Za oporavak Berze biće potrebni meseci

Biznis novine 17.03.2008 17:00
Vrednost indeksa Belex15 sa zatvaranja trgovanja u petak blizu je istorijskog minimuma od 991.32 (4.10.2005.)

Vrednost indeksa Belex15 sa zatvaranja trgovanja u petak blizu je istorijskog minimuma od 991.32 (4.10.2005.)


Vrhunac političke krize oborio je indekse berze rekordnim stopama i biće potrebni meseci da se vrednosti vrate u normalu, kažu brokeriVest da Vlade Srbije praktično više ne postoji i neizvesnost koju donosi naredni period izazvali su dramatičnu reakciju investitora na Beogradskoj berzi koja je, zahvaljujući tome, prošle nedelje zabeležila katastrofalan pad. Očigledno je, kaže iskusni berzanski stručnjak Branislav Jorgić iz „Jorgić brokera", da su i strani i domaći ulagači pokušali da napuste berzansko tržište, ali imajući u vidu ostvareni prosečan prošlonedeljni promet od 2,5 miliona evra dnevno, očigledno da u tome nisu uspeli i pored značajnog pada vrednosti akcija. U jednom trenutku, kaže sagovornik Biznisa, postavilo se pitanje da li da se Berza zatvori dok se politička situacija ne smiri ali, srećom, do takve rizične odluke nije došlo.

Vrednost indeksa Belex15 pala je za rekordnih 16,85 odsto i zaustavljena je na 1.615 poena, što predstavlja vraćanje na vrednost od 7. decembra 2006. i anuliranje svih pozitivnih efekata burnog rasta tokom prve polovine 2007. godine. Vrednost indeksa Belex15 sa zatvaranja trgovanja u petak bliže je istorijskom minimumu od 991.32 (4.10.2005.) nego maksimumu od 3.335,20 poena (3.5.2007.).

Raspisivanja parlamentarnih izbora za početak maja, kao i velika neizvesnost njihovih rezultata dodatno su zastrašili već preplašene investitore. Situacija je potpuno neizvesna, a kraj se ne vidi i, kako smatra Nikola Ćirković iz beogradske brokerske kuće „PS broker", postoji realna opasnost da Beogradska berza u naredna dva meseca bude dovedena u katastrofalno tešku situaciju iz koje će joj trebati meseci za oporavak.

Tektonski udar

Reakcija berze na subotnji predlog premijera Vojislava Koštunice o raspuštanju Skupštine izgledala je kao katastrofa, indeks je pao 4,55 odsto. I u utorak je došlo do snažnog pada oba indeksa, ali je on daleko slabiji nego što je to bio slučaj prethodni dan. Iako je ličilo da se situacija smiruje, u sredu je Belex15 imao novi tektonski udar - pad od 7,39 odsto. Sa minusom od 19,5, nakupljnim u prva četiri dana prošle nedelje, indeks najlikvidnijih hartija zabeležio je najveći pad od oktobra 2005. godine, od kada se meri. Belexline je zabeležio veći pad jedino u maju 2007. godine, od kada je i počela kriza na Beogradskoj berzi. Došlo je i do pada prometa za oko 160 miliona dinara u odnosu na utorak, pri čemu je jedina dobra stvar veće učešće stranih investitora, kao i njihovo veće učešće u kupovini nego u prodaji akcija.

Predsednik Komisije za hartije od vrednosti Milko Štimac u sredu nije isključio mogućnost potpunog kraha Beogradske berze u skorije vreme, ali je rekao i da niko od državnih institucija ne sme da se meša u tržište akcija, već da sama Berza, ukoliko smatra da je to potrebno, treba da obustavi trgovanje ili da reaguje nekom drugom merom. Štimac je istakao da je dobra stvar u svemu što na pad berzanskih indeksa nisu uticali ekonomski, već politički faktori i da čim se politička situacija u zemlji stabilizuje, i Berza će se oporaviti.

Nakon katastrofalne trgovačke nedelje, mnogi investitori su bili očajni, a u četvrtak je održan sastanak na kome su najveća brokersko-dilerska društva i investicioni fondovi razmatrali šta da se radi, kako odbraniti Beogradsku berzu od pomenutog kraha. Zaključak je bio da je tržištem zavladala panika i da je najbolji način da se ono brani da se uplašenim investitorima dodatno objasni da ulaganje u akcije nije piramidalna shema, Jezda ili Dafina. Poruka igrača sa srpskog tržišta je da je Beogradska berza mesto gde investitori koji ulažu na dugi rok zarađuju više nego što bi dobili od bankarskog depozita, ali Berza je takođe mesto gde panični investitori realizuju svoje kapitalne gubitke.

Da li zbog sastanka na Beogradskoj berzi ili zbog toga što je predsednik Srbije Boris Tadić raspisao izbore za 11. maj, Berza se u petak malo povratila i indeks Belex15 je skočio za 1,62 odsto, ali opšti indeks Belexline ostao je u crvenoj zoni sa dnevnim gubitkom od 0,14 odsto.

Saveti ulagačima

Poznavaoci berzanskog tržišta savetuju ulagače koji poseduju akcije elitnih srpskih kompanija da ne bi trebalo da ih prodaju u bescenje pod pritiskom trenutne panike, jer će se te akcije kad-tad vratiti na svoju realnu vrednost. Paničnim reagovanjem sami urušavaju tržište čiji su oni deo ili, prostije rečeno, seku granu na kojoj sede. Branislav Jorgić iz „Jorgić brokera" kaže da bi ulagačima morao da pomogne i menadžment najboljih srpskih preduzeća koja čine korpu Belex15. Kompanije bi trebalo da se oglase i predstave investicionoj javnosti rezultate koje su njihove kompanije postigle u 2007. godini, kako bi vlasnici njihovih akcija mogli realno da sagledaju njihovu vrednost.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak