Negativna nula na Beogradskoj berzi

Biznis novine 20.03.2008 17:12
Akcije kompanije „Simpo" predvodile su grupu hartija sa najvećim rastom

Akcije kompanije „Simpo" predvodile su grupu hartija sa najvećim rastom


Belex15 pao za 0,06 poena, odnosno 0%, a promet bio skromnih 1,6 miliona evraUkupna vrednost jučerašnjeg prometa na Beogradskoj berzi slobodno se može nazvati slabom, budući da je dostignut nivo od svega 1,6 miliona evra. Nakon nekoliko dana u plusu, oba berzanska indeksa juče su zabeležila manji pad i to od 0,06 poena kada je reč o indeksu Belex15, odnosno 0,29 poena kada je u pitanju indeks Belexline. Time gotovo da je anuliran, ruku na srce, takođe mali rast ovih indeksa koji je zabeležen u utorak. Što se tiče indeksa Bečke berze - SRX, on je juče bio u plusu sa skokom vrednosti od 0,09 procenata.

Iz fondova otišlo dva miliona evra

Vrednost imovine svih otvorenih investicionih fondova koji posluju u Srbiji je zaključno sa 18. martom iznosila nešto više od 38,8 miliona evra.

Samo u poslednjih pet dana iz fondova u našoj zemlji izašlo je oko dva miliona evra, a jedini fond koji nije imao problema sa odlivom novca, odnosno povlačenjem investitora je otvoreni investicioni fond „Trijumf". Naime, vrednost imovine fonda u pomenutom periodu porasla je za 1,7 miliona dinara.

Najviše novca je u poslednjih pet dana izašlo iz balansiranog investicionog fonda „Delta plus", zatim „Rajfajzen akcija" i fonda „Fima proaktiv". Najmanje novca je povučeno iz fonda „KD Ekskluziv", što je i razumljivo, budući da taj fond trenutno raspolaže sa najmanjom imovinom na tržištu.

Grupu akcija sa najvećim rastom predvode akcije kompanije „Simpo". Njihova cena je skočila za 18,52 procenata, uz obim trgovanja od 223 akcije. Ovoj grupi pripadaju i akcije kompanije „Telefonkabl" (+13,64 odsto), zatim „Dijamanta" (+11,11 odsto) i kompanije „Voda Vrnjci" sa skokom od 5,26 odsto.

Prve na listi jučerašnjih gubitnika su akcije zrenjaninskog „Radijatora" koje su ostvarile pad od maksimalnih 20 odsto. Nešto blaži gubitak pretrpele su i akcije „Agrocoopa" (-17,95 odsto), „Energomontaže" (-9,72 procenata) i akcije kompanije „Vital" (-6,94 odsto).

Najtrgovanije akcije na Beogradskoj berzi juče su bile akcije AIK banke, „Sojaproteina" i „Baninija". Što se tiče obveznica, na meti investitora juče su najviše bile obveznice Republike Srbije iz serije A2009, čija vrednost prometa je iznosila nešto više od 1,6 miliona dinara.

Učešće stranih investitora je bilo na nivou od 49,5 odsto, pri čemu su oni bili mnogo angažovaniji kao prodavci nego kao kupci.

 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak