Kamena Pizza peć za sto dinara

Uradi.com 18.03.2008 17:22
Kamena Pizza peć za sto dinara


Tradicionalne peći za hleb ili pizze imaju kamenu ploču za pečenje ( i kamene zidove ) ili keramičku ploču i zidove, koje zadržavaju toplotu i ravnomerno je prenose po površini hleba ili pizze koja se u takvoj peći peče. Intenzivna i trenutna toplota iz prethodno zagrejanog kamena čini da testo pečeno u ovakvoj peći postane reš krckavo, ali ne i tvrdo.Ni jedna peć ne može napraviti ovako ukusna testa. Naravno, ovakvu već gotovu peć možete kupiti, ali ona košta mnogo, nekoliko hiljada evra, ili je napraviti sami za svega stotink dinara.
Kamen ili keramika
Za samogradnju postoji više opcija, možete kupiti kamen prema dimenzijama vaše rerne ili neglazirane keramičke pločice, čak možete iskoristiti i keramičku posudu (tacnu) za zalivanje od velike saksije dobro je očistiti i koristiti tako što ćete je okrenuti naopako.
Na slikama je nekoliko primera u kojima je korišćen kamen za oblaganje staza pravouganog oblika, odabranog prema dimenzijama rerne.
Kamen koji nije potpuno ravan treba izravnati grubom šmirglom dok ne dobijete ravnu površinu za pečenje.
Postavljanje kamena u rernu
Pečenje testa
Stavite pripremljeni kamen u rernu, kao na slici, pre pečenja morate ugrejati rernu na 500° najmanje 20 minuta. Pizzu peći tako što je stavite na kamen. Ako vas brine da se testo ne zalepi pospite malo brašna na kamen, pizza će se biti ispečena za deset minuta. U ovoj peći takođe možete peći hleb i sve vrste peciva.
Čišćenje kamena
Kada se kamen ohladi sastružite testo sa njega i isperite čistom vodom, ne koristite sapun niti deterdžente, jer će testo dobiti ukus sapuna.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak