Panika malih investitora ruši berzu

B92 14.03.2008 17:59
Panika malih investitora ruši berzu


Indeks BELEX15 u ovoj nedelji beleži najveće dnevne gubitke od kada se računa, a od početka meseca je pao za skoro 25 odsto.Vladimir Pavlović, portfolio menadžer Investicionog fonda Fima Proaktiv, kaže da je jedini odgovor na pitanje šta je uzrok pada cena akcija na berzi „PANIKA!!! PANIKA!!! PANIKA!!!PANIKA!!! PANIKA!!! PANIKA!!! PANIKA!!!“.

Pavlović objašnjava da je srpska ekonomija najbrže rastuća u regionu, sa stopama rasta od oko sedam odsto na godišnjem nivou i da su u 2007. godini kompanije čijim se akcijama trguje na Beogradskoj Berzi imale dobre poslovne rezultate i dodaje da se stoga „čini se logično da Srbija ne bi trebalo da uđe u ’Veliku ekonomsku krizu’“.

On kaže da se postavlja pitanje šta treba raditi u situaciji kada berzanski indeks za par nedelja padne 25 odsto i dodaje da ukoliko investitori nisu uložili na tržištu kapitala više od 30 odsto svoje imovine i ukoliko im taj novac nije potreban u narednih šest meseci do godinu dana sada ne treba prodavati akcije ili investicione jedinice u fondovima.

Dostanić: Slično i na berzama u svetu

Direktorka Beogradske berze Gordana Dostanić rekla je, komentarišući dešavanja na srpskom tržištu kapitala, da se slično odigrava i na berzama u svetu, što nema direktan uticaj na Beogradsku berzu, već preko investitora koji su ovde. "Ono što je u svemu tome utešno jeste da se iz razgovora sa svim stranim portfolio investitorima da zaključiti da su perspektive srpskog tržišta dugoročno gledano, na godinu, dve ili tri, definitivno najjače u regionu", istakla je Dostanić.

Generalni direktor kompanije Citadel Milutin Nikolić kaže da se „stvari na berzi obično kreću u ciklusima. Mi smo danas svedoci prvog ciklusa na Beogradskoj berzi i otud je razumljivo da su naši ljudi pod većim uticajem emocija, nego što je to slučaj sa investitorima koji su na nekim drugim tržištima već prošli kroz cikluse rasta i padova na berzi“.

On dodaje da je „na Beogradskoj berzi u poslednjim godinama zabeležen samo jedan ciklus rasta, a sada je usledio prvi ciklus pada. Mali investitori su po prirodi stvari uvek emotivniji, mada bi se situacija koja se danas dešava mogla nazvati i početkom panike“.

„Poznato je da se novac pravi i kada berza raste, ali i kada pada. Uzimajući u obzir racionalan pristup i svo dosadašnje iskustvo, moje mišljenje je da će Beogradska berza još malo biti u padu, pre nego što dođe do rasta vrednosti na njoj“, objašnjava Nikolić.

Ilirika: Očigledna panika na tržištu

U Društvu za upravljanje investicionim fondovima Ilirika kažu da „s obzirom da na domaćem tržištu postoji pritisak prodavaca koji kupci ne mogu da apsorbuju, da bi se izbegao nastavak nepotrebno visokog pada cena neophodno je da panika među prodavcima prestane“.

Iz Ilirike saopštavaju da je „politički rizik bio jednako visok, a po nekim tumačenjima možda i viši, i pre pada Vlade što ukazuje da na tržištu postoji panika. Investitori koji imaju averziju prema riziku imali su verovatno ne manje indikatora da ne ulažu novac u akcije ili da ih prodaju i prethodnih nekoliko meseci“.

„Procena o momentu ulaganja i povlačenja sopstvenog novca sa tržišta je jedna od najznačajnijih, ali tekuće cene na Berzi nam pokazuju da je povoljno vreme za prodaju akcija iza nas. Pad cena se uvek može nastaviti, ali nije moguć unedogled“, dodaje se u komentaru DZU Ilirika na aktuelna kretanja na srpskom tržištu kapitala.

„Pošto panika nije merljiva kategorija ne može se predvideti kada će prestati, međutim kako cene akcija padaju verovatnoća da će prodavci biti na gubitku jer neće moći da ponovo investiraju po još nižim cenama raste“, navodi to Društvo.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak