Iznenadni gosti

Ženski svet 18.03.2008 17:19
Iznenadni gosti


Tradicija je u našim krajevima da se gosti lepo dočekuju i da se uvek rado primaju. Međutim, postoji i nezgodan deo te tradicije, a to je da se može desiti da vam se gosti najave pola sata pre dolaska - a vama je kuća u haosu. Srećom, i za pola sata se može štošta uraditiZa doček gostiju nije neophodno da kuća bude blistava kao apoteka, tako da bi trebalo da je moguće i prilično neuredan stan koliko-toliko pospremiti za pola sata (ako niste od onih koji će opušteno i nonšalantno reći gostima nešto kao: "Izvinite, ovde je priličan haos", i ne uzbuđivati se zbog toga da li će vas smatrati aljkavom). Ono na šta bi prilikom sređivanja prvo trebalo obratiti pažnju jeste vi sami - gosti će prvo videti vas. Proverite kako ste obučeni, proverite frizuru (uvek je možete za minut učiniti urednom šnalama), ako želite, stavite malčice šminke i obavezno operite zube.

Ukoliko vam je stan veliki pa nemate blagog pojma kako da ga sredite u tako kratkom roku, bez brige! Ne planirate da budete turistički vodič kroz sopstveni stan. Samo zatvorite vrata svih prostorija koje nećete upotrebljavati dok vam gosti budu tu.

U jednu veću kesu ubacite nepotrebne predmete koji vam prave haos u prostoriji u kojoj ćete boraviti s gostima, slično uradite i s hodnikom i trpezarijom. Kesu je najbolje skloniti u orman spavaće sobe - zaista nije verovatno da će iko od gostiju tu da priviri. Ukoliko imate sredstvo za čišćenje poliranih površina, pošpricajte sve otiske prstiju i nečistoće s ogledala, staklenih i drvenih površina stola i s rukohvata nameštaja; ako ga nemate, poslužiće i obična krpa.

Sledeći korak je da sklonite ono što bi najviše upalo u oči (izuzev početnog haosa koji ste već počistile). Dakle, ispraznite pepeljare, proluftirajte stan i protresite jastuke. Ako možete, na brzinu usisajte dnevni boravak.

A zatim - kupatilo. Većina ljudi se zgrozi kad vidi prljavo kupatilo, pa bi bilo dobro prebrisati pod, pokupiti dlake i proprati lavabo i kadu. Upotrebljeni peškiri bi trebalo da idu u korpu za veš ili u veš-mašinu, češljeve i kutijice bi trebalo skloniti na svoje mesto, a zatim staviti čiste peškire i proveriti ima li dovoljno sapuna i toalet-papira.

Pred kraj - kuhinja. Prljave sudove sklonite - ako imate mašinu za sudove, u nju, ako je nemate, privremeno ih možete smestiti u rernu, pošto teško da ćete imati vremena da ih operete. Sklonite nepotrebne stvari s radnih površina, u frižider ili u špajz.

Ako želite, nakon luftiranja prostorije možete poprskati osveživačem (bor ili lavanda su uobičajeni). Onda zatvorite oči na nekoliko trenutaka, opustite se, i vedri i nasmejani dočekajte goste.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak