MODA I STILOVI : Šta je uopšte moda ?

Valoviljepote 21.12.2007 19:57
MODA I STILOVI : Šta je uopšte moda ?


U užem smislu riječi moda je način odijevanja ljudi - prolazan - koji se mijenja, a u danom trenutku ju prihva­ćamo zbog njezine Ijepote ili prikladnosti. Moda se mijenja zajedno s onima koji je prihvaćaju. Povijest mode ima svoje okvire - društvene odnose, stupanj civilizacije, ekonomske uvjete i kulturnu razinu naroda o čijoj se modi govori. Moda nije izum našeg vremena; postoji otkako postoje i ljudi.

Neki modu slijede, a neki ju stvaraju i uvode. Brojni kreatori često ne vode računa o tome hoće li novi trend poljepšati ženu. Na sreću, modne ludosti kratka su vijeka. Današnji modni trenutak obilježava klasična linija, bez obzira na to je li riječ o linijama "trapeza", "ovala" "A" ili "H". Klasična linija na ženi ističe ono što je lijepo, a skriva nedostatke, pridonosi jednostavnosti, samopouzdanju i njezinu sigurnijem nastupu u društvu. Ima žena koje su nezadovoljne svojim izgledom, uvjerene da ne mogu držati korak s lijepim ženama. Ali to ne mora biti tako. Ljepota nije samo u lijepom licu i lijepom tijelu. I žena sasvim prosječna izgleda, ako je dobro odjevena, što ne znači i da slijedi sve modne trendove, može biti uspješnija u životu od lijepe žene. A tajna je dobrog izgleda u držanju tijela, u tome kako žena nosi odjeću, bila ta odjeća u modi ili ne, kakav je stvorila stil.

Imati svoj stil

Žena sa stilom je ona koja iz svog ormara s malo mašte i dosjetljivosti pronalazi nove kombinacije i slaže ih u maštovite komplete. / Ungaro Parelle/

Drage žene, budite objektivne i iskrene prema sebi, priznajte si svoje nedostatke i pronadite što vam zaista najbolje pristaje. Ne oponašajte druge, jer ono što njih čini lijepima i elegantnima ne znači da će pristajati i vama. Znati pogoditi ono pravo, naći mjeru i imati svoj stil - najveće je umijeće odijevanja. Navest ćemo nekoliko stilova od kojih su neki i danas u modi, a vi odaberite onaj za koji držite da najviše izražava vašu osobnost.
Vrti se i zavrti na modnom vrtuljku. Danas je modna ponuda jako bogata a kreatori kao i žene vole malo pomiješati stilove i stvoriti duhovitu, slobodniju modnu kreaciju, primjerenu našem vremenu.

Glazbeni stil

Stiže nam s glazbenim porukama, ali ne počinje od punka ili grungea, a ni hipija. Nešto je agresivniji negoli prijašnjih godina i zato mladima drag, jer su u njemu sadržane modne naznake koje podsjećaju na ulicu i zabavni život.

Retro stil

Vraća nas nekoliko desetljeća unatrag, ponekad strogih linija, ponekad raskošan, ali i mekan i romantičan - ovisno o uzoru: Mozart look, Dior, sve do novoga modnog predloška. Opet su moderne linije iz tridesetih, poput linija Bonny&Clide i Marlene Dietrich, iako to i nije novi stil nego kopija s manjim ili većim varijacijama.

Mornarski stil

Za taj su stil karakteristične boje - u osnovi uvijek bijela s plavom ili crvenom, a u rafiniranim kombinacijama sa žutom, narančastom i zelenom. Stil se pojavljuje u izrazito sportskoj varijanti, ali i umjerenijoj, elegantnijoj. To je stil koji nam donosi niz modnih dodataka i detalja inspiriranih morem i brodovima. Vjerni je pratitelj svake Ijetne sezone, uvijek se ponovno vraća, ali s izmijenjenim modnim linijama.

Dandy stil

U tom stilu, punom muške simbolike, mlade i samosvjesne djevojke i žene rado nalaze svoje utočište i inspiraciju. Njega najčešće obilježavaju prugasta odijela u kombinaciji s prslukom i kravatom. Žene taj stil vole najviše zbog udobnih hlača i bluza. Tipičan dandy stil na ženstven će način biti upotpunjen svilenim maramama i sitnom čipkom. U takvoj odjeći bit ćete iznimno elegantni, s izraženom individualnošću.

Hipi stil

Ne kažemo uzalud da ništa ne treba baciti, jer se prije ili kasnije moda vraća. Tako je to i s modnom linijom "djece cvijeća". Ta nas moda podsjeća na 60-e - od mini suknjica (šoseva) pa do hlača sa širim nogavicama krojenih u trapez. Ovaj stil karakteriziraju rese na hlačama i suknjama, ali i boje. Haljine su cvjetnog uzorka, nepravilne dužine, a dodatak su im šarene ogrlice. Do izražaja dolaze cipele i razne torbe. Današnji hipi stil nadopunjuju umjetne trepavice i tuš. Ovaj je stil očito mnogima šarmantan i privlačan, jer vidimo sve više njegovih poklonika.

Ciganski stil

Ovaj stil obilježavaju isprane tkanine i slojevita odjeća. I tu je izrazito zastupljen cvjetni uzorak pogotovo na suknjama. Suknje od tanke cvjetne tkanine i na volane nose se jedna na drugu u kombinaciji s prslukom i dugom "muškom" košuljom.

Ljepotu toga stila pojačava marama vezana oko glave uz nakit koji zvecka i koji se sjaji, a ne mora biti skup.

Casual stil

Kao izraz sportske elegancije, ovaj je stil primjenjiv u gotovo svakoj prigodi s velikim mogućnostima kombinacija. Casual stil najviše vole djevojke te mlade, dinamične, uglavnom zaposlene žene jer odjevene u tom stilu djeluju šarmantno i suvremeno.

U današnji casual stil pripadaju uglavnom razni kostimi, kompleti, što se najviše kombinira s modnim dodacima koje čine bluze, marame, mini majice i ostali sitni detalji.

Orijentalni stil

U posljednjih nekoliko godina Daleki nam se istok sve više približava. Modni stil koji podsjeća na ta područja prepoznat ćemo po egzotičnim bojama i isto takvim motivima tkanine koji daju garderobi dah svježine. Takav stil prije svega pristaje mladim djevojkama koje se vole igrati svojim izgledom i biti drukčije od ostalih.

Etno stil

Može biti ležeran, romantičan, vatren, vedar - ovisno odakle dolazi, tj. kojim smo podnebljem nadahnuti: latinoameričkim, dalekim sjeverom ili arapskim zemljama... Bojama i tkaninama etno stil približava nam i te krajeve.

Odjeća je izradena iz prirodnih tkanina: pamuka, jute, svile, lana, kože; s dodatkom originalnoga narodnog nakita.

Etno stil našeg podneblja bio je vrlo bogat i raznolik što se ogleda u našim narodnim nošnjama. Danas biti odjeven u etno stilu znači imati moderno izradenu odjeću, koja je prozračna, lagana i profinjena s dodacima narodnog veza prenesenoga s originalnih nošnji.

Upoznajte svoje tijelo, odaberite svoj stil - i bit ćete uvijek u modi.

Danas se ne može reći: "Ovo je moderno, ovo nije", jer je moderno sve što nam donosu modne kuće, a svaka modna kuća ima svoj stil i lansira nešto drukčije od ostalih. lako modu stvaram, ne slijedim ju. Održavam stil koji najbolje izražava moju osobnost. lako je vaš izgled prije svega vaša osobna stvar, imajte na umu da dobro odjeven i uredan čovjek djeluje i na raspoloženje drugih Ijudi.

Za početak našeg druženja na ovim stranicama ljepote odabrala sam ponešto o modi i modnim stilovima. Ubuduće ćete moći čitati o ljepoti žene: od odijevanja do make-upa.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak