Sremski Karlovci: Stefaneum opet u rukama crkve

Dnevnik 18.03.2008 06:05
Sremski Karlovci: Stefaneum opet u rukama crkve


Višegodišnji sudski spor između Srpske pravoslavne crkve u Sremskim Karlovcima i Međunarodne organizacije pod nazivom Svetska srpska zajednica oko zgrade Semeništa manastirskih pitomaca, poznatije kao Stefaneum, rešen je u korist crkve, čime je ona kao vlasnik ponovo stekla pravo nad tim objektom, koji joj je oduzet još u Drugom svetskom ratu. Po rečima pravobranioca Eparhije sremske Stevana Zivlaka, Stefaneum je sada u posedu crkve, koja pravi planove šta da čini s tim zdanjem.Želja mi je da zgrada u prvom redu bude obnovljena kako ne bi dalje propadala-rekao je za naš list episkop sremski gospodin Vasilije. - Zgrada po mom mišljenju treba da bude u službi prosvete, jer je i sagrađena s tom namerom. Razmišljamo o osnivanju Karlovačkog univerziteta u čijem sastavu bi bilo nekoliko fakulteta. Razmatramo mogućnosti da tu bude Muzikološki institut, konzervatorsko-restauratorska ili informatička škola. Čak sam Rusima predlagao da otvore odsek Duhovne akademije. Mnogo je ideja, ali ni jednu, kao ni obnovu zdanja ne možemo sami da sprovedemo u delo, već očekujemo podršku nadležnih državnih ministarstava.

Stefaneum je sagrađen 1903. godine za smeštaj manastirskih pitomaca, koji su u njoj boravili svega nekoliko godina, nakon čega se u njega uselilo Blagodjejanije Stefana Stratimirovića, u kom su siromašni, a odlični đaci imali besplatne obroke. Po Stratimiroviću je zgrada i nazvana Stefaneum što je do danas ostalo u upotrebi.

U Drugom svetskom ratu ustaše oduzimaju Stefanum od crkve i njime u vreme okupacije upravlja Zavod za kolonizaciju iz Zagreba , koji je i upisan kao vlasnik. Zgrada je 1959. godine nacionalizovana, a početkom dvedesetih je Savezni centar za mehanizaciju prodaje Svetskoj srpskoj zajednici sa sedištem u Ženevi, koja u njoj otvara Institut srpskog naroda. Institut je u njoj radio do oktobra 2001.godine , posle čega crkva ulazi u posed zgrade, što je bio razlog da Svetska srpska zajednica pokrene sudski spor.

 Po Zivlakovim rečima, pravosnažnom presudom Okružnog privrednog suda u Novom Sadu iz 2007. godine odbijen je zahtev te organizacije , pošto je u sudskom postupku dokazano da u vreme potpisivanja ugovora o kupovini prava korišćenja na Stefaneumu, Svetska srpska zajednica nije bila registrovana u Srbiji, pa nije mogla ni imati aktivnu legitimaciju za taj pravni posao.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak