Stanje na berzi: Isplativo čekanje ...

Politika 24.03.2008 06:24
Stanje na berzi: Isplativo čekanje ...


Staro je berzansko pravilo da akcije kao i svaku robu treba kupovati kada su najjeftinije i prodavati ih kada su najskuplje, naravno ako se želi što veći kapitalni dobitak, ili barem veći nego prihod od štednje u bankama.Višemesečna korekcija, koja od juna prošle godine vlada na Beogradskoj berzi, idealno je vreme za investiranje, ali i vrlo nepovoljno za prodaju akcija.
Dok većina prodavaca liferuje akcije u panici i strahu od kraha berze, manji broj akcionara to radi u iznudici ukoliko im je novac hitno potreban, ili ukoliko nemaju razuđen portfelj, to jest sredstva uložena i u štednju, odnosno nekretnine i druge vidove pasive, kazano bankarskim rečnikom. 

Pre odluke o prodaji akcija budući akcionari bi trebalo da znaju da su startne berzanske cene, po pravilu, znatno niže od kasnijih kada se trgovanje zahukta, ali i da povremeno naiđu „mršavi” meseci kada je neophodno imati strpljenja i sačekati pravi trenutak za otuđenje akcija po najpovoljnijoj ceni.
Akcionari koji su požurili s prodajom akcija Apatinske pivare po ceni od 1.350 dinara kakva je bila prvog dana trgovanja na berzi, da podsetimo, samo nekoliko dana docnije – kad je država svoj udeo prodala po pojedinačnoj ceni od 11.300 dinara, imali su priliku da se „udaraju” po čelu.
Ta cena je dugo važila i za male akcionare koji su imali strpljenja da sačekaju s prodajom, a menjala se s promenom odnosa kursa dinara u odnosu na evro. 

Primera radi, „Tigar” AD, prva listirana kompanija na berzi koja je 10. aprila 2007. godine svoje akcije počela da prodaje na organizovanom berzanskom tržištu, takozvanom listingu A, premijerno je iznela „na pazar” akcije 31. maja 2005. godine, a njihova najniža cena u prometu bila je 14. juna te godine, kad je iznosila 1.300 dinara. Najviša cena akcija ovog emitenta bila je 17. aprila 2007. godine kad je iznosila 3.199 dinara.
I akcije „Soja proteina”, koje su u prometu od 2. septembra 2002. godine, a na listingu od 26. oktobra lane, 11. avgusta 2003. godine imale su cenu od svega 180 dinara. Međutim, 30. aprila lane postigle su vrtoglavih 6.699 dinara. 

Da se isplati čekanje pravog trenutka, bez obzira na broj meseci pa čak i godina, pokazuju podaci o kretanju cena akcija „Energoprojekt holdinga”, koje su se u vanberzanskom prometu pojavile među prvima, 7. maja 2001. godine, da bi 19. jula lane, dospele na zvanično berzansko tržište.
Njihova najniža cena bila je 11. avgusta 2003. godine, a iznosila je 151 dinar, a najviša je bila, po akcionare srećnog i berićetnog 17. aprila prošle godine, kad se vinula do 3.400 dinara.
Ovi podaci pokazuju da ne treba žuriti s prodajom i trčati „na prvu loptu”, jer je velika izvesnost da će njihova cena rasti, posle oporavka berze.
Ovo tim pre, što je veliki broj kompanija čije akcije se promeću na berzi, dobro poslovao lane i ima ambicije da nastavi tako, što znači da ima ekonomsku podlogu za rast cena i povećanje vrednosti akcijskog kapitala, pogotovo ukoliko se krene u intenzivnije investiranje.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak