Estetska hirurgija sve popularnija u Šapcu: Ne može od babe devojka?

Glas javnosti 13.03.2008 17:58
Estetska hirurgija sve popularnija u Šapcu: Ne može od babe devojka?


Operišu se devojke, ali i starije žene, pa i muškarci. Svi žele da budu lepši i da im se smanji nos, uši, uklone ožiljci, ali i rekonstruiše skelet licaDoktor Dragan Šobić, specijalista maksilofacijalne hirurgije u šabačkoj Opštoj bolnici, uradio je stotine estetskih operacija. Kaže da pravila nema, operišu se devojke, ali i starije žene, pa i muškarci. Svi žele da budu lepši i da im se smanji nos, uši, uklone ožiljci, ali i rekonstruiše skelet lica. Šobića pacijenti na sva usta hvale i kažu da ima laku ruku. Ali, doktor tvrdi da ne može da čini čuda i da zbog toga ponekad ima i teškoća da ubedi pacijente da od njega ne traže nemoguće.

- Stariji su najzahvalniji. Oni tačno znaju šta žele. Skoro mi se javila gospođa od 70 godina koja je želela da joj uradim lifting. Nije dugo razmišljala kada sam joj objasnio sve moguće komplikacije. Bila je spremna na sve za lepotu. Nažalost, nije dočekala zakazanu operaciju, umrla je od srčanog udara - kaže dr Šobić.

Estetska hirurgija je novina u šabačkoj bolnici. Dr Šobić je 2000. godine bio jedini maksilofacijalni hirurg u Mačvanskom okrugu. Danas na ovom odeljenju rade još dva lekara.

- Najteža je rekonstrukcija lica. Osobe imaju izraženi donji deo brade i žele da ih smanje. Najpre se uradi rendgenski snimak i onda se tačno vidi skelet lica. Tada odlučujem za koliko ću santimetara moći da umanjim taj neproporcionalni deo. Operacija traje od 6 do 7 sati, a postoperativni oporavak i po nekoliko meseci - kaže hirurg.

„RUKE MU SE POZLATILE“

- Ruke mu se pozlatile. Da nije njega bilo, ostala bih ružna ceo život. Brada mi je bila duža. Imala sam 20 godina kada sam rešila da se operišem. Momci su počeli da mi prilaze - priča jedna od Šobićevih pacijentkinja.

„Doktor za ulepšavanje“ kaže da ima slučajeva da mu dolaze sa željama koje nije moguće ostvariti.

- Devojke dođu sa nacrtanim nosem kao Kim Bejsindžer. Onda ih ubeđujem da to ne može tako i da uz njihovo lice to ne ide. Treba celo lice da bude u pravoj proporciji - objašnjava dr Šobić. Nagledao se doktor i nezadovoljnih pacijenata. Jer, kada skine zavoje nakon operacije nosa, vide samo natečeno i modro lice, a neke očekuju da će se probuditi kao lepotice.

Pre svake operacije doktor radi skice koje pokazuje pacijentima. Nema mogućnosti za kompjutersku animaciju, što bi bilo lakše. Za svaki slučaj, svakog pacijenta pre operacije slika, da ne bi zaboravili kakvi su nekada bili. Umesto silikona, u estetskoj hirurgiji se koriste sopstveni delovi tela za estetiku lica.

Za razliku od estetskih intervencija na osobama koje nemaju funkcionalnih smetnji, već jednostavno žele da budu lepše, dr Šobić radi operacija i pacijentima koji su zbog bolesti ostali bez nekog dela tela.

- Skoro sam obavio komplikovanu operaciju jezika. Pacijent je imao rak i jezik je morao da mu bude odsečen. Od grudnog mišića sam napravio jezik, jer bi čovek bez njega umro. Nakon toga, može da koliko-toliko razumljivo govori i, što je najvažnije, da jede. Operisao sam dečaka koji je imao sastavljen nos i usta. Takva operacija je urađena samo jednom u Evropi. Dečak se preobrazio - objašnjava Dragan Šobić.   


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak