Svetlost bez granica

Boni 14.03.2008 16:43
Svetlost bez granica


Zaviriti i dom arhitekta-san je većine smrtnika. Ako je arhitekt alavan i poznat, ako potiče iz naše sredine, a živi i radi u Parizu-radoznalost je dva puta veća.Kada se otvori kapija zgrade, ulazi se u tipično parisko dvorište: kaldrma, stara verovatno, stotinama godina, glicinija koja puže uz nastrešnicu sa drvenom «girlanfom». Do stana se stiže zavojitim stepenicama koje se, pružajući se ka četvrtom, petom i šestom spratu, sužavaju, dok se kružni otvor sa ukrasnim gelenderom, širi kako bi propustio svetlost kroz staklo na vrhu krova. To je pravi, mali, arhitektonski kuriozitet. A nijedan stepenik nije iste dužine!
Kada se uđe u stan, odmah se primećuju dve stvari: ceo je u belim i bež tonovima i odmah se uočava da nema mnogo nameštaja kao ni bilo kakvih ukrasa-namešten je u minimalističkom maniru. Kako je u dnevnom boravku, tako je i u spavaćim sobama (ima ih četiri), pa i u kuhinji.

Dom porodice Garevski često posećuju njihovi prijateljim poznanici, poslovni prijatelji, među kojima je mnogo osoba iz sveta arhitekture, pozorišta, filma, literature. Stan tada dobija kompletnu sliku, jer svako «lepo stoji» u belini poda, zidova i nameštaja.

Arh.Garevski voli da istakne namenu prostora tako što, na primer, u dnevnom boraku, deo poda u kome se nalazi salon u stilu Luja XV, presvučen belom, mekom kožom, izdigne za 20 centimetara. Deo u kome se nalazi udoban kanabe, okrenut prema kaminu, izgleda kao ušuškani alkov. Ovaj manir ponavlja se u spavaćoj sobi gde još više dolazi do izražaaja praktična strana ove ideje.

CEO STAN U JEDNOJ SOBI
Spavaćaa soba je prostor u kome se dešava nekoliko aktivnosti: spavanje na podu, izdignutom za 20cm, sa cetiri duboke fioke (70cm) u kojima se drži posteljina. Na zidu prekoputa kreveta nalazi se veliki plakar. Kada se deo plakara do prozora i pisaćeg stola otvori, ovaj deo sobe otkriva tajnu: tu su police na kojima se naalazi «prava kancelarija» u kojoj se može na miru i u tišini spavaće sobe raditi, zaklonjen vratima plakara.
«U ovaj stan uselili smo se pre skoro dvadesetak godina, u isto vreme kada smo moj brat Boris i ja osnovali Arhitektonski biro Axe. Od osnivanja Biroa do danas, erhitekti Garevski realizovali su mnogobrojne projekte u Francuskoj, Saaudiskoj Arabiji, Libanu. Jedan od najzanimljivijih jeste dogradnja čuvenog Hotela Kap Eden Rok u Antibima na Azurnoj obali. Poznati američki časopis Conde Nast Travel, biblija svetskih putnika, u svom godišnjaku «Najlepših 100» stavio je ovaj hotel na čelo najboljih evropskih i francuskih hotela. U njemu odsedaju poznate ličnosti, na primer, Brus Vislis, Demi Mur, Robert de Niro, Džon Travolta, Džordž Kluni, Lik Beson, Sidni Kraford; tu su i spisateljica najprodavanijih ljubavnih romana, Danijela Stil, modni kreator Džon Galijano i Žan-Šarl de Kastelbažak. Najtraženiji apartman je upravo onaj koji su osmislil braća Garevski i koji se nalazi na vrhu zgrade. U njemu odsedaju predsednij Francuske Žak Širak, Izabela Roselini i sveprisutna pevačica Madona. Među projektima privatnih palata izdvajamo Palatu kralja Fahda u Taifu u Saudijskoj Arabiji, kao i palate nekoliko prinčeva iz ove zemlje.

    

TAJNA BELE SOBE
Stan Tome Garevskog nalazi se na uglu dveju ulica, što dnevnom boravku daje mnogo svetlosti, prostranost i divan pogled. Podni tapison bele boje sa kosim linijama koje razbijaju jednoličnost površine, urađen je prema ideji gospodina Garevskog. Sa mekom, belom kožom, kojom su presvučena dva troseda modernih linija i fotelje, tapison u dnevnom boravku daje izgled besprekorne čistoće, lepote i rafiniranosti.
Kao što u stanu nema mnogo sitnih detalja, tako i na zidovima nema mnogo slika. Tek nekoliko u dnevnom boravku i jedna do dve u svakoj sobi. Umetnici koji su ih izradili prijatelji su porodice Garevski. Na zidu iznad klavira nalazi se slika Vlade Veličkovića iz faze Mejbridžovog Čoveka koji trči; tu je zatim Đorđe Ivačković, a u trpezariji, kojom dominiraa sto od mermera, nalazi se tapiserija Jagode Bujić; na zidovima spavaćih soba su slike Bate Mihajlovića, Miloša Šobajića. U spavaćoj sobi, iznad uzglavlja, nalazi se još jedna slika Vlade Veličkovića, sećanje na Cavtatsko jutro i topla leta koja je porodica Garevski provodilaa sa svojim prijateljima u ovom malom i intimnom jadranskom mestu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak