu dishromije. Pri pregledu dishromične kože uočavaju se tri tipa melazmi: epidermalni tip (svetlosmeđe boje), dermalni tip (pepeljastosmeđe boje) i mešoviti tip (tamnosmeđe boje). Terapija obuhvata niz postupaka koji su usmereni na usporavanje ćelijskih deoba pigmentnih ćelija, smanjenje njihovog broja i smanjenje sinteze pigmenta. Dermoabrazija je kroz dug period bila uspešna u tretmanu ožiljaka pa i hiperpigmentacija. S druge strane, mikrodermoabrazija kristalima aluminijum-oksida prvi put je sprovedena u Italiji pre dvanaest godina, a u poslednje vreme postaje vrlo popularna, s obzirom na jednostavnost izvođenja i minimalne komplikacije. Kristali aluminijum-oksida uzrokuju multiple mikrotraume epiderma. Period zarastanja je od tri do pet dana, a posebnu prednost daje mogućnost ponavljanja tretmana svake dve nedelje, te nastavak kućne terapije gelom s mikrokristalima aluminijum-oksida.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak